Cei prezenți ieri la sala Lira a Liceului de Arte “Sabin Pautza” s-au bucurat de un recital extraordinar susținut de trei muzicieni veniți din Timișoara pentru a evolua în cadrul Festivalului Internațional “Sabin Pautza”. Sorin Petrescu, prezent ca membru al juriului anul trecut, a venit la ediția actuală a festivalului pentru plăcerea de-a interpreta, ne-a destăinuit, din lucrările maestrului Sabin Pautza.
Sorin Petrescu este născut la Timișoara și a absolvit Liceul de Muzică “ Ion Vidu’’ din orașul natal, iar mai apoi Conservatorul Ciprian Porumbescu ( azi Universitatea de Muzică) din București. Din 1982 este pianist, actualmente solist concertist al „Filarmonicii Banatul”. Este membru al trio-ului “Contraste”, fiind promotor al muzicii contemporane. El a venit cu ideea de-a prezenta iubitorilor muzicii clasice, lucrări ale compozitorilor reșițeni, un concert cu compoziții ale reșițenilor, interpretate pentru reșițeni. Sorin Petrescu și cei doi clarinetiști Andrei Cuibariu și Dorin Cuibariu( fiul și tatăl), au adus în fața publicului compoziții semnate de: Walter Mihai KLEPPER, Doru POPOVICI, Margareta Tietz COCORA și bineînteles lucrări de Sabin PAUTZA .
Clarinetistul Dorin Cuibariu este membru al Filarmonicii “Banatul” din Timișoara, el colaborează mereu cu Sorin Petrescu pentru punerea în scenă a mai multor proiecte muzicale. Fiul său, Andrei Cuibariu este student al Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara.
La finalul programului, muzicienii au interpretat “Ebony Concerto” a compozitorului Sabin Pautza, avându-l ca solist pe Andrei Cuibariu. A fost o încântare să-l ascultăm, el primind felicitările maestrului Sabin Pautza.
Fiecare ediție a acestui festival are, ne-a mărturisit Camelia Duca, o premieră, “ iar cea de anul acesta, la cea de-a XI-a ediție o reprezintă integrarea în program a folclorului”. Despre muzica lui Sabin Pautza Alex Vasiliu ne spune, că eliberează, “ lumina din adâncul ființei” , iar mărturisirea compozitorului, eliberează lumina din adâncul muzicii pe care a creat-o: “ Nu am știut niciodată să compun ceva fără să mă folosesc de elemente din folclorul românesc , fie evidente, fie doar ca model arhetipal. Am mândria să gândesc însă că am știut întotdeauna să aleg ceea ce este realmente românesc și valoros în folclorul nostru, bazându-mă pe sursele din straturile cele mai vechi( colinde, bocete, muzică țărănească).
Spectacolul de folclor care s-a desfășurat în seara zilei de 23 octombrie 2024, găzduit de Muzeul Banatului Montan, i-a avut ca protagoniști pe instrumentiștii care fac parte din orchestra “Virtozii Semenicului” și cunoscuta solistă de muzică populară, Ramona Vița . Alături de ei pe scena au evoluat tinerii interpreți: Clara Trandafir, Melisa Abălașei și Narcis Căldăraș, cu care Centrul Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale, se mândrește, a spus Dan Mirea, directorul acestei instituții.
Pe simeze au putut fi admirate lucrările de artă naivă semnate de artiștii din cadrul Cercului de pictură „Deutsche Kunst” al Forumului Democrat German din Caraș-Severin, Doina și Gustav Hlinka, Ana Viorica Farkaș, Niculina Ghimiș și Tatiana Țibru.
Erwin Țigla – președinte al Forumului Democrat al Germanilor din Caraș-Severin (Inregistrare audio)
În zilele următoare manifestarea va continua cu concerte, lansari de carte și expoziții de artă plastică.
Adriana Telescu