Rata emigrării în Germania este în continuă creștere, iar emigranții veniți aici sunt din toate colțurile lumii. Românii care locuiesc în Germania sunt fie persoane care vin fie direct din România, fie din alte țări europene.
În urmă cu trei ani, am elaborat un sondaj de opinie, iar rezultatul acestuia doresc să îl împart cu voi.
De ce pleacă românii din țară? Ce așteaptă aceștia de la occident? Este oare mai sigur traiul în altă țară decât acasă? La aceste întrebări, voi veni cu un alt material.
Să revenim acum la sondajul pe care l-am elaborat și care a fost în perioada 24.05.2020- 02.02.2024.
Primul loc, cu un procent de 26 %, este ocupat de românii care sunt de mai puțin de 5 ani în Germania și doresc să se stabilească în această țară.
Locul doi, cu un procent foarte aproape de primul, respectiv de 22% este ocupat de românii care sunt de mai mult de 10 ani în Germania și vor să se stabilească aici. Locul trei, cu 15 % este ocupat de cei indeciși, care nu știu încă dacă vor să rămână în Germania sau să se întoarcă acasă. Locul patru cu 12% este ocupat de cei care sunt între 5-10 ani în Germania și nu mai vor să se întoarcă în România.
Locul cinci, cu 8% este ocupat de românii care sunt de mai mult de 5 ani și doresc să se reîntoarcă acasă, iar locul șase cu 6% este ocupat de românii care doresc să rămână în Germania până la pensie, iar apoi să se reîntoarcă în România.
Locul 7, cu doar 4 % este ocupat de românii care sunt de mai puțin de 5 ani în Germania și doresc să se întoarcă acasă.
Restul de 7% este ocupat de românii care vor să plece în altă țară, alta decât România sau Germania.
Dacă adunăm statistica primelor patru locuri, cea a românilor care sunt în Germania, ajungem la un procent de 60% a celor care nu mai doresc să se întoarcă în România. Aici mai adăugăm pe cei 15 % indeciși și cei 6 % care vor veni în România abia după vârsta de 65 de ani. Procentul ajunge la peste 80% a românilor care nu mai vor să se întoarcă în România.
Care este destinul României, dar a românilor care sunt plecați de acasă, dar a celor rămași acolo?
Natalitatea în România scade, dar se vede o creștere continuă a natalității copiilor români în străinătate.
Electoratul român este peste jumătate în afară țării! Peste 20 sau 30 de ani, România va fi compusă din marea majoritate de pensionari. Este acest lucru dorit de către guvernul român?
Restul, vă las pe dumneavoastră să comentați. Statistica spune mai mult decât orice!
Românii plecă din țară. Sunt mai mult de jumătate din populația țării emigrați și asta trebuie să pună un semn de întrebare tuturor celor de acolo.
În ce direcție merge România? O soluție de lungă durată și de viitor trebuie găsită de către parlamentul român. Nu este de ajuns doar în campania electorală, că tot se apropie toate anul acesta, să își amintească de românii de pretutindeni.
Germania se bucură, în viitor are o forță nouă de muncă, copii născuți și școlarizați aici. Ei văd un pic mai departe. Din acest motiv sunt atât de multe proiecte educaționale în școli, și nu numai, care vizează ajutorul copiilor ce au proveniență migrantă.
Răspunsul vi-l puteți da fiecare. Eu aștept fapte, nu vorbe!
Ionela van Rees- Zota