Interviul recent al lui Tucker Carlson de la Moscova, fosta vedetă conservatoare de la Fox News, cu sute de milioane de vizualizări la podcasturile sale, nu a fost o întâmplare. Realizarea unui interviu cu președintele rus Putin nu se organizează la întâmplare și inopinat, ci după lungi și anevoioase negocieri, inclusiv cu discuții pe marginea întrebărilor. La acest nivel e o copilărie să se creadă ca Tucker Carlson a mers la Moscova de capul său fără aprobarea CIA, poate chiar trimis de această agenție, și cu acceptul Deep State și a o parte establishment-ului american. Posibil să fi avut acordul lui Donald Trump căruia Carlson îi face o intensă propagandă. Jurnalistul american a reușit cu acordul puterii din umbră americane să spargă monopul democraților și presei mainstream privind informațiile din interiorul Rusiei și despre Putin. De altfel, în interviul urmărit de sute de milioane de oameni Putin îi spune lui Carloson că jurnalistul american are acordul CIA de a veni la Moscova. În timp ce toți cetățenii americani și cei ai UE au embargo în Rusia, Tucker Carlson se plimbă liber și-și face selfie-uri în Piața Roșie și la Teatrul Balșoi din Moscova. De ce au permis asta serviciile secrete și puterea de la Washington. Tot Putin oferă un posibil răspuns. De doi ani de zile, BRICS (cu nucleul ruso-chinezo-indian) controlează circa 60 la sută din comerțul mondial, iar G7 al SUA și occidentalilor doar circa 40 la sută. Deci chestiunea e strict economică, iar continuarea războiului din Ucraina poate duce la falimentul numeroaselor firme americane care pierd piețe de desfacere în lume. Reluarea unor legături comerciale pare vitală pentru magnații americani. De aceea a fost trimis Tucker Carlson la Putin în timp ce alți jurnaliști democrați sunt închiși în închisorile ruse. Despre aceștia nu l-a întrebat Carlson pe Putin. O parte din puterea din umbră a Americii vrea o înțelegere cu Rusia. Interviul este cheia unui nou dialog, deocamdată jurnalistic. De asemenea, un astfel de interviu aduce și mesaje din umbră. Tucker Carlson i-a transmis în privat anumite mesaje ale puterii americane din umbră, care nu se spun public. Zelenski se pare că rămâne tot mai singur, iar UE tot mai descoperită din partea fraților americani. Dar asta pe viitor, nu acum. Oricum eu nu mă iluzionez cu venirea la putere a lui Trump în SUA, că va fi mai bine României.
Un subiect din acest interviu pe mine m-a îngrijorat. Revizionismul unor declarații, care include și România, arată faptul că Tucker Carlson și Putin nu cunosc istoria Ungariei și Transilvaniei. Cântecul de sirenă expus de reședintele rus privind oferirea Bucovinei de Nord și a sudului Basarabiei către România, ca foste teritorii românești preluate de RSS Ucraina în 1940, nu acoperă îngrijorarea privind pretențiile Ungariei lui Viktor Orban, nu numai la teritoriul Ucrainei, în speță Transcarpatia, ci la Transilvania. Dar să urmărim ce s-a spus în interviu: „Ucraina este un stat artificial creat de Stalin.”, spune Putin. „Credeți că Ungaria și alte state au dreptul să-și recupereze teritoriile de la 1600 încoace?”, întreabă Tucker Carlson, fără a menționa și România, amintită de Putin, și într-o evidentă necunoaștere a istoriei Ungariei care nu exista la acea dată, dar dorind să mulțumească prin această întrebare fostele lui gazde de la Budapesta. Tucker Carlson a fost plătit pentru a susține un discurs în Ungaria, anul trecut, când i-a luat și un interviu lui Viktor Orban. „Nu chiar de la 1600”, rectifică președintele rus. „Cineva poate spune ca ar putea dar nu au acest drept”, spune Putin. Jurnalistul Carlson îl întreabă pe Putin dacă a abordat vreodată această chestiune cu Orban. „Nu am discutat niciodata cu Orban ceva pe tema asta – spune Putin – dar cred ca ungurii care trăiesc acolo vor recuperarea pamânturile lor istorice.
Tucker Carlson, ca orice jurnalist american care nu și-a făcut temele, confundă ungurii cu hunii, neam turcic, care au venit la anul 400 în Europa trecând de la granița actualei China prin stepa scitică spre vest. Ungurii de azi nu sunt huni, fiind dovedit faptul istoric, ci o populație fino-ugrică din zona Munților Urali, care au venit cu ducele Arpad și ale sale șapte triburi abia spre anul 890 în Panonia. Tucker Carlson crede că Ungaria exisă de 1600 de ani în Europa de la venirea hunilor, când de fapt doar de circa 1140 de ani, când au sosit triburile ungare prin pasul Vereste, la 890, în Panonia. Atitudinea revizionistă a lui Putin și Carlson, că Ungaria trebuie să recupereze teritoriile sale, reprezintă și o referire indirectă la Transilvania, deși nu o nominalizează ca parte din ”tortul ucrainean”. Acest revizionism trebuie să dea de gândid clasei politice și, mai ales, serviciilor noastre secrete preocupate, prin unii ofițeri, de ieșirea prematură la pensie și de a face bocancii celor care ne conduc dinlăuntru și, mai ales, din afară. Armata Română, SRI și SIE și patrioții români trebuie să se pună în gardă. Avem nevoie de oameni maturi și cu experiență, de patrioți pregătiți la provocărilor care vor veni. Vin vremuri complicate pentru integritatea și unitatea României. Să fim în gardă!
Ionuț Țene