1 iulie 2025, Botoșani
Liga Scriitorilor – Filiala Iași a organizat o întâlnire de suflet cu scriitorii, de pe aceste meleaguri încărcate de istorie și cultură. Proiectul a fost inițiat cu mult timp în urmă, dar, din motive obiective, nu a putut fi realizat mai devreme.
Întâlnirea a avut loc într-o locație deosebită, Restaurantul Belvedere din Botoșani. În salon, ne aștepta cu un zâmbet larg Doamna romanului românesc de după 1989, așa cum am numit-o noi, Maria Panciuc Bucătaru. Deși, în cadrul manifestărilor culturale ale Ligii, i-am prezentat anterior mai multe volume, a fost pentru prima dată când ne-am întâlnit față în față.
Pe mese erau așezați frumos trandafiri galbeni, simbol al căldurii sufletești și al prieteniei, asemenea soarelui dătător de viață. Aceeași căldură am simțit-o și noi pe tot parcursul desfășurării întâlnirii. Pe o altă masă era organizată o expoziție de carte ce cuprindea volumele autoarei, publicate din 2012 până în prezent. Și noi am completat expoziția cu volume proprii, care, la final, au fost oferite celor prezenți.
Din delegația Iașului au făcut parte scriitorii: Ilie Serediuc – președintele Ligii, Ioan Hodaș – vicepreședinte, Silvia Hodaș – președinta Subfilialei „Junior” și Mimi Rotariu – secretar general. Scriitorii botoșăneni, membri ai Ligii, au fost reprezentați de Maria Panciuc Bucătaru și Clemanța Vasilică-Ciubotariu. Din motive obiective, grupul nu a fost complet.
Amfitrioana evenimentului a pregătit și o surpriză de suflet: a invitat actorii Cezar Amitroaie și Bogdan Muncaciu, de la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani, precum și pe tânăra violonistă Alesia Șchiopu, elevă în clasa a X-a la Liceul de Artă „Ștefan Luchian”.
După ce ne-am cunoscut – cu emoții și îmbrățișări – s-a trecut la prima parte a evenimentului. Actorul Cezar Amitroaie a vorbit cu respect despre scriitoare, menționând prietenia frumoasă care îi leagă și faptul că a participat la lansarea primului ei volum de versuri, în 2012 – „Lacrimi de cristal”.
Anul 2025, fiind declarat „Anul Eminescu”, marchează 175 de ani de la nașterea poetului național, simbol al literaturii române și universale. Cei doi actori au recitat cu entuziasm versuri din volumul „Scrisori către Eminescu”, semnat de Maria Panciuc Bucătaru. Scriitorii prezenți au continuat cu poezii și eseuri proprii dedicate Marelui Poet.
Eleva Alesia Șchiopu a interpretat la vioară „Balada” lui Ciprian Porumbescu. Însoțită de fratele său, care i-a pregătit suportul cu partitura, și-a potrivit cu mișcări grațioase vioara și arcușul. S-a lăsat liniștea. Așteptam emoționați. Sunetele au început să curgă, arcușul luneca pe strune, iar noi, cei prezenți, cu sufletele răscolite, am simțit tristețile și dorurile lui Porumbescu – jalea sufletului românesc. Acuratețea interpretării și sufletul pus în fiecare notă au ajuns direct la inimile noastre, ducându-ne cu gândul pe plaiurile dragi ale Stupcăi.
S-au oferit flori și Diplome de Excelență, pentru promovarea culturii și spiritualității românești la nivel național și internațional, scriitorilor botoșăneni și artiștilor care au evoluat.
Partea a doua a continuat cu prezentarea unor cărți de autor, lectura unor fragmente de proză și recitări de poezie. Bineînțeles, nu a lipsit umorul – nelipsit în viața românului, fie la bucurie, fie la necaz.
S-a discutat despre menirea scriitorului în societatea contemporană, rolul cărților și al revistelor, atitudinea cititorilor față de lectură în zilele noastre și dacă mai există cititori fideli care să aprecieze calitatea textelor și profunzimea mesajului. De asemenea, s-a dezbătut și necesitatea (sau nu) a prefațării unei cărți. Concluzia a fost că, deși prefața nu este obligatorie, poate aduce valoare dacă îl prezintă pe autor într-o lumină diferită, iar acesta se poate chiar redescoperi prin ochii prefațatorului.
Evenimentul s-a încheiat cu o agapă plină de bună dispoziție, cu noi proiecte, idei și promisiuni de viitoare întâlniri.
Foto: Silvia Hodaș
Silvia Hodaș, UZPR & AJRP, Canada