Într-un context geopolitic tensionat, marcat de continuarea războiului din Ucraina, amenințări hibride, cibernetice și o cursă globală pentru supremație tehnologică, liderii țărilor membre NATO s-au reunit între 24 – 25 iunie, la Haga.
Sub conducerea Secretarului General, fostul premier olandez Mark Rutte – originar din Haga, NATO și-a reafirmat angajamentul față de apărarea colectivă și adaptarea la noile provocări globale.

Mark Rutte a condus negocierile pentru angajamentul de creștere a cheltuielilor de apărare până la 5 % din PIB până în 2035. Procentul de cheltuieli de 5% a fost împărțit în două: 3,5% trebuie alocat cheltuielilor militare directe, cum ar fi salariile, armele și munițiile, în timp ce restul de 1,5% poate fi cheltuit pentru activități legate de apărare.
Fostul premier al Țărilor de Jos, aflat în funcție din octombrie 2024, a condus primul său Summit cu un mesaj ferm: ,,Avem nevoie de o mentalitate de război pentru a asigura pacea.”
Forumul Industriei de Apărare de la Summitul NATO a reunit miniștri ai apărării, lideri din industrie și experți din întreaga Alianță și din afara ei pentru a identifica soluții practice pentru consolidarea cooperării industriale transatlantice în domeniul apărării.
Summitul a reafirmat sprijinul ferm al NATO pentru Ucraina.
Deși Ucraina nu a primit o invitație oficială de aderare, Rutte a declarat că ,,viitorul Ucrainei este în NATO”, iar procesul de integrare va fi accelerat ,,pe măsură ce condițiile de securitate o vor permite.”
Alături de președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, prezentă la Summit, dl Rutte a salutat planul Uniunii Europene „Pregătire 2030”, care promite să deblocheze miliarde de euro pentru apărare.


La Summit a fost prezent și președintele Volodîmîr Zelenski, care a cerut garanții mai clare și sprijin constant pentru apărarea țării sale.


Summitul NATO de la Haga 2025 a fost cel mai puternic semnal din ultimii ani că Alianța Nord – Atlantică nu doar că este unită, ci se pregătește activ pentru o lume în schimbare rapidă și adesea periculoasă.
Președintele României, Nicușor Dan, a subliniat în cadrul Summitului importanța legăturii dintre securitatea Mării Negre și securitatea euroatlantică:

,,Regiunea Mării Negre trebuie să continue a fi o prioritate strategică pentru Alianță. Securitatea noastră este securitatea Europei.”
Președintele SUA, Donald Trump, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, amândoi au transmis mesaje de sprijin ferm pentru apărarea colectivă.
Donald Trump, președintele SUA: „Când aliații vor atinge aceste sume, se va adăuga mai bine de un trilion de dolari pe an. Gândiți-vă la acel trilion pe an pentru apărarea noastră comună. Și acesta este cu adevărat un monument al victoriei, dar este o victorie monumentală pentru Statele Unite, deoarece noi duceam o povară mult mai mare decât era echitabil. Era de fapt destul de nedrept. Dar aceasta este o mare victorie pentru Europa și, de fapt, pentru civilizația occidentală”.
Summitul a adoptat o serie de măsuri importante:
– Creșterea cheltuielilor de apărare către un obiectiv comun de 5% din PIB până în 2035;
– Consolidarea prezenței NATO pe Flancul Estic, inclusiv în România;
– Lansarea unui ,,Scut Digital NATO” pentru apărare cibernetică și combaterea dezinformării;
– Reafirmarea sprijinului pe termen lung pentru Ucraina, deși fără o invitație imediată la aderare.
Aliații NATO își reafirmă angajamentul ferm față de apărarea colectivă
Iată, Declarația de la Summitul NATO de la Haga, emisă de șefii de stat și de guvern care au participat la reuniunea Consiliului Nord – Atlantic de la Haga, 25 iunie 2025.
,,Noi, șefii de stat și de guvern ai Alianței Nord-Atlantice, ne-am reunit la Haga pentru a reafirma angajamentul nostru față de NATO, cea mai puternică Alianță din istorie, și față de legătura transatlantică. Reafirmăm angajamentul nostru ferm față de apărarea colectivă, așa cum este consacrată în articolul 5 al Tratatului de la Washington – conform căruia un atac asupra unuia este un atac asupra tuturor. Rămânem uniți și neclintiți în hotărârea noastră de a-i proteja pe cetățenii noștri, de a apăra Alianța și de a ne proteja libertatea și democrația.” În continuare deschide aici:
Regatul Țărilor de Jos a fost deosebit de apreciat pentru ospitalitatea generoasă de care a dat dovadă.
Lucreția Berzintu,
Jurnalistă, membră AJRP & UZPR