22 februarie 2025. O zi geroasă de iarnă, dar un soare strălucitor își arunca razele, dis-de-dimineață, peste cele șapte coline ale Iașului, învăluind orașul în lumină. Cu inimile calde, iubitorii de cultură s-au îndreptat spre Casa Cărții pentru a participa la un eveniment deosebit: „Dublă lansare de carte”, organizat de Liga Scriitorilor Români – Filiala Iași – Nord Est și partenerii săi.
Manifestarea cultural-artistică a fost deschisă cu Imnului Ligii Scriitorilor, compus de dr. Mihai Ganea, melodia cântată de o voce caldă și frumoasă a ajuns la inima tuturor. În această atmosferă solemnă, cei prezenți, în picioare, au ascultat Imnul.
Președintele Ligii, scriitorul Ilie Serediuc, a anunțat programul desfășurării activității apoi a vorbit despre sărbătorile și sărbătoriții lunii februarie, personalități ale culturii românești. În acest cadru festiv a fost acordată și o legitimație de membru LSR vasluianului Lideriu Onuț. A urmat prezentarea invitaților și a musafirilor.

Fiind luna februarie, cunoscută ca luna iubirii, reflectăm mai mult asupra celui mai cunoscut citat, din opera scriitorului Marin Preda, „Dacă dragoste nu e, nimic nu e!”. Într-un discurs pe această temă, frumos și convingător, despre dragoste și iubire, ne-a vorbit scriitoarea Elena Bostan-Delavicov și ne-a încântat cu recitarea unor poezii despre cel mai puternic sentiment și complex – iubirea.
Așa cum a intrat în tradiție, au fost prezentate noutățile editoriale de către Silvia Hodaș: „Pași spre lumină”, Ediția a II-a (revizuită și adăugită), de Maria V. Stoica, „Sunt un pumn de humă vorbitoare” și „Desculț prin praful vremurilor”, autor Angelica Manole,”, „Din viață” de Elena Butnaru, „Amalgam condimentat” de Ioan Hodaș. Romeo Romila și-a prezentat volumul „Utopia Cantemir”.
După acest moment, s-a trecut la lansarea primului volum de poezii intitulat „Gânduri…din inimă”, autor Anatolie Coșuleanu. Câteva spicuiri din prezentări. Scriitorul Romeo Romila a expus impresiile sale despre acest volum: „Poetul Anatolie Coșuleanu pare a-și prezenta viața în cheie autobiografică, trimiterea către titlul volumului de poezii reprezentând un bun pretext pentru a iniția introspecții ale propriilor noastre vieți”. Silvia Hodaș a vorbit despre omul și creația poetică: „Își dezvăluie din ce în ce mai mult sensibilitatea, profunzimea trăirilor și astfel, după ce a zăbovit „La nucul de la poartă” și „iubirea a legat cu jurământ”, s-a îndreptat „La fântâna amintirilor”, cu „Gânduri…din inimă”, ca să depene pe acele cu „Parfum de Sânziene” (titluri ale celor patru volume de poezii ale poetului). Ilie Serediuc, fiind „vocea unui cititor” a afirmat: „Poeziile autorului Anatolie Coșuleanu au teme diverse, de la introspecții la observații sociale ori exploatarea profundă a emoțiilor umane și a experiențelor de viață”.

Au lecturat poezii din creația autorului: Mimi Rotariu, Angelica Manole și Lideriu Onuț, pe un fond muzical deosebit, amplificând atmosfera de frumos și armonie, pe întreg parcursul actului cultural.
În cuvântul său, autorul cu emoție a explicat ce reprezintă desenul de pe prima și a patra copertă, care este simbolistica elementelor, cum a început să scrie versuri, de unde se inspiră în creația sa.
Cu umorul „la purtător”, a fost de astă dată Mihaela Săvuc. A citit din volumul „Amalgam condimentat”, autor Ioan Hodaș. După zâmbetele dăruite prin poezia umoristică și epigrame, a urmat lansarea celui de-al doilea volum de versuri, intitulat „Poezii vol VII”, autor Florin Iftimescu. A fost prezentat de Ilie Serediuc și Mimi Rotariu. Ilie Serediuc a vorbit despre omul și inginerul Florin Iftimescu și a citit din Prefața realizată de prof. Mariei Iftimescu (soția): „Nu m-am gândit că va scrie zilnic timp de cinci ani, ajungând acum la cea de-a douăsprezecea carte, în care să-și exprime trăirile sentimentele din viața sa și a noastră”. Mimi Rotariu consideră că: „Volumul – POEZII vol VII – reprezintă, în opinia mea, un tablou de familie în versuri, cu tot ce are mai frumos familia: iubire, căldură sufletească, evenimente, tradiții.”

Ne-au încântat cu recitări din creația autorului: Mimi Rotariu și Angelica Manole.
Autorii Anatolie Coșuleanu și Florin Iftimescu au primit felicitări, urări de succes și noi apariții literare.
În ultima parte a evenimentului literar, au citit poezii din creațiile proprii: Viorica Marcu, Elena Milea, Titi Nechita, Eugen Paul Popa și Mihai Savin, pe acordurile muzicii asigurate de MIKE.T. (Mihai Ionuț Tamaș).
Sesiune de autografe. Anatolie Coșuleanu a dăruit tuturor cărți cu autograf. Din motive de sănătate Florin Iftimescu nu a fost prezent în sală, dar cărțile sale au ajuns la cititorii pasionați de poezie.
În încheierea acestei bogate și interesante activități, Ilie Serediuc a informat auditoriul despre următoarele evenimente care vor avea loc în luna martie.

Publicul a fost minunat. Scriitori, poeți, rude și prieteni ai autorilor care au lansat volumele de versuri, iubitori de cultură și poezie s-au bucurat din plin de momentele autentice trăite cu intensitate. Poezia și muzica au înălțat sufletul omenesc prin spirit și emoție.
Au moderat scriitorii Mimi Rotariu și Ilie Serediuc.
Fotografii: Silvia Hodaș, Mihaela Săvuc
Silvia Hodaș, UZPR & AJRP