3 C
Nürnberg, DE
December 10, 2024
Uncategorized

ECOURI CULTURALE

Cu un parcurs literar de excepție, Revista de literatură, artă și cultură, POEZII PENTRU SUFLETUL MEU, fondată în 30 octombrie 1918, la Montreal, Canada, iată a ajuns la nr. 10/2023, număr pe care cu mare onoare și bucurie o să vi-l prezint astăzi.
Revista începe cu prezentarea unui eveniment de mare succes, GALA ARTELOR ediția a 3-a MONTREAL, despre care ne vorbește mai întâi domnul Johnny Ciatlos Deak senior editor Globart Universum, care îl consideră o „sărbătoare a excelenței și a sufletului”, cât și personalități marcante ale culturii contemporane, doamna Ana Maria Surugiu – jurnalist Montreal, Otilia Tunaru, Diana Serena Bunea – Corespondent „Literatura de azi” la Montreal, care ne readuc în prim plan atmosfera efervescentă a evenimentului, pulsul culturii, care trasează de fapt direcția spre care ne îndreptăm, de asemenea mesaje și impresii la ceas Aniversar, despre acest excepțional eveniment din partea cititorilor: Mihaela Lapin, Gabriela Raucă, Ana Munteanu Draghici, Camelia Calin, Alice Horak, Liliana Roibu, Andreea Damian, Pica Boștină, Rafila Samoila, Diana Bunea, Maria Baba, Monica Grecu, Leonid Seremet, Violeta Bobocea, Martha Tecler, Eva Halus, Cristina Florea, Daniela Brinzoiu, Ecaterina Rolea, Lăcrimioara Iva, Ileana Pascu, Elena Haidet, Georgeta Lepadatu, continuând cu prezentarea LAUREAȚILOR GALEI ARTELOR ediția a 3-a.Un eveniment cu ecouri culturale de excepție, cu înalte valențe axiologice, care au atras aprecieri ale oamenilor de cultură din întreaga lume.Ne întâlnim iată din nou, la o masă rotundă a românilor, precum o Masă a tăcerii, a unor Apostoli ai cuvântului, spre a împărtăși lumii trăirile, aspirațiile și bogăția sufletului românesc.

Gelu Dragoş – România, ne invită într-o atmosferă de poveste românească, cu Feți frumoși și Ilene Cosânzene, într-un miraj al iubirii, amintindu-ne că e „vremea basmelor”, care vine ca o necesitatea în această lume dezvrăjită în care trăim, în care oamenii nu mai visează și nu mai spun povești.
O frumoasă prezentare a poeziei lui Gelu Dragoș e realizată de către Carmena Felicia Băinţan în ICONOGRAFIA IUBIRII ŞI TRISTEŢII.

Aurelia Codescu – România, ne aduce un frumos Început de toamnă… într-o atmosferă feerică plină de nostalgii, care treptat se instalează și „în gând” … „Iubirile se nasc, se sting încet şi mor…”
Cristian Pavel – Canada, ne oferă o emoționantă lecție de iubire și iertare, o ULTIMA ZI, ce leagă trecutul cu prezentul și viitorul, printre picături de ploaie cu reverberații lăuntrice profunde.

Lăcrimioara Iva – Italia, ne prezintă un cumul de reflecții existențiale, aforistice, care te surprind într-un mod atât de plăcut, astfel că eu, recunosc, le tot recitesc… Mulțumesc Lăcrimioara Iva pentru atmosfera plină de sens indusă!
Aurelia Rînjea – România, redau lumea mea, care a început lângă un munte de sare, grădina cu meri, hora de viori, locul unde Poezia a fost doinită prima data, alături dă Părinții și Bunicii, precum niște Sfinți.

Liliana Badea-Cârstea – România, ne poartă spre nemărginire, până vedem „răsăritul”, într-o continua Trecere, într-o acumulare de ieri și de azi, de trăiri într-o permanentă căutare de sens a sufletului.
Prin Mircea Ruștiuc – România, care ne oferă PICTURǍ, ulei pe pânzǎ, deja a venit primăvara, cu o explozie florală și coloristică, ce-ți transmite starea de bine, de regenerare a firii.

Ioan Romeo Roşiianu – România, în Nevoia de Divinitate şi refugiul în tine, face o radiografiere profundă a lumii în care trăim, cu ochiul ager al omului de cultură, în care ne punem întrebări la care încă nu avem soluții, fără să putem să discernem calea.

Arpad Toth – România, vine cu zile senine, în care divinul se împletește cu mundanul într-o comunicare firească, singurul care poate aduce adevărata pace și iubire pe pământ.
Ligia Ana Grindeanu – Statele Unite ale Americii, frumos se regăsește în poezie și ne colindă românește, într-o „Liniște de albastru”.

Melania Rusu Caragioiu – Canada, ne spune povestea Pruncului Iisus, aducător de „iubire pe pământ”, pe care îl trăim cu bucurie an de an, într-o profundă și curată metamorfoză.
Valer Ariton – România, prin poezia PIȚIGOII, vine cu miracolul naturii, atât de generos! Citind, eu retrăiesc copilăria, regăsesc spiritul naturii care m-a încântat întotdeauna.

Ana Munteanu Drăghici – Statele Unite ale Americii, trăiește amplu, între căutări și virtuți umane pe care le crește. „Distanțele nu-ndepărtează prietenia, / Cum sufletul nu părăsește poezia”, într-o confesiune emoționantă.
Violeta Bobocea – România, ne provoacă să răspundem și noi la întrebarea De ce scriem? Cât de frumos este când vezi cum fiecare trăiește, în felul său, această minunată taină și dar de la Dumnezeu!

Gheorghe Avram – România, ne poartă pe poteci de dor, rememorând amintiri, în care mulți ne regăsim.
Ileana Pascu – Spania, cu răsărituri și apusuri, gânduri și nostalgii de toamnă, ne îmbie în „susur de frunze” … „Din nou în primăvară, să înflorim frumos”.

Rubrica ROMÂNI DE SUCCES ne onorează cu un interviu cu Sanda Ladoși, realizat de Camelia Florescu, un interviu acaparator, în care descoperim ce înseamnă pentru ea muzica. Consideră că „Dumnezeu ne-a lăsat cu o menire pe pământ, că fiecare are drumul lui, că nu trebuie să ne abatem de la el, trebuie să ne vedem cu bun simț de traseu și să-ncercăm să trecem cât mai frumos prin viață”. O dăruire de sine și o misiune personală înțeleasă corect.
Stoiciu Melania – România, ne oferă desen și pictură, culori vii, personaje magice, toate într-o binecuvântare și o pace, care privindu-le, ți se așează peste suflet.

Vasile Dan Marchiş – România, ne aduce un interviu inedit cu Îngerul Păzitor, comunicare care pe mine m-a fascinat dintotdeauna, lăsându-ne să descifrăm dincolo de cuvinte, cum acest dar divin ce trebuie crescut și dăruit, poate aduce pace și bucurie, zic eu până și lui Dumnezeu.

Leonid Şaramet – Canada, continuă și dumnealui miracolul creației, cu prețuire pentru iubire, creatori… și ușița tainică a inimii.

Nicolae Petrescu Redi – România, aduce în prezent rememorarea trecutului, a lui Ștefan cel Mare, ne invită la reflecții, alături cu copilul din el care acum „se joacă de-a oamenii mari”, încercând să înțeleagă viața.
Aurel Roșca – România, frumos ne definește poezia: „îndorurare de cuvinte”,… „aventură în Nemurire”… „Clipa iubirii”, cu reflexii existențiale care surprind.

Ion Anton Datcu – Canada, vine cu un strigăt Unde este Ţara Noastră? care a adunat în el realitatea tristă și adevărată în care trăim. Stau și mă întreb, când oameni precum dumnealui, vom reuși să formăm o masă critică să schimbăm ceva spre binele Țării? Ajută-ne Doamne!

Ofelia Armașu – Canada, vine cu pictură icoane pe sticla, în care redă scene și personaje biblice, cu puternică încărcătură hristică, realizate cu sensibilitatea lăuntrică a pictorului, care ne dăruiește din preaplinul său.
Liviu Pendefunda – România, ne încântă cu rondelurile sale, cu „cuvinte” „universuri”, „lumini stinghere”, plutiri celeste, și cugetări stelare.

Anamaria Iliescu – România, ne vorbește despre iubire, ea însăși o Pasăre măiastră și despre viața precum o gară, care ne oferă opriri, vise, iubiri, dar „În care tot ce trăiești,vine și pleacă”.

Mara Popescu Vasilca – Canada, prezintă un fragment din cartea Nora în căutarea identității, volum cu o acțiune captivantă, care te ține în priză. Te face să te simți în mijlocul acțiunii și să empatizezi cu personajele. Încă o lecție de viață, pe care cu măiestrie artistică, autoarea ne-o oferă.

Victor Manole – România, ca de fiecare dată este pătruns de spiritul înalt românesc, prețuind LIMBA ROMÂNĂ și valorile acestui neam, PACEA, cu rezonanțe profunde lăuntrice și planetare.

Adrian Grigoropoli – Canada, prin desen, Grafica DIGITALĂ, ne oferă creații ce te invită la a căuta mesajul care trebuie să ajungă la tine. Felicitări!

Elena Grădinaru – Canada, într-o Melancolie de toamnă și o confesiune reflexivă, își păstrează sufletul curat.
Trandafir Sîmpetru – România, ne cucerește cu Universul său oniric, cu un romantism ce vine în valuri, din oceanul de dragoste al sufletului său.

Pica Maria N. Boştină – România, ne poartă în COPOUL Iașiului, adresându-se Luceafărului nostru cu respect, emoție iubire și speranță.

Kessy Ellys Nycollas – România, într-o comunicare cu propriul suflet, pune întrebări, trage concluzii, într-un periplu ființial, plin de neprevăzut, invitându-ne subtil să reflectăm la misiunea pentru care fiecare venim pe pământ.
Ecaterina Rolea – România, ne dăruiește Iubiri cu fulgi de soare, amintiri, mulțumind Creatorului pentru lumina și harul din scrierile sale.

Radu Botiș – România, ne colindă cu bucurii sfinte. Ne prezintă Nașterea Domnului, cu atmosfera magică a sărbătorilor, cu frumusețea datinilor și obiceiurilor maramureșene.

Claudia Hogman – Canada, ne încântă cu poezii scrise într-o frumoasă religiozitate a sufletului. Mă bucură când văd că există o preocupare crescută pentru creșterea virtuților umane hristice: smerenie, iubire, prietenie, comunicarea cu Dumnezeu.

Simona Mihuțiu – România, ne vorbește despre copilul care a fost, despre mamă, destin, în care „Suntem doar clipe tangente / Cu timpul acestui Pământ”, alături de aspirația spre divin.

Al. Florin Țene – România, ne prezintă o frumoasă cronică a antologiei Galaxy – Autori români contemporani, invitându-ne să lecturăm creațiile cuprinse în antologie.

Gabriela Raucă – Austria, ne poartă în universul ei poetic, într-o lume atât de specială, în care poezia e mângâiere, adiere, pasiune și culoare. Poeta vrea un Credit la fericire, pentru a fi pace, bucurie, iubire și împăcare, toleranță și fericire pe pământ.

Monica Grecu – Canada, prin pictură, ne oferă o împletire între abstract și realist, cu personaje bine conturate, purtătoare de trăiri care ajung la noi.

Aurelia Rînjea – România, vă împărtășesc Notele de lectură la Revista POEZII PENTRU SUFLETUL MEU nr. 9/ 2022, încântată fiind de bogăția spirituală din paginile ei.

Aurelia Oancă – România, aduce un elogiu Pâinii noastre, pentru iubire, bucuria vieții și a Dorului, atât de prezent și specific nouă.

Marian Costache – Canada, ne prezintă rubrica Știri culturale din Montreal, invitându-ne la evenimente culturale de excepție.

Carmen Smutneac – Canada, prin Pictură Acrilic pe pânză, ne prezintă un univers fascinant, care te poartă pe aripi de vis, alături de personajele atât de frumos redate prin culoare.

Nina Lavric – Elveția, ea însăși pasăre în zbor, pe aripi de timp, prin cuvânt de poem, jubilează cu toamna, printre amintiri și dorințe.

Cristina Florea – România, vine cu un frumos colind celest, de dragoste, cu un dialog cu subtile trimiteri la trăinicia sentimentelor.

Camelia Florescu – România, ne aduce neuitări, doruri și scrisori, poezii cu un puternic impact emoțional, prin mesaj și conținut.

Dumitrescu D. Mircea – România, din volumul „UN BOB DE MINTE” ne prezintă poezia SECETA, din care se vede clar faptul că scriitorul este un mare iubitor al acestui pământ, pe care-l trăiește adânc în fibra sufletului său.

Adela Conciu – România, ne poartă între ABANDON și DOAR… O EVĂ!, vorbindu-ne despre o iubire care să atingă infinitul.

Rubrica NOUTĂȚI EDITORIALE este semnată de Aurelia Oancă, o rubrică bogată în apariții editoriale, fapt care ne bucură.

Dorina Omota – Austria, situată între prea târziu sau prea devreme, redă stări existențiale care o marchează, dar concluzia este că oricât de bun e Dumnezeu, noi oamenii prea des păcătuim.

Ionut Țene – România, ne fascinează cu profunzimea versului, cu metafore ce emoționează, într-un frumos tablou de toamnă, presărat cu iubiri.

Lucian Dumbravă – România, în Noi… Acolo… scris cu gratitudine Oamenilor din Ojeve, oraș în care se află CIMITIRUL ROMÂNESC DIN UCRAINA, redă o legătură pentru totdeauna în care ”Ojeve-a devenit un frate-al nostru / Iar noi am devenit ai tuturor”.

Luminița Traistaru – România, ne înduioșează cu dorul de mamă, de sărbătorile de odinioară, seara de ajun, într-un continuu periplu între cer și pământ.

Vasile Bele – România, ne dăruiește un super poem închinat Limbii române, alături de ispititoarea invitație: „Veniți în Maramureș”! Un octombrie care îl poartă cu gândul la cer.

Marian Costache – Canada, vine cu poezii profunde și emoționante, închinate memoriei lui Radu Gyr: „Radu Gyr, fiu al neamului românesc, / Reprezintă testamentul ce-l moştenesc”.

Mihaela CD – Canada, înalță rugă către Dumnezeu, pentru toate ce se petrec în Lumea de azi, un Dumnezeu al ei și al tuturor, pe care îl caută, dorul de părinți, cărora le poartă recunoștință și de la care a învățat iubirea necondiționată, toate într-o iubire deplină care rămâne Al vieții dirijor.

De fiecare dată când lecturez Revista, mă încântă concepția ei ca mod de structurare din punct de vedere graficii și al conținutului. O arhitectură cu o estetică aparte, alternând de la literatură la artă și la informație, de la real la imaginar, de la concret la abstract, de la trecut la prezent și viitor.

De asemenea mă bucură de fiecare dată întâlnirea unui număr mare de colaboratori, în paginile revistei, prin scrierile noastre, fapt care te face să simți amplitudinea acestui bioritm spiritual, revigorant, regenerator. Este frumos când descoperi că dorurile tale sunt universale, că suntem împreună, uniți prin fire nevăzute de cuvânt și de spirit românesc, în acest minunat proiect. O revistă de anvergură, care promovează valorile culturale românești în lume.
Felicit Editura Globart Universum, Echipa redacțională și colaboratorii, pentru acest dar generos oferit românilor de pretutindeni!

Aurelia Rînjea
Membru al Uniunii Scriitorilor de Limba Română
și al World Poetry Association, România

Related posts

LA MULȚI ANI ROMÂNIA, LEAGĂNUL EROILOR!

Moderator1

Conferința patrioților la Cluj-Napoca: ”Transilvania și miza geopoliticii românești in regiune. Provocări politice, juridice, sociale și cultural-identitare pentru românii din Transilvania. Este azi România sub asediu?”

Liliana Moldovan

Un volum de proză scris cu onestitate și iubire

Liliana Moldovan

Rămâne gustul dulce amărui, al timpului de cânt și poezie

Liliana Moldovan

Constantin Brâncuși – sculptorul arhetipului românesc. Stâlpii funerari pre-creștini și pasărea sufletului l-au inspirat

Liliana Moldovan

Vlahii din Cehia. Istoria unei transhumanțe românești din Carpații Păduroși

Liliana Moldovan

Lasă un comentariu

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy