20 august 2022. Zi frumoasă de august când toamna caută să se strecoare în suflet și seninul zilelor, în frunzele copacilor și firul ierbii, în petalele florilor și zborul fluturilor. În “dulcele târg al Ieșilor”, la Cercul Militar Iași, a avut loc o amplă manifestarea culturală organizată de Liga Scriitorilor – Filiala Iași – Nord Est, Uniunea Creatorilor Profesioniști – Sucursala Iași și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România – Filiala Iași. Din program: semnal editorial, lansare de carte, momente muzicale și umoristice. Deschiderea a fost făcută de renumitul violonist și dirijor Marinică Botea. Pentru că în curând va sărbători frumoasa vârstă de 70 de ani a primit diplomă aniversară din partea Ligii. După melodiile interpretate la vioară cu multă măiestrie a urmat conferința „31 august – Ziua Limbii Române”, prezentată de ing. Solo Rotenstain, completată de un scurt video – moment poetic „Limba noastră”, emoționantă redare. Corala „Lirica”, cunoscută prin frumusețea portului și a repertoriului, a completat atmosfera de frumos și a cântat melodiile: „Pentru ea”, o rugăciune, versuri lăsate ca moștenire de Grigore Vieru, de o sensibilitate și muzicalitate aparte și „Cântă cucul, bată-l vina”. Cum să nu simți fiorii care te pătrund când asculți aceste versuri, cum să nu verși o lacrimă când melodia completează simțirea românească: „Dumnezeu prima oară Când a plâns printre astre, El a plâns peste Țară Cu lacrima limbii noastre!” Activitatea a continuat cu semnal editorial – cartea „Antonime pe timp de pandemie” scrisă Ada d’Albon.
Jurnalistul și scriitorul Dan Teodorescu, președintele Ligii, a reușit să realizeze un dialog, prin telefon, cu editorul (Valentin Ajder) și chiar cu autoarea cărții, aflată la Paris de peste 40 de ani. Dânsa a povestit despre carte și cum l-a cunoscut pe Mihail Sadoveanu. Răsfoind cartea am aflat despre crezul autoarei „ce cuprinde recunoașterea cu iubire a rădăcinilor, acceptarea legendei și așteptarea cu încredere a mântuirii”. Actorul Emil Gnatenco a recitat din creația scriitoarei Ada d’Albon și bineînțeles că aceasta a ascultat cu sufletul la gură. Deși a vorbit la telefon, noi i-am simțit emoțiile, glasul tremurând și lacrimile vărsate. Prin cuvintele de mulțumire adresate, starea emoțională ne-a cuprins și pe noi . Despre cărțile lansate ale autorilor Silvia Hodaș și Constantin Vasilache, „Vocea conștiinței” și „Ucis de propriul vis” au vorbit scriitorii: Corina Matei Gherman, Calistrat Robu, Romeo Romila și Ilie Serediuc.
Părintele Arhim. Dr. Ștefan Gușă a transmis un cuvânt care a fost citit de scriitorul umorist Ioan Hodaș. Fiecare a scos în evidență calitățile celor două romane polițiste, au exprimat opinii privind modul de desfășurare al acțiunii, limbajului, al realizării portretelor personajelor etc. S-a vorbit mai mult despre „Vocea conștiinței”, celălalt roman fiind considerat (din motive obiective nu a fost tipărit la timp) un semnal editorial. Cei doi autori, în cuvântul lor, au povestit despre cum au reușit să realizeze acest proiect, de greutățile întâmpinate având în vedere că provin din medii diferite: învățământ și poliție. O altă lansare a fost cartea doamnei profesor Elena Miclescu – „Terra Santa”. Prezentarea a fost făcută de Corina Matei Gherman și Silvia Hodaș. Cartea cuprinde proză și versuri sensibile despre Țara Sfântă, cu prezentarea celor mai importante orașe, locuri de pelerinaj etc. Albumul cu imagini, de la finele cărții, întregește imaginea Israelului – Țara Sfântă. Pe tot parcursul manifestării au fost presărate momente muzicale și umoristice. Cele muzicale au fost susținute de artiștii: Silvia Aboaice – voce unică, Adi Gegiuc, chitară – interpret și cantautor cu voce sensibilă, Ovidiu Enea la acordeon a interpretat muzică apropiată sufletului, frații Moise cu voci deosebite – muzică populară. Pentru prima dată a evoluat pe scenă Corul de copii al municipiului Iași, conduși de Raluca Zaharia, la pian Paul Pintilie. Cu un repertoriu bogat, au început cu melodia „Orașul meu alb”, compozitor Eugen Doga. Copii frumoși, minunați. Mesajul de bucurie transmis prin versuri, muzică, atitudine a ajuns la sufletul nostru. Venită din orașul Bălți, Republica Moldova, poeta Veronica Buccico a recitat din creația proprie versuri sensibile și emoționante. Momentele umoristice au fost asigurate de epigramista Cornelia Livia Bejan, actorul și poetul Doru Melnic și umoristul Ioan Hodaș. Responsabilitatea dânșilor de a aduce zâmbete pe buzele tuturor și chiar de a râde în hohote a fost îndeplinită cu succes. Spre finalul manifestării s-a păstrat un moment de reculegere în memoria Academicianului Vasile Tărâțeanu – poet, jurnalist, activist cultural, lider al comunității românești din Cernăuți – Ucraina, cel care a păstrat vie limba, literatura și cultura românească, plecat nu demult într-o altă lume. Activitatea a fost moderată de scriitoarea Corina Matei Gherman. Foto video: Calistrat Robu, Ioan Vârlan, Maria Teodorescu, Silvia Hodaș Partenerii media: Radio România Iași, TeleMoldova Plus Iași, Publicația de sport și cultură „Sport Fan Club”, Agenția de Presă „Așii Români” și „Vocea Ta” (din Nürnberg, Germania), Revista „Nord-Est Cultural”, Asociația Jurnaliștilor Români de Pretutindeni (AJRP – din Montreal – Canada), Sighet Online, Meridianul Iași-Vaslui-Bacău, Mangalia News, Confluențe literare / Aspirații (Sydney Australia)
21 august 2022. Silvia Hodaș