Motto:
MAMA – lacrimă târzie, veșnică icoană, înger de-nălțare, candelă aprinsă! Candelă a vieții care nu se stinge, care luminează și pe veci veghează”!
În orașul Sărmașu, de foarte mulți ani, cultura și tradiția fac casă bună cu tot ceea ce este de bun simț românesc. Triada: Primăria orașului Sărmașu, Biblioteca „Liviu Rusu” și Parohia Ortodoxă, aduc un omagiu zilei de 8 martie – „Ziua Femei”, a mamelor, soțiilor, surorilor, fiicelor, prietenelor și credincioaselor de orice religie și etnie, printr-un frumos spectacol, care a umplut sufletele de bucurie celor 150 de invitați prezenți în frunte cu domnul primar ec. Botezan Valer, părintele drd. și profesor Camară Daniel, doamna viceprimar Trombitaș Ioli și doamna directoare a bibliotecii „Liviu Rusu” Burian Dinuca, care a mulțumit tuturor celor prezenți și a dat cuvântul de deschidere oficialilor locali.
Domnul primar ec. Botezan Valer, un împătimit al continuării tradițiilor și sărbătorilor naționale și locale, deschide sărbătoarea cu o urare adresată după cum era și firesc mamelor, soțiilor, fiicelor și credincioaselor celor prezente în „Casa de Cultură”, dar și tuturor celor din urbea sărmășană pe care încearcă cu demnitate și responsabilitate s-o conducă și s-o deservească cât mai bine și mulțumitor pentru toată populația. Mulțumește mamei care l-a născut și crescut, soției și celor două fete date domniei sale din partea lui Dumnezeu, felicitându-le din tot sufletul. Amintește că un astfel de moment este bine venit după o perioadă de pandemie de peste 2 ani și acum de momentele de război din țara vecină; Trebuie să avem și momente de bucurie altminteri cădem în deznădejde care este un păcat, dar se poate și mai mult, să ne trezim într-o stare de cădere psihică, într-o acedie dăunătoare sufletului.
Părintele prof. drd. Camară Daniel, a prezentat și sfinția sa felicitările cuvenite tuturor celor prezenți dar și credincioaselor din parohia pe care cu dragoste și demnitate o conduce. Fiind ultima zi până la intrarea în „Postul Păresimilor”, postul de 7 săptămâni, îndeamnă pe toți cei prezenți la cumpătare, meditație și o trăire în această perioadă mai deosebită, pentru a putea înțelege care este cu adevărat mesajul Hristic despre viață și apoi de semnificația și folosul postului: „POSTUL – sporește bunătatea casei, e mama sănătății, educator al tinereții, podoabă pentru bătrâni, însoțitor bun al drumețului, tovarăș demn între soț și soție. POSTUL – ne face asemenea îngerilor, ne face să locuim cu drepții lui Dumnezeu; ne înțelepțește viața. Pentru ca postul să fie bine primit și vrednic de laudă, nu-i de ajuns numai să ne înfrânăm de la mâncăruri; trebuie să postim post primit și bine plăcut lui Dumnezeu. POSTUL adevărat este înstrăinarea de păcat și de înfrânare pentru toate ispitele cele rele”.
În continuarea spectacolului omagial femeii, doamna directoare Burian Dinuca, anunță începerea programului propriu zis. În acest sens cei mai mici „artiști” Fabiana și Damiana în vârstă de trei anișori, încântă publicul cu poezii și cântece pentru toate mamele. Grupul „Graiul Câmpiei” format din tineri în frumoase costume naționale, din Vișinelu, Balda, Sărmășel Gară și Sărmașu, se prezintă impecabil, ca întotdeauna, cu momente plăcute de cântec și poezie, adresat de data aceasta celor care le-au dat viața, surorilor, prietenelor și celor prezente.
Grupul „Floare de colț” condus de doamna Lucaci Melinda, se prezintă cu un program în limba română și maghiară deosebit de emoționat, pentru care a primit laudele și aplauzele întregii asistențe. Solistul de muzică populară Abraham Tibor de la Tg. Mureș, aduce un plus frumuseții și trăirii acestui minunat spectacol omagial. În încheierea programului artistic a urmat un moment de gală cu „Ceterașii de la Gherla” condus de d-l Gabriel Bunea și solistul Raul Oltean, care au adus multă bucurie tuturor celor prezenți printr-o pregătire și prezență de excepție. Apoi s-au înfrățit cu toții într-un frumos și tradițional joc de pe câmpia noastră strămoșească. La sfârșit au cântat pentru toți și pentru toate „LA MULȚI ANI”.
Domnul primar, a mulțumit în încheiere tuturor pentru prezență și a înmânat câte o floare tuturor mamelor, soțiilor, surorilor, fetelor, prietenelor și credincioaselor, urându-le încă odată sincere felicitări și spor cu sănătate și bucurie în activitatea cotidiană. Mulțumim și noi, în numele locuitorilor Sărmașu, domnului primar Botezan Valer, părintelui Camară Daniel și doamnei directoare Burian Dinuca pentru strădania depusă de a aduce bucurie sufletelor noastre într-o periodă a vieții noastre mai delicată dar și de transmitere celor din ziua de mâine, ceea ce domniile lor au primit de la înaintași lor: dragoste de țară, obiceiuri și tradiții strămoșești. Domniilor lor, li se alătură și ministrul plenipotențiar și patriot Mihail Kogălniceanu care din timp ancestral le spune: „SĂ NE ȚINEM DE OBICEIURILE STRĂMOȘEȘTI, ATÂT CÂT NU SUNT ÎMPOTRIVA DREPTEI CUGETĂRI”.
„LA MULȚI ANI” și din partea autorului, pentru toate sărbătoritele amintite mai sus, cât și pentru toate „Doamnele și Domnișoarele Truditoare” de la „AȘII ROMÂNI”!
Cu respect și dragoste creștinească,
părintele Ilie