România

Discursul susținut de Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, cu prilejul întâlnirii anuale cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România

18 februarie 2025

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a susținut marți, 18 februarie 2025, la Palatul Cotroceni, un discurs cu prilejul întâlnirii anuale cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România.

Vă prezentăm în continuare textul discursului:

Domnule Decan al Corpului Diplomatic,

Domnule ministru,

Excelențele voastre,

Doamnelor și domnilor ambasadori și șefi de misiune acreditați în România,

Sunt onorat să mă adresez dumneavoastră în calitatea mea de Președinte interimar al României pentru a vă transmite câteva mesaje referitoare la țara noastră și la politica externă a acesteia.

Primul mesaj este unul despre stabilitate. În condițiile unui an dificil din punct de vedere financiar-bugetar, România are o coaliție de guvernare ce asigură stabilitatea țării. Gestionarea responsabilă a bugetului, menținerea unui nivel ridicat al investițiilor, care să genereze creștere economică, și creșterea calității serviciilor publice sunt condițiile pentru o bună guvernare.

Al doilea mesaj este că România este un stat democratic, care lucrează în continuare pentru a consolida instituțiile și încrederea în acestea, așa cum așteaptă cetățenii noștri. Întărirea democrațiilor noastre este un obiectiv permanent, iar România nu face excepție. La sfârșitul anului trecut, pe fondul unor ingerințe externe, Curtea Constituțională a luat o decizie legată de procesul electoral. Este evident că această situație a generat provocări, iar unii au perceput-o drept o criză. A fost o situație excepțională, gestionată cu instrumente democratice. Doresc să afirm, cu toată responsabilitatea, că ne aflăm în interiorul cadrului constituțional, al legii și al democrației.

Pentru alegerile prezidențiale ce vor fi organizate în luna mai, obiectivul nostru – al tuturor instituțiilor – este de a lucra pentru un proces electoral liber, corect și transparent. Din poziția în care mă aflu, în acord cu atribuțiile ce îmi revin, voi veghea la îndeplinirea acestui obiectiv.

Al treilea mesaj este că politica externă a României își va menține cursul firesc, ca membru al Uniunii Europene și al NATO, având un Parteneriat Strategic cu SUA și fiind deschisă spre cooperare cu toți partenerii care împărtășesc aceleași valori și principii pe care le susținem și noi. Direcțiile principale ale politicii externe rămân neschimbate.

Am o echipă consolidată alături de mine, consilierii prezidențiali și colegii din guvern, împreună cu care voi lucra intens în perioada următoare.

Rămânem un stat ce crede ferm în viitorul Uniunii Europene. Rămânem proatlantici și un stat aliat responsabil. Suntem un partener de încredere în plan bilateral și în comunitatea internațională.

Peste câteva zile se împlinesc trei ani de la atacul Rusiei asupra Ucrainei, în sine doar o continuare a aceluia din 2014. Este timpul ca această agresiune a Rusiei să înceteze.

O încetare a focului, urmată cât mai curând de o pace justă și durabilă, reprezintă un obiectiv care trebuie urmat nu numai de părțile aflate în conflict, dar și de întreaga comunitate internațională.

Negocierile începute sunt un prim pas, dar pacea nu va fi una durabilă dacă ea nu va reprezenta rezultatul unor compromisuri acceptabile pentru ambele părți în egală măsură și dacă actorii internaționali nu vor pune la dispoziție un pachet cuprinzător de garanții de securitate pentru Ucraina, pe termen scurt și lung.

Aranjamentele de securitate trebuie completate de un plan amplu de reconstrucție, care să permită nu numai refacerea rapidă a țării, dar și sustenabilitatea din punct de vedere economic a suveranității Ucrainei.

În asigurarea tuturor acestor elemente ale păcii, rolul Uniunii Europene, inclusiv al țărilor din vecinătatea Ucrainei, va fi esențial.

În fața agresivității Rusiei, calea integrării europene a devenit mai necesară ca oricând. Anul 2024 a adus progrese majore pe această cale, atât pentru Ucraina, cât și pentru Republica Moldova. Este important ca aceste progrese să continue. La fel, integrarea europeană a regiunii Balcanilor de Vest, care rămâne de interes strategic pentru România și pe care o vom susține prin acțiuni concrete de sprijin.

Sprijinul pentru Republica Moldova este pentru România o datorie. Republica Moldova va avea alegeri parlamentare în acest an, iar reziliența sa trebuie întărită. Nu putem permite ca Rusia să folosească în continuare instrumente de șantaj și constrângere, așa cum am văzut recent cu folosirea energiei. Soluția pentru securitatea energetică este o cât mai bună interconectare cu România și cu Uniunea Europeană, iar pentru asta lucrăm intens.

Pentru noi, securitatea și stabilitatea în zonă sunt esențiale. Însă vecinătatea noastră nu ne oferă doar provocări, ci și oportunități, iar aici mă refer la conectivitate. Fie că vorbim despre transport, despre energie sau despre rețele digitale, există un potențial imens în regiunea noastră și pentru rolul României.

De aceea, coordonarea și proiectele comune cu Republica Moldova și Ucraina sunt vitale, ca și implicarea noastră în viitorul proces de reconstrucție a Ucrainei. Mă refer aici și la potențialul relațiilor noastre cu parteneri din regiunea Balcanilor de Vest, cu Turcia, precum și cu state din Caucaz și din Asia Centrală, lucrând pe coordonatele conectivității.

Uniunea Europeană se află într-un proces de transformare care nu mai poate aștepta. Sunt propuneri bune, pe care noi le susținem:

  • luarea mai rapidă a deciziilor;
  • simplificarea, dereglementarea și debirocratizarea;
  • creșterea investițiilor în sectorul apărării, cu excluderea acestor cheltuieli din Pactul de stabilitate, așa cum am solicitat împreună cu mai multe state;
  • stimularea competitivității economiilor noastre;
  • poziționarea Europei pe harta dezvoltărilor în materie de inovare și de inteligență artificială;
  • protejarea democrației, inclusiv de interferențele și de acțiunile hibrid din ce în ce mai sofisticate;
  • pregătirea unui nou buget, care să țină cont de evoluțiile în materie de securitate și apărare, dar și de protejarea intereselor noastre pentru politica de coeziune și agricultură.

Ne bucurăm de la începutul acestui an de circulația deplină în spațiul Schengen, poziție din care rămânem un partener angajat și activ în consolidarea securității interne a Uniunii Europene și a securității frontierelor externe.

Se vede deja cum prezența României în Schengen aduce evoluții pozitive pentru turism, transport, comerț și mediu.

Avem fondurile din PNRR și cele europene, iar guvernul trebuie să rezolve întârzierile și să utilizeze resursele cât mai eficient, pentru că acestea înseamnă investiții și locuri de muncă pentru români. Acestea înseamnă prosperitate.

Beneficiile apartenenței noastre la Uniunea Europeană sunt clare, iar România susține orice proces la nivel european care are ca țintă sporirea coeziunii și a rezilienței strategice a Uniunii și a statelor membre.

Din perspectivă strategică și de securitate, România și-a asumat un rol activ în consolidarea apărării și a descurajării, precum și a prezenței NATO pe Flancul Estic și la Marea Neagră. Este o regiune de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică. Vom continua coordonarea strânsă cu aliații, pentru asigurarea măsurilor de apărare și descurajare ale NATO.

Mulțumesc pe această cale tuturor aliaților și partenerilor noștri pentru contribuția pe care au adus-o la securitatea României și a regiunii Mării Negre prin dislocările de personal militar, de echipamente și de tehnică militară pe teritoriul țării noastre.

Doamnelor și domnilor,

Parteneriatul Strategic cu Statele Unite a fost și va rămâne un pilon al politicii externe a României. Legăturile noastre sunt profunde și împărtășim o comunitate de valori și de destin.

Noi credem în această relație, care a progresat substanțial de-a lungul timpului, cum credem că se poate consolida și mai mult în substanța ei prin proiectele noastre comune, fie că e vorba despre domeniul securității, energetic, al comerțului sau al investițiilor în general.

Salut includerea României în Programul Visa Waiver, care va avea un impact crucial asupra relațiilor noastre inclusiv din perspectiva schimburilor culturale, științifice și a relațiilor dintre cetățenii noștri.

Împărtășim cu Statele Unite convingerea că investițiile în Apărare trebuie consolidate, ceea ce România face deja prin creșterea ponderii Apărării în Produsul Intern Brut și prin proiectele de înzestrare.

Excelențele voastre,

Un obiectiv important în perioada următoare rămâne aderarea României la OCDE. Procesul de aliniere la standardele organizației, prin transformarea internă a politicilor, a practicilor și a legislației, va continua. Suntem angajați în finalizarea procesului de aderare și doresc să vă mulțumesc tuturor partenerilor pentru sprijinul pe care ni l-ați oferit constant.

Rămânem ferm convinși că dialogul, cooperarea și diplomația rămân căi de a ne promova interesele comune, dar și de a rezolva problemele cu care ne confruntăm, inclusiv crizele globale.

În acest sens, salut eforturile diplomatice ale Statelor Unite ale Americii, Israelului, Qatarului și Egiptului pentru a ajunge la acordul de încetare a focului în Gaza. Mulțumim pentru eforturile de eliberare a ostaticilor, inclusiv a celor având cetățenie sau origini românești.

Este important ca aceste demersuri să continue, pentru o pace de durată în Gaza și pentru implementarea soluției celor două state, cu asigurarea securității Israelului și a dreptului la autodeterminare al palestinienilor. Vom continua să ne implicăm umanitar în Gaza, inclusiv prin continuarea preluării de copii care au nevoie de asistență medicală.

Cred, de asemenea, în dezvoltarea parteneriatelor noastre. România rămâne ferm interesată să deschidă noi orizonturi de cooperare, vom continua să acordăm o atenție deosebită relațiilor nu numai cu statele europene, dar și cu statele din Asia, Africa, Orientul Mijlociu și America Latină, în special cu cele cu care împărtășim aceleași valori, abordări și interese. În același timp, vom fi pragmatici în relația cu toți actorii cu care putem identifica interese comune.

România rămâne un partener de încredere și ofertant în plan economic. Realizăm deja măsurile pentru a asigura o creștere economică sustenabilă și pentru a crește interesul investitorilor străini pentru țara noastră.

Am cerut miniștrilor și diplomaților români să promoveze companiile românești și să se implice cât mai mult în atragerea de investitori, cu prezentarea oportunităților oferite de economia noastră.

În relația cu toate statele pe teritoriul cărora există comunități românești, vom continua să valorizăm rolul acestora de catalizatori ai cooperării bilaterale, dar și să urmărim constant obiectivul esențial al românilor din străinătate să le fie respectate drepturile, în conformitate cu standardele europene și internaționale.

Cred în continuare că România trebuie să promoveze și pe mai departe un cadru multilateral, însă unul eficient, și să rămână activă și implicată la nivelul tuturor organizațiilor internaționale relevante. Vom fi parte responsabilă și angajată în eforturile internaționale de gestionare a problemelor pentru care doar cadrul multilateral oferă posibilități reale de rezolvare.

Doamnelor și domnilor,

Anul 2025 va fi crucial, observație valabilă atât pentru România, cât și în plan global.

Vedem în jurul nostru și în întreaga lume numeroase forme de agresiune, de la războaie la noi spații de confruntare și riscuri geopolitice care creează unde de șoc pentru piețe, lanțuri de aprovizionare și industrii.

Vedem acțiunile hibride tot mai intense, mai sofisticate, cu utilizare de rețele online, de algoritmi, de surse de finanțare ilegale, care generează riscuri de securitate la adresa noastră, a tuturor.

La acestea se adaugă atacurile directe la infrastructura critică și, chiar mai grav, campanii masive de dezinformare și fake news, completate cu campanii la adresa instituțiilor democratice și de divizare a populației. Este o nouă realitate și este clar că trebuie să fim mai bine echipați și coordonați.

Am încredere că vom găsi cele mai bune răspunsuri pentru provocările cu care ne confruntăm. Chiar dacă implică eforturi mari, aceste răspunsuri pot fi găsite cu seriozitate și perseverență.

Dumneavoastră, ca diplomați, aveți un rol important în acest context. Sunteți în situația privilegiată de a fi elementul de legătură ce poate facilita eforturile internaționale despre care vorbeam.

Doresc să vă mulțumesc dumneavoastră, țărilor și organizațiilor pe care le reprezentați, pentru munca depusă în consolidarea și aprofundarea relațiilor cu România.

Vă invit să colaborăm și în continuare pentru un viitor comun mai bun, mai sigur și mai prosper pentru toate țările noastre și pentru cetățenii noștri.

Vă mulțumesc!


Dean of the Diplomatic Corps,

Minister,

Your Excellencies,

Ladies and gentlemen, ambassadors and heads of missions accredited to Romania,

I am honoured to address you in my capacity as interim President of Romania to convey a few messages regarding our country and its foreign policy.

The first message is about stability. In a difficult year, in financial and budgetary terms, Romania has a governing coalition which ensures the country’s stability. Managing the budget responsibly, maintaining a high level of investment, generating economic growth, and increasing the quality of public services are the conditions for good governance.

The second message is that Romania is a democratic state, which continues to work towards strengthening its institutions and the public trust in them, as expected by our citizens.

Strengthening our democracies is a permanent objective, and Romania is no exception. At the end of last year, amid external interferences, the Constitutional Court made a decision related to the electoral process. It is obvious that this situation generated challenges, and some perceived it as a crisis. It was an exceptional situation, managed with democratic tools. However, I wish to state, with full responsibility, that we are within the constitutional framework, the law, and democracy.

For the presidential elections that will take place in May, our goal – of all institutions – is to work towards a free, fair, and transparent electoral process. As Interim President, in accordance with the responsibilities entrusted to me, I will ensure the fulfilment of this objective.

The third message is that Romania’s foreign policy will maintain its natural course, as a member of the European Union and NATO, having a Strategic Partnership with the US, and being open to cooperation with all partners that share the same values and principles that we support. The main foreign policy guidelines remain unchanged.

I have a strong team by my side, including the presidential advisers and my colleagues from the government, with whom I will work intensively in the upcoming period.

We remain a country that firmly believes in the future of the European Union. We remain pro-Atlantic and a responsible Ally.

We are a reliable partner bilaterally and in the international community.

In a few days’ time it will be three years since Russia’s attack on Ukraine, itself a continuation of the 2014 attack. It is time for this aggression by Russia to cease.

A ceasefire, followed as soon as possible by a just and lasting peace, is a goal that must be pursued not only by the parties in conflict, but also by the entire international community.

Beginning negociations is a first step, but there will not be long lasting peace if it is not the result of compromises equally acceptable to both sides and if international actors do not provide a comprehensive security guarantee package for Ukraine, both in the short and long term.

The security arrangements must be complemented by a comprehensive reconstruction plan that will not only allow for the rapid recovery of the country, but also the economic sustainability of Ukraine’s sovereignty.

In ensuring all these elements of peace, the role of the European Union, including the countries in Ukraine’s neighbourhood, will be essential.

In the face of Russian aggression, the path of European integration has become more necessary than ever.

The year 2024 brought major progress along this path, for both Ukraine and the Republic of Moldova. It is important that this progress continues.

Similarly, the European integration of the Western Balkans region, remains, of course, of strategic interest for Romania and we will support it firmly and through concrete actions.

Support for Republic of Moldova is a duty for Romania. The Republic of Moldova will have parliamentary elections this year and its resilience must be strengthened.

We cannot allow Russia to continue using instruments of blackmail and coercion, as we have seen recently with the use of energy. The solution for energy security is, without doubt, better interconnection with Romania and the European Union, and we are working intensely to achieve this.

For us, security and stability in the region are essential. However, our neighbourhood not only offers challenges, but also opportunities, and here I am referring to connectivity. Whether we are talking about transport, energy or digital networks, there is immense potential in our region and for the role of Romania.

That is why coordination and joint projects with the Republic of Moldova and Ukraine are vital, as well as our involvement in the future reconstruction process in Ukraine.

I am also referring here to the potential of our relations with partners in the Western Balkans region, with Turkey, as well as with the Caucasus and Central Asian states, working on the coordinates of connectivity.

The European Union is undergoing a transformation process that can no longer wait. There are good proposals, which we support:

– Faster decision making

– Simplification, deregulation, and debureaucratization

– Increased investment in the defence sector, with the exclusion of this expenditure from the Stability Pact, as we have called for together with several states;

– stimulating the competitiveness of our economies;

– putting Europe on the map in terms of innovation and artificial intelligence;

– Protect democracy and the rule of law, including from increasingly sophisticated hybrid interference and action;

– Preparing a new budget, taking into account security and defence developments, but also protecting our interests in cohesion policy and agriculture.

Since the beginning of this year, we enjoy full circulation within the Schengen Area, a position from which we remain a committed and active partner in strengthening the internal security of the EU and the security of its external borders.

It is already evident how Romania’s presence in Schengen brings positive developments for tourism, transport, trade, and the environment.

We have the funds from the NRRP and European funds, and the government must solve the delays and use them as efficiently as possible, because they mean investments and jobs for Romanians. These bring prosperity.

The benefits of our membership in the EU are clear, and Romania supports any process at the European level aimed at increasing the cohesion and strategic resilience of the Union and its Member States.

From a strategic and security perspective, Romania has committed to an active role in consolidating defence and deterrence, as well as the NATO presence on the Eastern Flank and at the Black Sea.

It is a region of strategic importance for Euro-Atlantic security. We will continue to coordinate closely with our Allies, in order to ensure NATO’s defence and deterrence measures.

I thank all our Allies and partners for their contribution to the security of Romania and Black Sea region, through the deployment of military personnel and equipment on our national territory.

Ladies and gentlemen,

The Strategic Partnership with the United States has been and will remain a pillar of Romania’s foreign policy. Our ties are profound and we share a common set of values and destiny.

We believe in this relation, which has grown substantially in time, as we believe that it can further be strengthened in its substance through our joint projects, be it in the security, energy security, and trade or investments domains.

I welcome Romania’s inclusion in the Visa Waiver Program, which will have a major impact on our relations, including on cultural, scientific exchanges, tourism, or interpersonal relationships.

We pay attention to the initiatives of President Donald Trump and share the conviction that defence investments must be consolidated, which Romania is already doing by raising the defence’s percentage in our GDP and by defence procurement programs.

Your Excellencies,

An important objective for the next period remains Romania’s accession to the OECD. The process of alignment with the organisation’s standards, through internal transformation of policies, practices, and legislation, will continue. We are committed to complete the accession process and I want to thank all our partners for their open and constant support.

We are firmly convinced that dialogue, cooperation and diplomacy remain the tools to promote our joint interests and also to solve the problems we are facing, including the global crisis.

In this sense, I welcome the diplomatic efforts of the United States, Israel, Qatar, and Egypt to reach a ceasefire deal in Gaza.

We thank for the efforts to release the hostages, including of those with Romanian citizenship or origin.

It is important that these efforts continue, for a lasting peace in Gaza and for the implementation of the Two-State Solution, ensuring Israel’s security and the right of the Palestinians to self-determination.

We will continue to offer humanitarian assistance in Gaza, including by taking in children who need medical assistance.

I also believe in consolidating our partnerships. Romania remains firmly committed to opening new cooperation horizons, we will continue to pay a special attention not only to the relations with the European states, but also with the states from Asia, Africa, the Middle East, and Latin America, especially with those sharing the same values, approaches and interests as we do. Without compromising our values, we will not shy away from pragmatic cooperation opportunities in our relations with all actors with whom we can identify common interests.

Romania remains a reliable partner and economically attractive. We are already implementing measures for sustainable economic growth, and increasing foreign investors’ interest in our country.

I have asked Romanian ministers and diplomats to promote Romanian companies and to get involved as much as possible in attracting investors, by presenting the opportunities of our economy.

In our relations with all states where Romanian communities exist, we will continue to value their role as catalysts for bilateral cooperation while consistently pursuing the essential objective of ensuring that the rights of Romanians abroad are respected in accordance with European and international standards.

I continue to believe that Romania must continue to promote a multilateral framework, an efficient one, and we must remain active and engaged in all relevant international organisations. We will be a responsible and committed partner in international efforts to address issues for which only the multilateral framework offers real solutions.

Ladies and gentlemen,

2025 will be a crucial year. This is valid both for Romania and at the global level.

We see around us and in the entire world many forms of aggression, from wars to new conflict areas and geopolitical risks, which create shock waves for the markets, supply chains, and industries.

We see more and more intense and sophisticated hybrid actions, using online networks, algorithms, illegal financing sources which generate security risks for all of us.

Moreover, there are direct attacks on critical infrastructure, and, even more concerning, massive disinformation and fake news campaigns, supplemented by campaigns targeting democratic institutions and dividing the population.

It is a new reality and it is clear that we must be better equipped and coordinated.

I am convinced that we will find the best answers to the challenges we are facing. Even if they imply major efforts, these answers can be found through seriousness and perseverance.

You, as diplomats, play an important role in this context.

You are in the privileged position of being the link that can facilitate the international efforts I mentioned.

I wish to thank you, your countries, and the organisations you represent for your work in consolidating and deepening the relations with Romania.

I invite you to continue to cooperate for a better, safer, and more prosperous common future for all our countries and citizens.

Thank you!

Sursa: Discursul susținut de Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, cu prilejul întâlnirii anuale cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România

Related posts

CONFERINȚA NAȚIONALĂ ”IORGA, DUPĂ IORGA”, EDIȚIA A 2-A. TEMA. ROMÂNIA, DOAR ATÂT. ÎNTRE PATRIOTISM ȘI NAȚIONALISM

Moderator1

Schengen cultural

Moderator1

”Filmul revine pe scena Casei de Cultură a Studenților”

Moderator1

NEWSLETTER nr. 292 din 25 noiembrie 2021

Theodora-Raluca Paun

Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Consiliul Europei  a marcat, într-un eveniment diplomatic comun, lansarea programului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023

Moderator1

Chișinău – Comemorare dedicată unirii din 1918

Moderator1

Lasă un comentariu

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy