În zilele de 28 și 29 aprilie 2023, ne-am deplasat în orașul Bălți, Republica Moldova, pentru a derula cea de a treia ediție a proiectului „Cuvântul care ne unește”, materializat într-un dialogul ştiintifico-cultural-artistic, în vederea întăririi relației de prietenie și colaborare între Liga Scriitorilor Români – Filiala Iași – Nord Est și Universitatea de Stat „Alecu Russo” din acest oraș. Coordonatorii Proiectului, ing. Dan Teodorescu, jurnalist, scriitor, cronicar, președintele Ligii Scriitorilor Români – Filiala Iași – Nord Est și poeta Veronica Rusu-Bucico, membră în Colegiul Director al LSR împreună cu membrii LSR – Iași și Dr. Lilia Trinca – Decanul Facultăţii de Litere a USARB şi Rectorul Universităţii – Dr. Natalia Gaşiţoi au hotărât realizarea unor activități prin schimburi de experiență, colaborări în domeniul culturii.
Manifestarea a cuprins: dezbateri academice, discursuri literare, prezentare de carte, interpretări artistice.
Conform obiceiului străbun, românii dintotdeauna și-au primit oaspeții cu sare și pâine, un colac frumos împletit pe un ștergar cu motive naționale, iar într-un bol sare. Astfel am fost întâmpinați și noi cu sare și pâine. Ne-au invitat să pecetluim prietenia, să fie durabilă și constructivă în timp. Pâinea, străvechi simbol al vieții și sarea „mama lui Dumnezeu” – elemente cu caracter sacru. Sarea este semnul unor legături de frăție prețioase și durabile. Ospitalitate și generozitate. Fiecare dintre noi am urmat acest îndemn al pecetluirii colaborării și gândurile noastre s-au îndreptat spre frații noștri dragi. Tineri frumoși, îmbrăcați în costume naționale, cu zâmbetul larg, ne-a primit cu toată bucuria, semn că tradiția nu e și nu va fi uitată.
Începutul manifestării a fost emoționant. S-a intonat Imnul Republicii Moldova și Imnul de Stat al României. Ansamblul etnofolcloric „Crenguță de brad” a creat o înaltă atmosferă de simțire românească interpretând melodiile „Hristos a înviat” și „Domnul Țara ne unească”. Versuri cântate cu multă duioșie și căldură, la rostirea „Frați am fost și vom rămâne.” și „Domnul Țara să unească!”, sufletul tuturor a vibrat la unison.
Moderatorii Veronica Rusu-Bucico și actorul Emil Gnatenco au arătat necesitatea consolidării schimburilor culturale și colaborare, dorința de a extinde relațiile de prietenie.
Dialogul intercultural a început cu expunerea Excelenței Sale, Consulul General al României la Bălți, Ionel Petrișor-Dumitrescu. A apreciat în mod deosebit acest proiect și chiar a propus extinderea lui, afirmând că: „A venit vremea să investim în spiritualitate.” Prim-rector UASBR, Lidia Pădureac, dr. în istorie, într-o frumoasă limbă românească, a arătat că orașul Bălți este „loc simbolic, întrucât Unirea a început la Bălți”. Ing. Ilie Serediuc, Vicepreședintele LSR, scriitor, director la Revista „Nord Est – Cultural”, a prezentat delegația de membri și simpatizanți ai LSR. În cuvântul său a arătat că: „Prin tot ce vom realiza astăzi, cu personalități ale culturii din domeniul literar și științific, artiști de valoare națională și internațională – maeștri ai artei punem bazele continuării colaborării la un nivel mai înalt și a păstrării valorilor noastre, a tradiției ce rezistă trecerii timpului.” Scriitor, prof. Silvia Hodaș – Președinte LSR – Subfiliala Iași – Nord Est, redactor șef Revista „Nord Est – Cultural”, în discurs a menționat că: „Am demonstrat că rostirile de cuvinte românești cu încărcătură emoțională topesc orice graniță. Prin acțiunile noastre comune cultivăm respectul pentru valorile românești, iubirea dintre frați, valorile de pe ambele maluri ale Prutului prin cultură, credință, respect pentru simbolurile noastre.” Decanul Facultății de Litere, conferențiar, dr. Lilia Trinca a scos în evidență importanța limbii române, „locul pe care-l ocupă în ierarhizarea limbilor lumii”, „care e locul în cultura mondială”. Prof. Anatol Moraru, directorul Colegiului „Ion Creangă”, membru USM și USR, scriitor, critic literar ne-a deslușit o parte dintre mituri cu un fin umor. Ing. Magda Eșanu, scriitor, redactor al revistei „Prietenia”: … „pod de cuvinte trebuie să ne unească”. Bunicul său, pe linie maternă, provine de pe aceste meleaguri: „În suflet orașul Bălți e unit cu orașul Iași”. Și prof. univ. dr. Cornelia-Livia Bejan, reprezentantul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” Iași, scriitor, a spus că are legături de rudenie, aici la Bălți; a făcut și o donație de carte Universității.
Într-un adevărat regal literar-artistic au evoluat cunoscuți artiști: actorul și regizorul de teatru, Emil Gnatenco, a recitat din lirica scriitorului Dan Teodorescu. Spectatorii au fost impresionați de simțirea românească pe care a transmis-o prin fiecare cuvânt și gest. Tatiana Timuș, interpretă de muzică populară, cantautor, dirijor al ansamblului etnofolcloric „Crenguță de brad”, cu vocea sa caldă și cu o doină, cântecul românilor de pretutindeni, ne-a dus la cele mai profunde trăiri. Duetul, Rodica Murgu, poet, membru LSR Filiala Iași-Nord Est și Miorița Romila, membru al Coralei „Lirica”, au cântat fraților dorurile pe care Prutul nu le-a putut opri. Artistul, de o profundă sensibilitate, Aurel Niamţu, laureat al multor concursuri naționale şi internaționale, cu GOLDEN BUZZ, la „Românii au talent” 2022, a ridicat sala în picioare prin repertoriul său. Prof. Veronica Rusu-Bucico, poet, membru LSR, Filiala Iași-Nord Est, coordonator proiect, cu o sensibilitate unică, a recitat din creația proprie. Recitalul susținut de Valentin Uzun, interpret și compozitor, conducător artistic al formațiilor „Tharmis” și „Simraht” a umplut sala de emoții prin vocea sa caldă și melodioasă. Iar cântăreața de operă, Silvia Aboaice, cu vocea de privighetoare, a cântat „de la suflet la suflet”, așa cum ne-a destăinuit. Zâmbete a adus, prin umorul său, prof. Ioan Hodaș, scriitor umorist, vicepreședinte LSR Filiala Iași-Nord Est.
Au fost prezentate cărțile expuse și autorii lor: Dan Teodorescu, Ilie Serediuc, Solo Rotenstain, Veronica Rusu-Bucico, Rodica Murgu. De asemenea a fost prezentată Revista „Nord Est – Cultural”, nr. 15, 2023.
S-au oferite Diplome de excelență pentru participarea la dialogul cultural și artistic între România și Republica Moldova.
După o durată de peste trei ore a manifestării, artiștilor implicați în proiect a continuat la Dineul oferit în cinstea oaspeților. În partea a doua a evenimentului, atmosfera de sărbătoare a continuat cu muzică, recitări, dans. Artistul Iulian Gălușcă, interpretul de muzică ușoară cu o vibrație a vocii ce aduce cu cea a lui Dan Spătaru, iar alte ori cu a lui Ion Suruceanu, a ridicat pe toată lumea la dans. Clipa de literatură a fost prezentată de eleva din clasa a XI-a, Iana Robu, elevă la Liceul „Vasile Alecsandri” Bălți, prof. Veronica Rusu-Bucico. Aurel Neamțu și Silvia Aboaice au continuat recitalul cu aceeași pasiune pentru muzică. Recitatorii: Stela Lozanu, cu emoție în glas, a recitat poezia „Doina”, de Mihai Eminescu: „De la Nistru pan’ la Tisa Tot romanul plânsu-mi-s-a”… și Valeriu Rudolf cu o ținută ce părea Ștefan cel Mare, și cu o voce răsunătoare ne-a amintit de credința și patriotismul Voievodului. Tânăra solistă de muzică populară, Petronela Pânzariu, printr-un repertoriu cu melodii ritmate, a invitat pe toți la o horă moldovenească. Prof. dirijor Liliana Costea, coordonator Grupul vocal-instrumental „Garofiţele” și solista Teodora Coșarcă au continuat cu interpretarea de melodii populare și toți participanții s-au prins în hora prieteniei.
Dineul a fost un adevărat prilej de socializare, de întărire a relațiilor de prietenie și colaborare, de punere a bazelor unor noi proiecte.
A doua zi am avut parte de alte momente deosebite, doamnele prof. Veronica Rusu-Bucico și Lilia Trinca ne-au călăuzit pașii spre catedrala „Sfinții Constantin și Elena” cu o arhitectură și istorie aparte, apoi am pătruns în Biblioteca Științifică a USARB cu peste un milion de cărți; colecții de Carte Rară cum ar fi Kazania, editată în 1790 și documente. Am vizitat și NORTEK, Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic, subdiviziune a USARB. După ce ne-am umplut sufletul de frumos, o surpriză de mari proporții ne-a uluit: vizitarea Centrul de Meșteșuguri Tradiționale din satul Răuțel. La poarta din lemn deschisă larg, sculptată cu motive populare, ne aștepta, într-un frumos costum național, nea Dumitru Muruzuc. La câțiva metri pe treptele casei zărim trei tineri cu buciume care au început să cânte, să ridice buciumele după un anumit ritual de ei știut. Aici sunt diferite ateliere prin care se continuă tradiția românească: cioplitul în lemn, pirogravură, cusături, împletituri din diferite materiale, prelucrarea lutului etc. Adevărate bijuterii pot fi admirate. Pereții sunt plini de diplome obținute la diferite concursuri desfășurate în țară și peste hotare. Peste 80 de copii pasionați, doritori de a păstra meșteșugurile frecventează atelierele. Am întâlnit câțiva elevi în frumoase costume naționale ce meștereau cu pasiune diverse obiecte, ce doar în muzee mai pot fi văzute sau zărite în unele gospodării. Cu o pasiune de nedescris, nea Dumitru ne-a dezvăluit multe din secretele prelucrării lemnului și ale lutului. Am mai fi rămas mai mult timp, dacă nu am fi fost în întârziere.
Am plecat și am luat cu noi cântul buciumelor, cu sunetele venind parcă din adâncurile timpului și frumosul imortalizat în obiectele realizate.
Plecăm spre casă cu gândul plin de recunoștință la gazdele noastre care ne-au oferit momente de neuitat și cu speranța că Proiectul Prieteniei va continua.
Spre seară, am aflat cu o tristețe de necuprins, că jurnalistul, scriitorul, cronicarul Dan Ștefan Teodorescu a plecat într-o lungă călătorie, după ce a avut puterea, printr-un mesaj, să întrebe dacă a fost bine și când postăm fotografii. Un gol imens s-a așezat în sufletele noastre. Poate de acolo, din Împărăția Îngerilor, va citi această cronică a manifestării cultural-artistice și va avea încredere că vom duce mai departe Proiectul de suflet „Cuvântul care ne unește”.
Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace!
Silvia Hodaș