De Lucreția Berzintu
Dr. Ada Aharoni este fondatoarea și președinta organizației internaționale IFLAC – Forumul Internațional pentru Literatura și Cultură a Păcii, cu sediul în Haifa, Israel. Scriitoare, poetă și profesoară universitară, Dr. Aharoni și-a dedicat viața promovării păcii și înțelegerii interculturale, convingând mii de oameni din întreaga lume că literatura, arta și dialogul pot contribui la diminuarea conflictelor.
În septembrie, IFLAC va organiza un nou Congres Internațional al Păcii, un prilej de a reuni lideri de opinie, creatori, jurnaliști și activiști preocupați de construirea unei lumi mai sigure și mai solidare.
Despre activitatea IFLAC, despre provocările și speranțele mișcării pentru pace în contextul actual – marcat de conflicte și diviziuni –, vorbim astăzi cu Dr. Ada Aharoni.
Lucreția Berzintu: – Cum a început povestea IFLAC? Ce v-a motivat să înființați această organizație internațională dedicată păcii?
Dr. Ada Aharoni: – Am fondat „IFLAC: Forumul Internațional pentru Literatura și Cultura Păcii” în anul 2000 – cu speranța că acest lucru va contribui la asigurarea faptului că secolul al XX-lea va fi dincolo de război și teroare.
Anterior, numele IFLAC era: PODUL; FEMEI EVREICE ȘI ARABE – PENTRU PACE ÎN ORIENTUL MIJLOCIU. A început la „Casa Viei”, un Centru Cultural Evreo – Arab din Haifa. A avut atât de mult succes încât soții și fiii membrilor noștri, precum și persoane din străinătate, au întrebat: „De ce doar femei? Vrem să ne alăturăm și să ajutăm și noi la promovarea Păcii!” Așa că am decis să includ și bărbați, am schimbat numele în IFLAC și am înregistrat Asociația ca asociație voluntară non – profit la Tel Aviv. Motivul pentru care am ales să întemeiez Asociația pe Cultura Păcii este că am văzut la întâlnirile și conferințele noastre de la The Bridge (Podul, n.r.) că elementul major care i-a adus cel mai aproape pe toți membrii, evrei, musulmani, creștini și druzi, a fost Cultura și de aceea am decis să fac din Cultura Păcii baza IFLAC.
– Care considerați că sunt principalele realizări ale IFLAC în cei peste 25 de ani de activitate?
– În cei 25 de ani de activitate intensă de cultură a păcii și construire a păcii în Israel și în întreaga lume, una dintre realizările de care sunt cea mai mândră este faptul că The Bridge (Podul, n.r.) – IFLAC a fost declanșatorul primului Acord de Pace dintre Israel și o țară arabă – Egiptul.
Întrucât m-am născut în Egipt și aveam sentimente calde față de poporul egiptean, am invitat-o pe doamna Jehan Saadat să fie ambasadorul nostru pentru pace al The Bridge (al Podului, n.r.) – IFLAC în Egipt, iar ea mi-a răspuns pozitiv cu o scrisoare călduroasă, pe care am publicat-o în cartea mea: FEMEILE CREEAZĂ O LUME DINCOLO DE RĂZBOI ȘI VIOLENȚĂ (2001). Doamna Jehan Saadat a scris în scrisoarea sa: „Trebuie să ștergem cuvântul RĂZBOI din dicționarele noastre.” Ea l-a influențat pe soțul ei, președintele Saadat, să facă pace cu Israelul. Am fost încântați când președintele Saadat ne-a surprins pe toți cu vizita sa în Israel. El a declarat la Knesset (Parlamentul Israelului, n.r.) că soția sa, Jehan, ambasadorul pentru pace al The Bridge (al Podului, n.r.) – IFLAC în Egipt, l-a convins că este important și posibil să se facă pace cu Israelul! O altă realizare importantă au fost activitățile noastre intensive pentru a opri războiul din Liban și succesul nostru în aducerea acasă a soldaților noștri, prin intermediul Campaniei ,,Cele Patru Mame”. Descriu acest lucru în cartea mea despre Femei și Pace. Am scris și un cântec: „Când Israelul era în Liban… Lăsați soldații să plece!”, este cântat pe muzica: „Lăsați poporul meu să plece!”
Am făcut atât de multe lucruri importante în cei 25 de ani de Cultură a Păcii și Construire a Păcii ai IFLAC, încât ar umple multe cărți pentru a povesti o parte din ele! Cu toate acestea, voi menționa marile antologii IFLAC pentru pace pe care le-am publicat, care au fost traduse în mai multe limbi și sunt predate în universități și colegii din întreaga lume. Cele mai recente patru sunt: Valurile Păcii, dedicată lui Yitzhak Rabin, Antologia Antiteroristă, Pace și Antirăzboi și Sclavia Modernă. Congresele Internaționale pentru Pace Mondială, organizate cu succes în diferite părți ale lumii, care sădesc speranță în inimile iubitorilor de pace din întreaga lume, se numără cu siguranță printre principalele realizări ale IFLAC. Acestea au adoptat cu bucurie declarația lui Albert Einstein conform căreia pacea mondială este posibilă și absolut necesară. Congresul fondator al IFLAC a avut loc la Haifa – Israel, urmat de congrese în: Sydney – Australia, Londra – Anglia, Bursa – Turcia, Los Angeles – SUA, Lima – Peru, Buenos Aires – Argentina, Sao Paulo – Brazilia, Lisabona – Portugalia.
Ultima, dar nu cea mai mică realizare pe care o voi menționa în prezent, este protestul intens: „Opriți războiul din Gaza și eliberați toți ostaticii”.
– Ce rol are literatura și cultura în promovarea păcii și a înțelegerii între popoare?
– Cultura, Literatura și Poezia – joacă un rol major în ascensiunea celui mai înalt și mai dificil munte din lume, „MUNTELE PĂCII MONDIALE”. Consumăm alimente de trei ori pe zi, dar consumăm Cultură în fiecare oră a zilei noastre. Din păcate, cultura modernă, inclusiv: limbajul, filmele, radioul, televiziunea și jurnalele sunt pline de violență, iar IFLAC o combate prin cultura sa de pace și non – violență.
De exemplu, în proiectul nostru intensiv de mai sus:
„Opriți războiul din Gaza și eliberați toți ostaticii”, creăm zilnic videoclipuri, articole, comunicări și interviuri despre pace, pe care le publicăm pe scară largă pe site – urile noastre și pe toate rețelele sociale. Acestea joacă rolul comunicării diplomatice, literaturii, poeziei și artei. Se spune că o imagine valorează cât o mie de cuvinte, însă o imagine rostită – un videoclip – valorează cât un milion de cuvinte! De exemplu, în IFLAC – ISRAEL, doar pe TikTok, avem 14.600 de urmăritori, majoritatea tineri: studenți și soldați.
Sigla noastră IFLAC este un porumbel cu o picătură de pepene în gură, iar pe corpul său este scris: „Pana este mai puternică decât sabia”.

– Ce temă centrală va avea Congresul IFLAC din septembrie 2025 și care sunt principalele obiective pe care vi le propuneți?
– Cel de-al zecelea CONGRES MONDIAL AL PĂCII IFLAC va fi sărbătorit anul acesta la nivel global, începând cu 21 septembrie, Ziua Internațională a Păcii.
Tema sa principală va fi: CREAREA UNOR MINISTERE ALE PĂCII MONDIALE.
Obiective cheie: Să convingă guvernele lumii să creeze Ministere ale Păcii care promovează cultura păcii, încurajează cooperarea globală și lucrează activ pentru realizarea unei păci mondiale durabile.
Pilonii campaniei:
1. Leadership pentru pace globală: Ambasadorii Păcii Mondiale IFLAC;
2. Beneficii strategice ale unui minister guvernamental axat pe pace;
3. Transformare culturală de la violență la pace;
4. Pași practici pentru a crea ministere ale păcii mondiale în toate țările lumii: cu ajutorul IPLC – Comunitatea Internațională a Iubitorilor Păcii, care este cea mai mare comunitate din lume.
Public țintă:
• Șefi de stat și oficiali guvernamentali din întreaga lume;
• Organizații internaționale, inclusiv Națiunile Unite;
• ONG-uri și organizații ale societății civile axate pe construirea păcii și rezolvarea conflictelor;
• Cetățeni iubitori de pace globală, susținători și lideri de opinie care cred în posibilitatea păcii globale și sunt pregătiți să fie activi în sprijinirea eforturilor IFLAC pentru pacea mondială.
Mesajul tematic al Congresului:
Omenirea are dreptul să trăiască în pace. Guvernele au puterea și responsabilitatea de a crea o cultură a păcii durabilă și de a pava pacea mondială. IPLC: Comunitatea Internațională a Iubitorilor de Pace IFLAC, care este cea mai mare comunitate din lume, va cere guvernelor lor, prin intermediul videoclipurilor și scrisorilor, să se implice imediat în construirea și administrarea unor ministere puternice pentru pace, la fel de puternice și influente ca ministerele lor de apărare – pentru a alunga războaiele și a crea o lume mai sigură și mai bună pentru copiii noștri.
– Cine sunt invitații principali și ce teme vor aborda în prezentările lor?
– Ambasadorul IFLAC pentru pace din fiecare țară va trimite o scrisoare de invitație președintelui țării sale pentru a deschide CONGRESUL MONDIAL PENTRU PACE AL IFLAC, prin Zoom. Aceasta va fi urmată de un discurs principal al cercetătorilor și liderilor pentru pace globală. În cadrul evenimentului important pe Zoom, găzduit și deschis de fondatoarea IFLAC, Dr. Ada Aharoni, aceasta l-a invitat pe președintele Donald Trump să dezvăluie Congresului planurile sale pentru crearea păcii globale și a trimis, de asemenea, o invitație persoanelor interesate.
– Cum pot participa cei interesați – fie fizic, fie online – la lucrările Congresului?
– Persoanele interesate pot participa aplicând la Ambasadorul pentru Pace al IFLAC din țara lor. Comitetul de organizare al Congresului Global, condus de Ada Aharoni, salută participarea gânditorilor activi pentru pace la lucrările Congresului la nivel mondial sau la principalele Congrese prin Zoom. Vă rugăm să aplicați la aceasta prin e-mail sau prin WhatsApp. Sau la partenerul nostru IFLAC, șeful UNILETRAS în Columbia, liderul pentru pace Joseph Berolo, care a fost, de asemenea, invitat să vorbească la Zoom Global, pe lângă propria sa sesiune Zoom în spaniolă în Columbia. Fiecare AMBASADOR AL PĂCII IFLAC sau iubitor de pace care dorește să vorbească despre importanța creării Ministerelor pentru Pace, poate aplica în continuare la Comitetul de organizare al Congresului IFLAC.
– Ce impact sperați că va avea acest eveniment asupra comunității internaționale preocupate de pace?
– Acest Congres Mondial al Păcii, organizat de IFLAC, pentru crearea unor Ministere pentru Păce Mondială, va susține o nouă eră de pace, cooperare și stabilitate. Va trezi lumea la necesitatea urgentă a unui front unit în lupta pentru pacea globală și începe cu leadership și activism al Iubitorilor Păcii Mondiale. Va contribui la transformarea PĂCII într-o prioritate – împreună vom reuși să creăm o lume mai sigură și mai bună pentru copiii noștri și pentru umanitate.–
– Trăim o perioadă marcată de războaie, polarizare politică și crize umanitare.
Ce credeți că lipsește astăzi cel mai mult în eforturile globale de a construi pacea?
– Cred că ceea ce lipsește cel mai mult astăzi în eforturile globale de la ONU și alte organisme pentru a construi pacea sunt – MINISTERELE PĂCII ÎN TOATE GUVERNELE LUMII.
General Omar Bradley a declarat:
„Lumea noastră este o lume de giganți nucleari și copii etici! Știm mai multe despre război decât despre pace. Știm mai multe despre ucidere decât despre viață… Nu magnitudinea problemei este marele obstacol. Este indiferența noastră colosală față de ea.”
Cel de-al zecelea Congres Mondial IFLAC va identifica ce lipsește, și această indiferență colosală!
Va arăta că este timpul să încetăm să mai fim indiferenți față de această problemă colosală a RĂZBOIULUI în loc de PĂCE și este crucial să o abordăm imediat, într-un mod temeinic și eficient, deoarece, din păcate, într-unul dintre războaie s-ar putea folosi arme nucleare și ar pune capăt umanității!
Cu toate acestea, generalul Bradley nu s-a ocupat de modul de rezolvare a acestei probleme gigantice. Iar Prim-ministrul (Ministerele Păcii) Congresul IFLAC va demonstra că cea mai bună soluție este ca, pe lângă „Ministerele Apărării Guvernamentale”, să fie create și stabilite ferm în fiecare țară a lumii „Ministere ale Păcii Mondiale” puternice, cu aceleași resurse și putere ca ministerele apărării.
Un logo suplimentar IFLAC este:
„Armele pot ucide soldați
Dar numai CUVINTELE
Pot ucide RĂZBOIUL!”
IFLAC WORLD PEACE nu este doar împotriva armamentului și, bineînțeles, a armelor nucleare – este împotriva însăși conceptului și practicii războiului, care ar trebui eliminate complet. Este de neconceput ca, în ciuda faptului că marea majoritate a populației lumii este pentru Pacea Națională și Pacea Mondială – să continuăm să ne punem în pericol fiii și fiicele soldați – în războaie. Fiecare război se încheie cu un Acord de Pace și ar trebui să avem un Minister al Păcii care să gestioneze și să dezvolte Acordul la nivel global pentru a preveni și rezolva concret conflicte ulterioare înainte ca acestea să se transforme în războaie.
– Cum pot organizațiile neguvernamentale precum IFLAC să contribuie concret la prevenirea conflictelor?
– Cred că am răspuns deja la această întrebare mai sus.
– Ce mesaj ați dori să transmiteți tinerelor generații care privesc cu îngrijorare viitorul?
– Mesajul pe care noi, la IFLAC, reușim să-l împărtășim cu mii de tineri preocupați este SPERANȚA și că PACEA MONDIALĂ ESTE POSIBILĂ ȘI CRUCIALĂ.
În cadrul proiectului nostru de succes IFLAC Peace Videos, pe care Sara Kernberg, secretara IFLAC ISRAEL, și cu mine, îl creăm săptămânal (în principal pe TikTok la adresa: ada.aharoni), împotriva războaielor din Israel, Gaza, Liban, Ucraina și din întreaga lume – oamenii ne întreabă: cum de reușim să atragem atât de mulți tineri? Iar răspunsul nostru este: Le oferim SPERANȚĂ, le arătăm că Pacea este posibilă și că trebuie să muncim pentru a o atinge și a o construi concret. Numai dându-ne mâinile și ajutându-ne reciproc să urcăm formidabilul Munte al Păcii putem atinge Vârful Păcii Globale. Tânăra generație care s-a alăturat IFLAC peste tot în lume înțelege că ei reprezintă viitorul și că pentru ei construim o lume nouă, mai bună, și că este datoria lor să continue să creeze Pace Mondială.
– Ce v-a dat putere să continuați acest drum atât de lung în slujba păcii?
– Elementele majore care mi-au dat capacitatea și puterea de a continua crearea și escaladarea Muntelui Păcii sunt: promisiunea mea față de sora mea mai mică, Ginette, Poetul Păcii, Wilfred Owen, Liderul Păcii, Yitzhak Rabin, Haim și Tala, soțul și fiica mea decedată.
Când eram în Alexandria, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, și naziștii ne bombardau în fiecare noapte, strigătele de frică ale surorii mele mai mici, Ginette, mi-au frânt inima. I-am șoptit la ureche: „Ginette, nu plânge, voi distruge războiul!”. S-a oprit din plâns și, privindu-mă cu ochii ei ca mierea plini de speranță, m-a întrebat: „Promiți?”. Am promis și, de atunci, încerc să-mi țin promisiunea.
La Școala de Engleză Alvernia din Cairo, am studiat frumoasele și emoționantele Poezii pentru Pace de Wilfred Owen, Poetul Britanic al Păcii din Primul Război Mondial. Am fost atât de mișcată de cuvintele sale care condamnau brutalitatea războiului, încât, fiindcă eram bună la scris, am decis să-i continui munca, să creez Poezii de Pace influente, Povești și Cântece de Pace care să elimine complet RĂZBOIUL din viețile noastre.
A treia influență majoră care îmi dă putere este marele Lider al Păcii Yitzhak Rabin, care la Tratatul de Pace – 26. 07.1994, Sărbătorind cu Iordania, a scris: „Este datoria noastră astăzi să transformăm aceste cuvinte din Acordul nostru de Pace într-o realitate vie / Mâine dimineață ne vom trezi cu toții la o nouă pagină din istoria noastră!”
Ce păcat că a fost ucis! Dacă ar fi fost în viață astăzi, nu am fi avut război în Gaza și 50 de ostatici, vii sau morți timp de aproape doi ani în Iadul Gazei.
Și nu în ultimul rând, au fost dragul meu soț Haim și minunata mea fiică Talia, care m-au ajutat amândoi atât de mult cu fondarea IFLAC și dezvoltarea acesteia, când erau în viață și alături de mine. Îmi este atât de dor de ei.
– Aveți un vis sau un proiect personal legat de IFLAC pe care ați vrea să îl vedeți împlinit în anii următori?
– Mi-am dedicat viața Păcii, pentru că mi se pare extrem de nedrept ca oamenii în vârstă să trimită tinerii să fie uciși în războaie, în loc să încerce tot posibilul să rezolve conflictele înainte ca acestea să se transforme în războaie. Este atât de nedrept să spui: voi, tinerii, veți fi în fața altor tineri și vă veți ucide unii pe alții, până când cel care ucide mai mulți va câștiga, iar apoi vom semna un Tratat de Pace. Cât de nedrept! Cât de nedrept! Îmi amintește de una dintre afirmațiile lui Wilfred Owen: „De ce să-l ucid pe acest tânăr soldat drăguț care stă în fața mea? Dacă l-aș fi întâlnit într-o cârciumă, l-aș fi invitat la o bere!”
Războiul a devenit dușmanul meu personal. Am publicat 38 de cărți pentru a ucide RĂZBOIUL, majoritatea cărților, pentru Pace: istorice, sociologice, romane, autobiografii, culegeri de poezie, cărți pentru copii, teatru și filme. Multe dintre ele au fost traduse în mai multe limbi și multe dintre ele au primit Premii pentru Pace. Totuși, la fel ca mulți alții, încă nu am transformat suficient războiul în pace și numai cu oameni minunați ca tine, dragă Lucretia, care, la fel ca mine, crede în pace și pace mondială, putem interzice războiul și să ajungem la pace.
Proiectul meu personal este să continui să construiesc pacea cât mai mult timp posibil, iar visul meu personal este să-mi înving inamicul, Războiul, și să ajung la pacea mondială înainte de a pleca.
– Îți mulțumesc frumos, dragă Ada, și-ți doresc mult succes în realizarea celor propuse în continuare!
Lucreția Berzintu,
Iași/România, 14.07.2025