Argentina FRON

Pe data de 12 februarie 2025 a avut loc un eveniment interdisciplinar de mare anvergură dedicat operei eminesciene, cu ocazia celebrării a 175 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu. Manifestarea „Mitul în universul poetic eminescian: o perspectivă europeană” a fost organizată de Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP) în parteneriat cu Universitatea de Stat din Moldova (USM), Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR), filiala Chișinău, TEIDCIPEI (Dezvootarea Identității Europene prin Cultură în Procesul Integrării Europene). În sala Artcor la ora 12.00 s-au întrunit profesori, cercetători, reprezentanții ambasadelor Belgia în Republica Moldova – Pierre Porru; Italia în Republica Moldova – Lorella Francarli, Universitatea de Arte George Enescu din Iași, studenți și reprezentanți ai mediului cultural, inclusiv o cercetătoare din China, oferind o analiză profundă asupra miturilor care se regăsesc în creația marelui poet.
În discursurile de salut rectorul AMTAP Victoria Melnic, doctor conferențiar universitar; șeful Departamentului Științe Socio-Umanistice și Limbi Moderne al AMTAP Ludmila Lazarev, doctor conferențiar universitar; șeful Departamentului Comunicare și Teoria Informării, USM, Laura Tugarev, doctor lector universitar, au relevat importanța acestui eveniment interuniversitar. „Așa cum revenim la izvoare, la casa părintească, la părinții noștri, la brațul mamei, probabil ar fi bine să revenim și la Eminescu”, a subliniat Laura Tugarev, marcând ideea că Eminescu nu este doar un reper literar, ci și un punct esențial al conștiinței și reflecției culturale.
În cadrul prelegerii „UNIVERSUL EMINESCIAN: DE LA HYPERION LA COSMOS” președintele UZPR, Filiala Chișinău, Victoria Fonari, doctor conferențiar universitar, a evidențiat caracterul multidimensional al creației eminesciene. De la profunzimile ontologice ale imaginii Hyperion (în raport cu Demiurg, cu mitul lui Narcis) în filosofie, astronomie, artă, analizând viziunea de haos și ordine. Astfel de la Eminescu se trece la valorificarea cosmogonică în arte plastice, reușind să realizeze conexiuni dintre cei prezenți și subiectele propuse.
Victoria Fonari a subliniat importanța acestui eveniment și a contribuției aduse de studenți și profesori: „Sunt recunoscătoare cadrelor didactice și studenților care au ales să fie prezenți. Dialogul dintre mit și poezie nu trebuie să rămână doar în seminarii, ci să fie adus în fața publicului larg.”
Un moment deosebit al evenimentului a fost lansarea volumului „Mitologie”, semnat de Victoria Fonari, dr., conf. univ., o cercetătoare cu o bogată experiență în domeniul mitologiei și literaturii comparate.
În spațioasa sală prorectorul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice Tatiana Comendant, doctor conferențiar universitar, a prezentat lucrarea științifică a Victoriei Fonari, evidențiind importanța acesteia nu doar pentru mediul universitar, ci și pentru întreaga cultură națională. „Acesta este mai mult decât un suport de curs, este o lucrare științifică gândită, chinuită, simțită, cugetată”, a subliniat Tatiana Comendant, accentuând caracterul profund și autentic al volumului.
În discursul său, prorectorul a evidențiat faptul că volumul semnat de Victoria Fonari reușește să aducă în prim-plan nuanțele trecutului care continuă să aibă ecou în prezent: „Aceasta este cultura care a mișcat de-a lungul veacurilor”, a remarcat domnia sa, subliniind că autoarea demonstrează prin această lucrare că „creativitatea nu are limite”. Astfel, cartea se conturează ca o explorare a conexiunii dintre istorie, artă și realitatea contemporană.

„Doamna Victoria, astăzi ați venit cu o contribuție științifică care ne este de mare folos”, a concluzionat Comendant, subliniind valoarea și impactul acestei lucrări asupra domeniului științific și cultural.
Tatiana Comendant a dat citire unei poezii reprezentative din volumul „Portalul Inimii” semnată de Victoria Fonari. Acest gest a marcat o legătură profundă între cercetarea academică și dimensiunea artistică a creației, subliniind încă o dată că literatura, cultura și știința sunt interconectate în mod inseparabil.
Ana Ghilaș, doctor habilitat, conferențiar universitar, a analizat structura lucrării și importanța de a fi utilizată la diferite trepte de studiu. Victoria Rocaciuc, doctor habilitat, conferențiar universitar, și Natalia Sattarova au explicat importanța transdisciplinară a cărții.
Pierre Porru, reprezentat a Ambasadei Belgiei din Republica Moldova: „Am asistat cu bucurie la această manifestare pluriculturală, care a inclus poezie, literatură, tapisărie, pictură, muzică și al cărui miez a fost opera Eminesciană. Această prezentare de înaltă calitate a doamnei doctor conferențiar universitar Victoria Fonari și lansarea cărții sale Mitologie, a structurat întregul eveniment, și a plasat universul poetic Eminescian în context European. Iar acesta este o abordare punctuală foarte importantă în cadrul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeana”
Acesta și-a exprimat convingerea că astfel de inițiative culturale contribuie la consolidarea relațiilor dintre Republica Moldova și celelalte state europene. Cultura devine, astfel, un liant între popoare, oferind un cadru de dialog și înțelegere reciprocă.

Evenimentul a fost completat de un recital poetic susținut de studenții anului II ai Academiei de Teatru și Cinematografie, coordonați de Gigi Pietraru, artist emerit.
Un moment muzical a fost creat de violonista Cătălina Cojocaru, studentă la Facultatea de Arte Muzicale, sub îndrumarea Zinaidei Brânzilă-Coșleț, dr., Maestru în Artă, și de profesoara de limbă franceză Veronica Grozava Pelin.
De asemenea la acest eveniment au fost prezenți; Xiaoru Li, cercetătoare, China; Ecaterina Marghidan, Universitatea de Arte George Enescu din Iași, studenți, masteranzi, jurnaliști.
Evenimentul Mitul în universul poetic eminescian: o perspectivă europeană a reușit să creeze un dialog interdisciplinar între literatură, mitologie, filosofie și artă, demonstrând actualitatea și complexitatea operei eminesciene. Prin prelegerile academice, lansarea de carte, recitalul poetic și vernisajul artistic, coordonat de maestrul în artă Elena Frunze, această manifestare a oferit publicului o perspectivă amplă asupra moștenirii culturale a lui Mihai Eminescu și a influențelor sale în context european.
Pierre Porru, reprezentat a Ambasadei Belgiei din Republica Moldova: „Am asistat cu bucurie la această manifestare pluriculturală, care a inclus poezie, literatură, tapisărie, pictură, muzică și al cărui miez a fost opera Eminesciană. Această prezentare de înaltă calitate a doamnei doctor conferențiar universitar Victoria Fonari și lansarea cărții sale Mitologie, a structurat întregul eveniment, și a plasat universul poetic Eminescian în context European. Iar acesta este o abordare punctuală foarte importantă în cadrul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeana”. Acesta și-a exprimat convingerea că astfel de inițiative culturale contribuie la consolidarea relațiilor dintre Republica Moldova și celelalte state europene. Cultura devine, astfel, un liant între popoare, oferind un cadru de dialog și înțelegere reciprocă.
Evenimentul a continuat cu un recital poetic susținut de studenții anului II AMTAP, coordonați de Gigi Pietraru, artist emerit.
Un moment muzical a fost creat de violonista Cătălina Cojocaru, studentă la Facultatea de Arte Muzicale, sub îndrumarea Zinaidei Brânzilă-Coșleț, dr., Maestru în Artă, și de profesoara de limbă franceză Veronica Grozava Pelin.
Printre 50 de persoane prezente în sală au fost prezenți cercetătoarea Xiaoru Li (China); Ecaterina Marghidan, Universitatea de Arte George Enescu din Iași, studeneți, masteranzi, cadre didactice, artiști plastici, jurnaliști.
Evenimentul „Mitul în universul poetic eminescian: o perspectivă europeană” a reușit să creeze un dialog interdisciplinar între literatură, mitologie, filosofie și artă, demonstrând actualitatea și complexitatea operei eminesciene. Prin prelegerile academice, lansarea de carte, recitalul poetic și vernisajul artistic (coordonat de maestrul în artă Elena Frunze), această manifestare a oferit publicului o perspectivă amplă asupra moștenirii culturale a lui Mihai Eminescu și a influențelor sale în context european.