10.3 C
Nürnberg, DE
October 22, 2024
Educatie Exclusiv

MENIREA MEA ESTE SĂ PREDAU ATELIERE ȘI CURSURI DE PUBLIC SPEAKING PENTRU COPII: INTERVIU CU ANTONELA SOFIA BARBU

Antonela Sofia Barbu este o persoană excepțională, care a demonstrat că are puterea interioară de a-și transforma visele în realitate și, care a reușit să-și materializeze intențiile dobândind pacea interioară și bunăstarea sufletească. Antonela Sofia Barbu a avut un vis, acela de a deveni speaker motivațional și de a ajunge la inimile copiilor ajutându-i să devină mai buni, mai încrezători, capabili de afirmare prin intermediul unor cursuri de „Public Speaking”.
Începând din toamna anului 2021, Antonela Barbu desfășoară o serie de activități din sfera storytelling-ului adresându-se unui public format din elevi cu vârste cuprinse între 9-11 ani, respectiv, 12-16 ani. În cadrul atelierelor pe care le susține dorește să contribuie la dezvoltarea capacității copiilor de a se exprima liber, de a comunica eficient, eliberați de stresul vorbitului în public, încrezători în capacitatea lor de a susține discursuri originale și de impact. De asemenea, după cum mi-a mărturisit dorește să își ducă mai departe frumoasa și inspiranta misiune de a „contribui la formarea unei generații de tineri conștienți și implicați în promovarea și perpetuarea valorilor europene, pregătindu-i astfel pentru a deveni cetățeni activi și responsabili în societatea europeană.”

Liliana Moldovan (L.M.) : Când a început călătoria dvs. spre lumea storytelling-ului și ce parcurs profesional ați dezvoltat până în acest moment?

Antonela Sofia Barbu (A.S.B.) : Prima călătorie în această lume fascinantă a storytelling-ului a început în anul 2016. Cu toate că scriam povești despre bunicii prezenți în proiectul „Buninet – bunicii învață să comunice pe internet”, cursul Digital Storytelling susținut de colegele din Biblioteca Județeană Astra Sibiu, trainerii Florinela Vasilescu și Daniela Rusu mi-au deschis apetitul de a mă folosi de cuvinte, muzică și imagini și de a simți aceste povești diferit. Uneori vorbim despre noi, alteori despre ceea ce au realizat alții, însă atunci când combini toate elemente într-o poveste digitală, lucrurile sunt diferite. Începi să înțelegi și să reacționezi mult mai bine, dar mai ales să rămâi în minte cu un mesaj pe care să-l asociezi cu o melodie sau o imagine.

Mi-a plăcut foarte mult această metodă de a povesti și am realizat atunci primele filme despre profesoara mea de limba și literatura română, Aurelia Rusu – „Profa mea e Facebookistă” (https://www.youtube.com/watch?v=LPYBL_H3rZw) și despre Veronica Radu – „Eleganța Florii de cireș” (https://www.youtube.com/watch?v=LslJ3y3VSEM), profesoara – voluntar – în cadrul proiectelor derulate la Biblioteca Municipală „St.L. Roth” Mediaș.

Anii au trecut. Începând cu anul 2020 am organizat ateliere de storytteling la CITO, în prezent CabR „Sf. Nectarie” Mediaș (Centrul de Abilitare și Reabilitare „Sf. Nectarie”), beneficiarii fiind persoane adulte și la Asociația „Iulian al II-lea pentru educație și integrarea romilor” Sibiu în cadrul Proiectului Tabără pentru copiii romi – Învață de la mine.
Din anul 2021, momentul în care am început să organizez ateliere de public speaking pentru copii, am folosit tehnica de storytelling, pentru a-i învăța pe cei mici să intre mai ușor în legătură cu publicul și să-i captiveze prin subiectul ales, deoarece atunci când spui o poveste foarte bine, îți vei arăta și o parte din sufletul tău și vei transmite emoție, celor care te ascultă.
L.M. : Care ar fi cele mai importante abilități ce vă recomandă pentru noua misiune profesională?

A.S.B. : A preda copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 – 15 ani nu înseamnă doar să transmiți informațiile și cunoștințele tale. Prima mea pasiune a fost radio-ul. Astfel am avut oportunitatea de a-mi dezvolta abilitățile de comunicare în acest mediu încă din anul 1993. În 1 iunie 2000 am realizat primul ziar de opinie, informare și publicitate apărut la Mediaş, ziarul Realitatea (https://amosnews.ro/arhiva/ziarul-realitatea-3-ani-aparitie-medias-sb-27-06-2003), urmând ca apoi să-mi îndrept atenția spre tineri și să-i provoc să se exprime în Revista Vrute și…(ne)vrute, a cărei fondator am fost. De aceea, pot spune că abilitatea de a te exprima, de a vorbi în public este prima mea carte de vizită. Să nu uităm faptul că sunt licențiată în Științe Politice – Facultatea de Drept „Simion Bărnuțiu” – Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu. Îi învăț pe copii și despre discursul persuasiv doarece, acesta poate să inspire, să convingă și să te facă să acționezi. Atunci când, în urma discursului prezentat de către un copil, tu deschizi canalul lui de youtube și îi dai subscribe, deoarece vrei să-l urmărești pentru o perioadă lungă de timp sau dacă donezi o sumă de bani prin sms pentru o cauză nobilă, ne-am atins scopul, atât eu în calitate de formator, cât și copilul în calitate de cursant.

Alte abilități care mă recomandă sunt cele de organizare și de planificare, atelierele de public speaking având multe ore de pregătire în spate (alegerea jocurilor, a materialelor specifice grupei de vârstă, a realizării prezentarilor, a tipăririi cursului etc.), de gândire critică, creativă, de ascultare. Pentru a transmite un mesaj puternic cu care cei prezenți la atelierele de public speaking să rămână și pentru a declanșa acel moment de revelație, te perfecționezi continuu. La fiecare grupă, realizez un schimb de experiență cu copiii, le predau, însă am capacitatea de a învăța de la ei și de a le asculta părerile, astfel încât să aduc elemente noi în tehnica de predare.

L.M.: Atunci când facem ceea ce ne pasionează implicarea este maximă, iar imposibilul devine posibil. Ce obstacole ați avut de depășit și cu ce provocări v-ați confruntat?

A.S.B. : Atunci când te pasionează ceea ce faci, nu există multe obstacole în viață. Poate cele legate de timp și cele care țin strict de starea ta sufletească. Îți dorești să petreci mai multe ore cu copiii, mai ales atunci când vezi că nu se plictisesc și sunt cât se poate de receptivi la ceea ce le împărtășești. Când te afectează pierderea unui părinte, îți este extrem de greu să te remontezi și să mergi în fața copiilor pentru a le dărui informațiile promise. Am învățat o lecție la Tg. Mureș, de la o fată de 12 ani. Deși s-a confruntat cu pierderea unor persoane dragi, a găsit în ea puterea și motivația pentru a prezenta în fața publicului, discursul ei. Mi-a dat și mie putere să înving orice provocare a vieții.

L.M. : „Când viaţa e o expresie a fericirii interioare, simţi un fel de legătură cu puterea creatoare a universului. După ce ai devenit conştient de acea legătură, simţi că poţi realiza orice îţi doreşti.” – scria Chopra, Deepak în cartea „Putere, libertate și grație divină”. Care a fost clipa în care ați realizat faptul că sunteți acolo unde trebuie și v ați atins menirea?

A.S.B. : De câte ori am dăruit din ceea ce am învățat eu, am simțit că sunt în locul potrivit. Am primit acest dar de la mama mea. Și ea, la rândul ei, prin natura profesiei, a îndrumat generații întregi de copii, care și astăzi când o întâlnesc, îi mulțumesc pentru ceea ce au învățat de la ea. Eu am lucrat în învățământ, doar un singur an, după terminarea liceului, la Grădinița cu program prelungit la Moșna Am urmat apoi Colegiul de biblioteconomie – arhivistică la Sibiu, Facultatea de Drept „Simion Bărnuțiu” – secția Științe politice și un program de studii masterale în domeniul Managementului Instituțiilor Europene, profesând peste 20 de ani în domeniul culturii și al educației. La început la Biblioteca Municipală ,,St. L. Roth” Mediaș, apoi la Direcția pentru Cultură, Sport, Turism și Tineret în cadrul Primăriei Municipiului Mediaș și în prezent la Centrul Cultural Reduta din Brașov. Radio-ul, presa scrisă, mediul online m-au ajutat să explorez și alte domenii. Am scris și am implementat proiecte culturale – educaționale și sociale care m-au ajutat să aduc un plus de valoare de fiecare dată, atât în rândul copiilor, tinerilor, cât și seniorilor.

M-am perfecționat continuu, obținând competențe ECDL în comunicare online, marketing digital. Printre cele mai importante cursuri pe care le-am urmat se regăsesc cele de formator, manager de proiect, lucrător de tineret, jurnalism, managementul voluntarilor.

Nu există o singură clipă în care am simțit că fac ceea ce îmi place. Sunt multe momente care au contribuit și contribuie la menirea mea. Fie că a fost vorba despre proiecte derulate cu persoane cu dizabilități și ateliere pentru acestea, fie că a fost vorba despre copiii romi sau despre copiii din mediul rural, care aveau nevoie de o șansă pentru a se afirma, fie că a fost vorba despre persoanele tinere sau mai în vârstă care erau în căutarea unui loc de muncă sau doreau să-și învingă teama de tehnologie.

Pentru fiecare dintre aceste categorii, eu am fost acolo. În prezent, pot spune că menirea mea este să predau ateliere și cursuri de public speaking pentru copii, pentru că am descoperit cât sunt de necesare mai ales după pandemie.

Dar, acel click s-a produs în anul 2021 la Cursul de public speaking pe care l-am urmat în cadrul Speakers Club susținut de George Nedelcu la Brașov. Îi mulțumesc pentru că a așezat ultima cărămidă la fundația mea, pentru a spune: Da. Asta vreau să fac. Am investit în educarea mea continuuă și acest lucru m-a ajutat să îmi deschid inima și spre acest domeniu.

L.M. : În sfera activităților pe care le desfășurați un loc important ocupă alegerea partenerilor. Cum arată portretul partenerului (de afaceri) ideal, cum poate fi identificat și care ar fi cel mai lung parteneriat în care ați intrat?

A.S.B. : Faptul că am lucrat peste 20 de ani în domeniul cultural și am cunoscut de-a lungul acestor ani, prin intermediul proiectelor naționale, bibliotecari, formatori, directori, manageri, mi-a fost mult mai ușor să îmi îndrept pașii spre aceste instituții de profil.

Portretul partenerului ideal se schimbă în funcție de proiect. Atunci când am derulat proiecte despre educație financiară, partenerul ideal a fost Generali, pentru că a venit în sprijinul copiilor, atât cu premii, cât și cu suport logistic. Atunci când m-am adresat tinerelor și am derulat timp de 10 ani, proiectul despre prevenția cancerului de sân, partenerul ideal a fost AVON. Tot AVON a fost cel care a contribuit în Proiectul Șansa de a da un click, donând 10 computere, pentru a preda cursuri de introducere în tainele internetului la un centru în care persoanele adulte țineau astfel pasul cu tehnologia.

Pentru atelierele de public speaking, partenerul ideal a fost Biblioteca Județeană ,,George Barițiu” Brașov. Aici am pus bazele acestui proiect, în vara anului 2023, alături de Alice Roman la Centrul de Resurse Educaționale în cadrul bibliotecii județene.

Pentru că vorbesc despre parteneriatele între un PFA și instituții publice sau SRL-uri, parteneriatul de lungă durată este cu Biblioteca Județeană ,,George Barițiu” Brașov.
În cifre: 50 de copii participanți la atelierele de public speaking cuprinse în oferta estivală a bibliotecii județene în 2023, 30 de copii care se vor înscrie în Proiectul TEACH FOR SPEEACH – învață și fii creativ – co-finanțat de AFCN și 30 de copii care vor face parte din oferta estivală a anului 2024 – Școala de vară de public speaking, derulată la inițiativa Alicei Roman – bibliotecar – formator, în care alături de Cristina Voicu – profesor de actorie, voi preda copiilor tehnicile de comunicare, tipurile de discurs și despre limbajul non -verbal.

Despre parteneriatul cu un S.R.L., pot vorbi despre Cofetăria RAEMA, locul în care îți poți da o întâlnire pe nevăzute cu o carte și poți participa la Ateliere Creative Dulci.
Secretele unui parteneriat de succes, așa cum le-am descoperit eu, sunt:

1. Să fii deschis noilor idei venite din partea comunității.
2. Să cooperezi, să te implici, să cunoști nevoile comunității.
3. Să ai aceleași obiective comune cu partenerii.

L.M.: Pe baza experienței dobândite până acum, dezvăluiți-ne ce îi atrage pe elevi spre atelierele pe care le susțineți?

A.S.B. : Cred că primul lucru care îi atrage este zâmbetul, căldura și răbdarea pe care le ofer încă din primele minute ale întâlnirii cu ei. Apoi modul în care construiesc atelierele. Întotdeauna există o poveste în care începem călătoria spre cunoaștere și nu lipsesc recompensele dulci. Și nu în ultimul rând, informațiile primite, materialele pregătite, jocurile, muzica, energia și faptul că la final, participanții reușesc să susțină un discurs, să-și învingă emoțiile și să transmită un mesaj clar celor prezenți în sală. Copiii au vorbit în cadrul Galei de Public despre pasiunile lor și acest lucru le-a dat o încredere și mai mare.

La Centrul de Documentare şi Informare Gaze Naturale – Muzeul Gazelor Naturale Mediaș au fost abordate următoarele teme: sport (fotbal, baschet, arte marțiale), cercetășie, părinți fericiți, relații între frați, călătorii, ciocolată și curiozități despre șopârle. Am avut parte de demonstrațiile sportive, de ciocolata, de o ,,tombolă” pe nevăzute și de o…șopârlă. Dacă Miruna a oferit un troler pentru călătorii sponsorizat de „Călătorește cu Radu”, iar Ana ne-a îndulcit cu ciocolată, Celine a adus un invitat special, pe Maui, agama cu barbă, cea mai populară șopârlă din lume.

La Biblioteca Județeană Mureș în Sala de lectură au fost invitați atât participanții la atelierele desfășurate la Cuibul Democrației, cât și elevii clasei a IV-a de la Școala Gimnazială Dacia, Târgu-Mureș însoțiți de înv. Husari Iuliana. Gala de public speaking de la Tg. Mureș a fost despre timp, despre ceas, despre ora la care se trezesc pisicile și despre ora la care se deschid florile. ,,Europenii au ceasul, iar noi timpul”, spune un vechi proverb african. Copiii au pregătit cele mai interesante discursuri despre fulgere, stele, frici, istorie, curcubeu sau despre mediu. Nu au lipsit provocările, momentele de magie, cele muzicale și cele despre magneți. Dacă la Mediaș, printre participanții la eveniment a fost șopârla Maui, la Tg. Mureș, publicul s-a împrietenit cu Kitty – Piky, motanul care le-a atras atenția încă din primele momente și a ascultat cu răbdare, fără să-i întrerupă, toate discursurile.

La Biblioteca Județeană „ASTRA” Sibiu prima întrebare adresată copiilor și părinților a fost ,,Cui ai dărui o ciocolată în schimbul unei idei?” Copiii au pregătit discursurile cu seriozitate și au demonstrat încă o dată că, atunci când faci ceva din plăcere, poți vorbi deschis, fără emoții și să ai încredere în tine. Am pornit de la jocuri și de la îndemnul de a ne înscrie la canalul de youtube al lui Ioan, am aflat despre Kuky și despre cât de importanți sunt cățeii în viața noastră, am descoperit că teatrul de păpuși, pictura și muzica rock ne aduc inspirație și energie și am ajuns în locul în care ne simțim fericiți: familia. Iris ne-a prezentat rețeta ei de spaghete și câteva informații despre paste, iar Ilinca nu a vorbit despre grădinărit, ci despre frica de a vorbi în public.

L.M. : Ce tehnici și metode folosiți pentru a comunica mai eficient cu cei care participă la ateliere pe care le organizați și care ar fi cel mai surprinzător feed-back pe care l-ați primit din partea unui elev sau al unui părinte?

A.S.B. : Printre tehnicile de predare amintesc de exercițiile de improvizație care reușesc să-i scoată pe participanți din zona lor de confort, de discursurile înregistrate video pentru a viziona de unde au pornit și unde au ajuns la finalul atelierelor, de storytelling și de tehnicile de comunicare și de antrenare a memoriei. Sunt multe mesaje primite, fie online, fie pe hârtii colorate după fiecare atelier organizat în mai multe orașe. Dar, sinceră să fiu nu m-am așteptat la acest feedback primit din partea unei mămici prezente la Gala de public speaking la Mediaș: „Îți mulțumim cu recunoștință, Antonela pentru că te-ai gândit și la Mediaș când ai lansat proiectul și atelierele de public speaking! Îți mulțumesc pentru răbdarea, empatia și deschiderea față de copii, ai lucrat chiar și cu copii cu vârsta de 7 ani și nu în ultimul rând îți mulțumim pentru tehnicile aplicate împreună cu cei mici despre cum să își învingă emoțiile, cum să își construiască un discurs și cum să vorbească fluent și cu sens în public. Îți mulțumesc pentru că m-ai provocat și pe mine și m-ai scos în fața publicului. Mi-am dat seama că am emoții mai mari decât copiii și acum îi înțeleg și mai bine pe ei. Îți mulțumim pentru prețioasele cadouri primite, sunt valoroase pentru noi și deja am și lecturat din ele. Mulțumim! Mulțumim! Mulțumim!” (M. B., Mediaș) și nici la cel primit din partea fetiței despre care vorbeam mai sus: „Am venit la acest curs, pentru că eu sunt o fire mai rușinoasă și îmi era foarte greu să mă exprim cu un public mai mare și m-am gândit că astfel de ateliere mă pot ajuta. Mi-era frică să nu greșesc sau să nu deranjez publicul cu ceea ce spun. Am învățat să fiu mai liniștită și să am încredere în mine că pot să țin un discurs în fața publicului. Am mai învățat că este în regulă și chiar dacă ceilalți mă judecă, nu trebuie să fie o problemă pentru mine. Acest curs chiar m-a ajutat foarte mult.”(M.B., 12 ani, Tg. Mureș)

Mulțumesc din suflet, tuturor care au participat la atelierele susținute în Mediaș, Sibiu, Brașov, Tg. Mureș! Fiecărui copil și fiecărui părinte, mulțumesc pentru încrederea acordată, dar mai ales pentru decizia de a crește și de a vorbi fără emoții în fața clasei, a prietenilor saa a unui public necunoscut.

L.M. : Cum arată bilanțul activițăților dvs. de storytelling de până acum, ce alte proiecte similare ați desfășurat în trecut și la căror provocări doriți să răspundeți în viitor?

A.S.B. : Îmi este mai ușor să realizez un bilant pentru perioada februarie – aprilie 2024, perioadă în care am organizat și ateliere de public speaking în orașele Mediaș, Sibiu și Tg. Mureș. Instituțiile culturale alese drept partenere în acest proiect au îndeplinit un obiectiv comun, acela de a susține educația, diversificându-și constant serviciile adresate comunității.

Pe parcursul celor trei luni, un număr de 150 de copii au evoluat frumos și au reușit să structureze un discurs, atât singuri, cât și în echipă, să-și învingă temerile, să comunice mai ușor, indiferent de vârstă și să capteze atenția celor din jur. În fiecare oraș a avut loc Gala de Public Speaking, premiile oferite constând într-o diplomă de participare și un set de cărți, printre care și Dicționarul Fundamental al Limbii Române oferit în cadrul acestui proiect de Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov.
Ce a însemnat acest proiect în cifre?
• 3500 km cu mașina
• 70 de ore pe drum
• 50 ore de ateliere
• 100 de ore pentru pregătire
• 150 de copii înscriși
• 110 premii oferite de Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov
• 34 articole în mass media din Mediaș, Sibiu, Tg. Mureș, București
• buget: 10.000 lei
Motivul principal al părinților care și-au înscris copiii la aceste ateliere a fost nevoia de a-și dezvolta abilitățile de a vorbi în public.

Proiectul care răspunde nevoilor utilizatorilor bibliotecilor și centrelor de informare din orașele Tg. Mureș, Mediaș, Sibiu, dar și Alba Iulia, respectiv Brașov, orașe cu personalități emblematice, făuritoare de istorie în domeniul cultural, al științelor și al artelor l-am depus în luna martie 2024 spre finanțare la Administrația Fondului Cultural Național – Secțiunea Educație prin Cultură. Rezultatele finale au fost afișate la finalul lunii iunie. Proiectul se numește TEACH FOR SPEECH – învață și fii creativ și a obținut un punctaj de 91,33.
Finanțarea nerambursabilă din Fondul Cultural Național este de 92.220,85 lei, urmând ca valoarea contribuției proprii, BARBU ANTONELA SOFIA PFA să fie de 10.572,9 lei.

TEACH FOR SPEECH – învață de la mine și fii creativ! vizează utilizarea culturii și a creativității în cadrul non-formal pentru copii cu vârsta cuprinsă între 9–15 ani. Prin susținerea a 10 ateliere: de public speaking (5), de comunicare (1), de scriere creativă (1), tehnica interviului (1), de lectură (1), biblioteca vie (1) în județele Brașov, Mureș, Sibiu și Alba, 150 de participanți își vor dezvolta abilitățile de comunicare, de creativitate, de gândire critică, vor deprinde tehnici de a structura un discurs despre valorile europene și de a realiza un interviu cu o personalitate din lumea culturală. La final vor fi organizate 5 concursuri de public speaking. 15 câștigători vor participa la Tabăra Coolturala la Nocrich și vor beneficia aici de 5 ateliere creative: de ceramică (1), cercetășesc (1), de chitară (1), de scriere pe papirus (1), storytelling (1) și de un concert de muzică folk susținut de Silvan Stâncel. Alături de copii vom realiza un set de cărți de joc cu personalități care și-au adus aportul în comunitățile din cele 4 județe.

Mulțumesc și sunt recunoscătoare managerilor instituților de cultură, parteneri în cadrul acestui proiect, echipei de proiect: Bogdanei Banu, Danielei Hălmaci și Răzvan Togan care îmi sunt alături pe parcursul derulării acestuia și formatorilor din cadrul bibliotecilor care aduc un plus de valoare în educarea beneficiarilor acestui proiect. Vreau să mulțumesc și primilor sponsori care susțin Proiectul TEACH FOR SPEECH – învață de la mine și fii creativ: ENSIS S.R.L., STRIM METAL S.R.L., FRIA TECHNIC WELD, Cabinet Medical Individual DOBROIU MARIA, RAEMA S.R.L., CĂLĂTOREȘTE CU RADU – Agenție de turism Mediaș. Este important pentru mine să descopăr că există parteneri și sponsori care susțin educația copiilor și se implică în astfel de proiecte derulate în 6 locații diferite din Transilvania.

Mulțumesc, Liliana Moldovan pentru acest interviu și pentru fiecare clipă în care mi-am amintit de momente frumoase din viața mea și de oamenii valoroși care îmi sunt alături.

a consemnat LILIANA MOLDOVAN

Related posts

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE – Copilul, Crăciunul și…necredinciosul

Liliana Moldovan

Poezie și istorie românească la Universitatea din Madrid. ”Cultura română prezentă este un exemplu, care inspiră Spania”

Liliana Moldovan

Republica autonomă a românilor vlahi de lângă Sarajevo (Bosnia) din anii `90 – Romanija!

Liliana Moldovan

Comunicat cu privire la situația zborurilor regulate DAN AIR

Theodora-Raluca Paun

VALENTIN LUPEA ȘI ALE SALE EXPUNERI CRITICE

Liliana Moldovan

Aforismele Mihaelei CD chitesența filozofiei umane sau “sarea gândirii magice“

Liliana Moldovan

Lasă un comentariu

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy