Prin prezenta vă adresăm invitația de a participa la sesiunea de informare și conștientizare a alegătorilor români din străinătate cu privirela aspecte de integritate, etică, anti-corupție și anti-mită specifice proceselor electorale. Scopul final al activității de informare este formarea unei culturi civice de confruntare a fenomenului corupției și consolidarea transparenței și integrității proceselor electorale și a finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale.
Activitățile de informare cu alegătorii români din străinătate vor avea loc astfel: Paris-5 septembrie 2023, Roma-7 septembrie 2023, Bruxelles-19 septembrie 2023, Haga-21 septembrie 2023, Chișinău-27 septembrie 2023, Madrid-3 octombrie 2023,Copenhaga-17 octombrie 2023, Stockholm-19 octombrie 2023, Lisabona-27 octombrie 2023, Berlin-31 octombrie 2023, Viena-2 noiembrie 2023, Dublin-14 noiembrie 2023.
Persoanele interesate, în calitate de alegători, să participe sunt rugate să transmită individual un email de participare, precizând adresa de email, numele și prenumele, către AEP la adresa de email: international.cooperation@roaep.ro,în vederea întocmirii listelor de participare și transmiterii confirmării participării.
Vă mulțumim pentru sprijin și pentru contribuția adusă la activitatea deinformare și conștientizare a alegătorilor români din străinătatecu privire laaspecte de integritate, etică, anti-corupție și anti-mită specifice proceselor electorale în vederea formării unei culturi civice (pentru aleși și alegători) de confruntare a fenomenului corupției și consolidarea transparenței și integrității proceselor electorale și a finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale.
Totodată vă rugăm cordial să diseminați prezenta invitație de participare la eveniment și către alți români din străinătate interesați să se înscrie, în calitate de alegători, pentru participare la adresa de email: international.cooperation@roaep.ro.
Despre proiect:
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creșterea transparenței, eticii și integrității în cadrul Autorității Electorale Permanente, dar și în cadrul partidelor politice din România, prin implementarea unor măsuri de prevenire a corupției, prin aplicarea mecanismelor, procedurilor și normelor de etică și integritate, precum și prin îmbunătățirea cunoștințelor și competențelor în ceea ce privește prevenirea corupției. Scopul proiectului contribuie la atingerea Obiectivului specific POCA 2.2. Creșterea transparenței, eticii și integrității în cadrul autorităților și instituțiilor publice și la atingerea Obiectivului specific 4.6. Creșterea transparenței publicității politice și a integrității finanțării partidelor politice, precum și a integrității alegerilor și referendumurilor din Strategia Națională Anticorupție 2021-2025.
Obiective specifice (O.S.): Printre obiectivele specifice ale proiectului, se regăsește și OS4: „Formarea unei culturi civice de confruntare a fenomenului corupției și consolidarea transparenței si integrității proceselor electorale și a finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale prin realizarea unei campanii de informare în rândul alegătorilor”. Activitatea nr. 9 din cadrul proiectului vizează, alături de alte aspecte, desfășurarea unei campanii de informare și conștientizare a alegătorilor români din străinătate privind aspecte de integritate, etică, anti-corupție și anti-mită specifice proceselor electorale, corelată cu Măsura nr. 2.4. din Strategia Națională Anticorupție 2021 – 2025, referitoare la ”Formarea unei culturi civice de confruntare a fenomenului corupției “mici”, inclusiv prin utilizarea noilor tehnologii (de exemplu, social media)”.
Despre sesiunile de informare: Sesiunile de informare și conștientizare se adresează alegătorilor români din străinătate. Sesiunile de informare a alegătorilor români din străinătate vor avea loc în primele 12 țări analizate ca număr de votanți în alegerile din 2019 și 2020. Astfel, țările cu cei mai mulți alegători care au participat la vot, la ultimele alegeri, sunt: Italia, Republica Moldova, Spania, Germania, Franța, Olanda, Austria, Belgia, Irlanda, Danemarca, Suedia, Portugalia.
Cu deosebită stimă,
INTERNATIONAL COOPERATION DEPARTMENT PERMANENT ELECTORAL AUTHORITY OF ROMANIA |