Nr. 30 din 27 mai 2022
COMUNICAT DE PRESĂ
– Joi, 26 mai a.c., la Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, directorul Agenţiei Naţionale Antidrog, comisar-şef de poliţie Georgel-Cristian IVAN şi preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România şi membru al Consiliului Ştiinţific al Agenţiei, prof. univ. dr. farmacist Dumitru LUPULEASA, au semnat un protocol de colaborare, în vederea desfăşurării de proiecte comune de prevenire şi informare în domeniul drogurilor.
De asemenea, în cadrul acestui parteneriat, vor fi organizate şi evenimente academice pe problematica drogurilor, cu participarea specialiştilor în domeniu, atât pe plan naţional, cât şi internaţional.
Precizăm că, încă din luna februarie a acestui an, medicul Agenţiei Naţionale Antidrog din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa derulează sesiuni de informare adresate farmaciştilor din mai multe judeţe ale ţării, având ca temă „Atitudinea farmacistului în cazul consumului de droguri”.
În cadrul acestor sesiuni de informare, la care au participat, până în prezent, 1271 de farmaciști din Bucureşti şi din judeţele Ilfov, Iaşi, Mureş, Dolj şi Constanţa, au fost prezentate informații importante cu privire la:
– Sistemul integrat de asistență al consumatorului de droguri;
– Tipuri de servicii oferite de ANA, prin CPECA teritoriale;
– Rețeaua de asistență (de stat și privată) din România;
– Legislație și responsabilități ale ANA pe linie de precursori de droguri;
– Instrumente de informare și testare online, adresate persoanelor consumatoare de droguri sau la risc de consum de droguri (site-ul www.infodrog.ro și testul DUDIT de evaluarea a riscurilor consumului de droguri);
– Identificarea semnelor de inițiere a unui posibil consum de droguri;
– Măsuri ce trebuie luate de farmaciști în cazul identificării unui consum de droguri;
– Discuții interactive pe problematica consumului de droguri.
Cu această ocazie, beneficiarii acestor informaţii furnizate de ANA şi-au manifestat îngrijorarea cu privire la folosirea tot mai frecventă de către adolescenți și tineri a medicamentelor fără prescripție medicală, în mod abuziv, pentru a ajunge la anumite stări psihoactive.
În acest sens, atragem atenția adolescenților și tinerilor cu privire la consumul de medicamente fără prescripţie medicală şi subliniem faptul că acest consum poate deveni periculos, în special în următoarele situaţii:
• când consumi mai multe medicamente în acelaşi timp sau mai des decât ți-a prescris doctorul;
• când consumi pentru că vrei să te distrezi, să te simți bine sau vrei să afli ce efect au asupra ta;
• când consumi pastile pe care le-ai primit de la o rudă sau de la un prieten;
• când consumi pastile pe care le-ai cumpărat de pe „piața neagră” sau le-ai furat.
Prin semnarea acestui protocol de colaborare, Agenţia Naţională Antidrog îşi propune o strânsă legătură profesională cu specialiştii din domeniul sănătăţii, în vederea prevenirii şi combaterii consumului ilicit de droguri, iar acest lucru se poate realiza, în primul rând, prin consolidarea relațiilor cu instituţiile partenere și societatea civilă.
COMPARTIMENTUL RELAŢII PUBLICE