Filosofia marelui gânditor chinez s-a concentrat pe probleme morale cu largi beneficii personale și sociale. Confucius a pledat pentru ca dreptatea și egalitatea între oameni să domine în societate. El a fixat „paşii” pe care omul îi face spre a ochi şi a ţinti cu precizie scopurile sale.
1. Perseverenţa
Nu contează cât de încet mergi, atâta timp cât nu te oprești, perseverezi. Dacă vei continua pe drumul cel bun, vei ajunge în cele din urmă la destinația dorită. Munca grea trebuie făcută consecvent. O persoană care atinge succesul este una care rămâne angajată pe o idee și, în ciuda circumstanțelor, se îndreaptă constant spre scopul său.
2. Prietenia
Contează cu cine te împrieteneşti! Nu te împrieteni cu o persoană inferioară ție. Deoarece te va influenţa ca să decazi! O persoană bună te va stimula să progresezi.
Prietenii reprezintă profeția viitorului tău. Acesta este un motiv bun pentru a căuta prieteni care se mișcă în aceeași direcție cu tine, aveţi scopuri şi viziuni comune, colaboraţi bine. Așa că, înconjoară-te de oameni entuziaşti, optimişti, destoinici.
3. Lucrurile bune
Toate lucrurile bune au un preţ. O mare parte din viață se bazează pe ceea ce investeşti din tine pentru a avea rezultatele dorite. Tot ce este bun este greu de realizat și este mult mai ușor să obții ceva rău. Acest lucru explică cerinţele şi sacrificiile care trebuie respectate, îndeplinite. E nevoie de dragoste, intenţie, aspiraţie, înflăcărare, deşteptăciune și mult efort.
4. Pregătirea
Realizările planificate depind de câtă sârguinţă, zel şi străduinţă depun oamenii. Un meșter care începe lucrul trebuie mai întâi să-și pregătească uneltele, locul de muncă şi materialele. Succesul depinde de buna pregătire, altfel, eșecul va apărea şi îl va descuraja. Orice ai face în viață, dacă vrei să reușești, trebuie mai întâi să te pregătești. Norocul nu vine la cel nepriceput şi dezorganizat, dezordonat și neîndemânatic.
5. Greşeala
Nu este nimic în neregulă, dacă greşeşti. A greși nu este o crimă! Eşecul este posibil. Dar nu renunţa, continuă! Nu te lăsa copleşit de vină, nu te frământa. Ia-o de la capăt!
6. Atenţia
Atenţie la reacţia ta. Ești supărat? Gândeşte-te ce atitudine vei aborda, încât consecințele să nu fie neplăcute. Întotdeauna să-ţi păstrezi calmul, stăpânirea de sine, încrederea de sine.
7. Ajustarea
Ajustarea este necesară dacă este evident, că scopurile nu pot fi atinse. Obiectivele rămân aceleaşi, dar acțiunile trebuie altfel planificate şi desfăşurate. Planul poate fi bun, dar strategia va fi modificată şi convenite, stabilite alte etape de lucru. Nu eșecul trebuie luat în calcul, ci durata lucrărilor. Deci: pânzele sus pe catarg şi drum lin spre succes!
8. Învăţarea
Dacă lucrezi în echipă fiecare membru este important şi mai ales cel ce o conduce. Poţi fi mai bun ca altul sau altul poate fi mai bun ca tine. Vă ajutaţi, colaboraţi! Te vei corecta, nu vei aduce dezavantaje echipei. Poți și trebuie să înveți permanent, ca să fii mai bun, şi mai bun. Fiecare meserie este „o şcoală plină de lecții”, şi în fiecare zi înveţi să fii mai priceput.
9. Dăruire
Orice ai face în viață, fă cu pasiune. Orice ai face la locul de muncă, fă cu dăruire deplină! Dacă ceva nu este pe măsura ta, nici nu te apuca! Şi nu regreta! Pentru a reuși în viață, ți se cere să dai tot ce ai mai bun!
Lucia Cosmina Vlad