Comunicat
- Melomanii invitați într-o inedită călătorie muzicală africană în patru reprezentații unice în Constanța (15 februarie), București (16 februarie), Bistrița (17 februarie) și Cluj-Napoca (18 februarie)
- New African Orleans – noul sound auzit în premieră pe scenele din România combină jazzul american cu ritmuri afrobeat, arabo-andaluze, cântece berbere, sufi și rap
București, 14 februarie 2025 – Alune Wade va concerta în premieră în România în cadrul unui turneu organizat de Jazz Fan Rising, inițiativa privată a iubitorilor de jazz din România. Concertele vor avea loc, în reprezentații unice, la Constanța, sâmbătă, 15 februarie, de la ora 19.00, la Teatrul pentru Copii și Tineret, la București, duminică, 16 februarie, de la ora 19.00, la Sala Dalles, la Bistrița, luni, 17 februarie, de la ora 19.00, la Palatul Culturii și la Cluj-Napoca, marți, 18 februarie, de la ora 19.00, la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”.
Cele patru concerte din România invită audiența într-o călătorie muzicală inedită între Africa de Vest, Africa de Nord și Africa de Est, în ritmuri arabo-andaluze, cântece berbere, sufi, afrobeat și rap, ritmate de instrumente tradiționale. Alune Wade recuperează tradiția muzicală și ritmurile africane, apoi le fuzionează cu jazz-ul originar american.
Ciprian Moga, Jazz Fan Rising: „Descoperim în premieră în România o figură remarcabilă a scenei de jazz african de astăzi. Alune Wade este un amestec de culturi muzicale, iar asta transpare din toate concertele sale. El întruchipează muzica cosmopolită, se inspiră din ambianța metropolelor pline de viață Paris, New York și Dakar și se simte în elementul lui în soundul tradițional african. Să ne bucurăm de compozițiile lui eclectice și extrem de creative, care ridică în picioare audiențe din săli importante din întreaga lume”.
Alune Wade este basist virtuoz, compozitor și vocalist senegalez, care a fost lansat pe scena internațională de jazz de Joe Zawinul, cu al său Zawinul Syndicate și este favoritul lui Marcus Miller, care l-a invitat să contribuie la albumul său, Afrodeesia. S-a remarcat prin stilul său distinctiv și vibrant la bas electric și prin vocea lui care spune povești cu profundă emoție și o tonalitate specială, la fel ca grioții, barzii din Africa de Vest.
Pentru turneul în perimeră din România, trupa evoluează în formulă de cvintet, cu: Alune Wade (bas electric, voce / Senegal), Alix Goffic (percuții / Guyana Franceză) / Tilo Bertholo (percuții / Martinica) – la Constanța, Cedric Duchemann (claviaturi, Réunion), Harry Ahonlonsou – (saxofon, Benin) și Camille Passeri (trompetă / Franța).
Concertele Alune Wade Quintet sunt propuse de Jazz Fan Rising, asociația connoisseur-ilor de jazz (București, Constanța, Cluj), în partenariat cu Institutul Francez. Organizator Jazz Festival & Events, cu excepția concertului de la Bistrița, organizat de Centrul Cultural „George Coșbuc”.
Bilete la concerte (15-18 februarie 2025) pot fi cumpărate prin platformele Eventbook, Eventim (București, Cluj-Napoca, Constanța) și iabilet.ro (pentru Bistrița) și în magazinele afiliate.

Despre Alune Wade
Născut în 1978 la Dakar, în Senegal, Alune Wade a fost expus muzicii clasice prin tatăl său, care era dirijor de orchestră simfonică. La vârsta de 13 ani, a început să cânte la bas în trupe locale din Dakar. Trei ani mai târziu, a participat la o audiție pentru trupa lui Ismaël Lô, unul dintre cei mai respectați muzicieni de pe continentul african, îv care a și rămas timp de opt ani. Joe Zawinul i-a descoperit talentul unic și l-a făcut celebru în întreaga lume invitându-l pe Wade să facă parte din legendarul Zawinul Syndicate. De atunci, Alune Wade a colaborat cu multe mari legende muzicale, precum Marcus Miller, Oumou Sangare, Bobby McFerrin, Youssou N’Dour, Cheick Tidiane Seck, Harold Lopez-Nussa, Gregory Porter, Blick Bassy, Fatoumata Diawara și mulți alții. Alune Wade a fost selectat personal de Marcus Miller în 2015 pentru a contribui la albumul său „Afrodeesia” – o dovadă a talentului său excepțional.
Alune Wade este atât înrădăcinat în tradiție, cât și experimental în abordarea sa: ritmurile africane servesc drept bază pentru compozițiile sale, în jurul cărora aranjează cu măiestrie și fără efort diverse genuri care se îmbină perfect într-un întreg coerent. Pentru el, basul electric și contrabasul sunt extensii naturale ale rădăcinilor sale africane, oferind posibilități ritmice fantastice în diferite genuri, de la muzică clasică la jazz și World Music. Basul său explorat cu rară măiestrie și versatilitate servește drept coloană vertebrală, creând o legătură valoroasă între ritm și armonie, dând o nouă vitalitate scenei de jazz africane.
Despre Jazz Fan Rising, activ de 10 ani în România
Cele patru concerte Alune Wade Quintet deschid stagiunea 2025 Jazz Fan Rising, o inițiativă privată animată de întreprinzători, manageri din multinaționale, medici, avocați, profesori și arhitecți. Toți au colecții de muzică consistente și împărtășesc cu plăcere bucuriile muzicii. Alegerile grupului completează agenda de jazz din România. Invitații JFR sunt „rarități”, artiști și proiecte savurate de „cunoscători” sau de „exploratori”. De 10 ani, Asociația Jazz Fan Rising își dorește să constituie o voce a publicului de jazz pe piața muzicală, care să se alăture artiștilor și promotorilor de concerte.
Jazz Fan Rising – a organizat peste 60 de concerte din anul 2014 și până în prezent. Printre invitații s-au numărat Håkon Kornstad, Helge Lien Trio, Mats Eilertsen Trio, Christian Wallumrod (Norvegia), Tonbruket, Magnus Ostrom Quartet (Suedia), EYOT (Serbia), Triosence, Wolfgang Haffner, Benedikt Jahnel (Germania), Ana Carla Maza (Cuba), Verneri Pohjola (Finlanda), Rabih Abou-Khalil (Liban/Germania), Macha Gharibian Trio (Armenia/Franța), Thomas Enhco, Dan Tepfer, Francois Couturier, Benjamin Moussay, Vincent Peirani, Emile Parisien, Rouge, Geraldine Laurent, Nout, Nguyen Le, Youn Sun Nah (Franța), Rita Marcotulli (Italia), Andrew McCormack (Marea Britanie), Vadim Neselovskyi, Vijay Iyer Trio (SUA), David Helbock, Ulrich Drechsler, BartolomeyBittmann (Austria) etc.