În fiecare ultim weekend al lunii iulie, în fiecare ultimă zi de sâmbătă a lunii iulie, se urcă de la Lupșa sus la munte, La Morminte, un loc inedit, plin de istorie. L-am invitat pe domnul profesor universitar dr. Ioan Vlad să ne povestească puțin despre acest loc și să aflăm, astfel, de ce lupșenii și nu doar ei, și ceilalți din jurul comunei Lupșei, vin în fiecare an aici sus, la aceste morminte.
“La Morminte este un toponimic, deci cu majuscule. Nu un substantiv comun, e un toponimic născut în urma faptului că după bătălia de la Poduri, Muntele Mare, raza Comunei Lupșa, în 1849, cei căzuți în lupta respectivă, moții din zona Lupșa, Bistra, Baia de Arieș, au fost înmormântați aici. E o zonă destul de amplă ca suprafață, care a devenit cimitir, se cheamă La Morminte și mormintele sunt vizibile și astăzi.
Astăzi lupșenii au reconstituit crucile pe vechile locuri. Nu cred că s-au putut identifica mormânt cu mormânt, dar când eram copil și veneam aici, și asta înseamnă anii 1960-60 și ceva, mormintele erau foarte vizibile, în sensul că se lăsase pământul. Și e vorba de morminte individuale, dar a existat și o groapă comună undeva în centrul cimitirului, pe care era o cruce destul de înaltă sprijinită de o piramidă de pietre mari, de bolovani. Acolo era groapa comună a adversarilor, cărora nu li s-a mai făcut mormânt individual, cel puțin asta spune tradiția. Deci e poveste de la 1848-1849, o luptă de rezistență a moților subordonați lui Avram Iancu, dar n-am știre să fi fost și Avram Iancu efectiv în această bătălie. Foarte probabil că au condus căpitanii locali și știm din tradiție de un Ciobu și un Băbuțiu din Lupșa. Oamenii lui Iancu, cu care Iancu s-a întâlnit după Revoluție, ani la rând. Venea sistematic la Lupșa și se întâlnea cu cei doi căpitani și puneau țara la cale.
Da, suntem aici, într-un vârf de munte, al Muntelui Mare, un loc inedit, pe care am avut șansa să-l cunosc de mic, de copil, de la 7-8 ani când veneam cu vitele pe aici. Rămân impresionat azi de chemarea, hai să zicem, periodică La Morminte.
A devenit o tradiție. De 10 – 15 ani, anual se urcă La Morminte spre cinstirea acestor eroi, pentru omagierea jerfei moților de la 1849, a lui Avram Iancu și a tuturor eroilor noștri, între aceștia, un număr destul de mare sunt lupșeni. Nu le știm numele, firește că n-au rămas, ori or fi documente pe undeva, cercetările sunt destul de modeste pe zona aceasta, nu știm prea multe detalii despre bătălie, despre participanți, dar este o istorie bogată care merită cercetată.”
Un interviu de Mădălina Corina Diaconu
Foto Mădălina Corina Diaconu
NOTĂ: “Dragii noștri,
Avem deosebita plăcere de a vă invita, la sfârșitul acestei săptămâni, la o nouă ediție a Zilelor Comunei Lupșa. Sâmbătă și duminică, petrecem împreună, promovând și respectând tradițiile autentice ale comunității noastre.
Vă așteptăm cu mare drag!” Radu Penciu, primarul comunei Lupșa.