Asociația Com Passion cere tuturor parlamentarilor să nu voteze noua lege a educației care, dacă va fi votată, prin art. 68, alin. 11., face aproape imposibilă participarea copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES) la cursuri în scolile de masă.
Săptămâna viitoare, în senatul României se va vota legea educației care, prin art. 68 alin. 11., exclude copiii cu CES din învățământul de masa. Mai exact:
„Înmatricularea beneficiarilor primari cu CES într-o unitate de învățământ de masă se face doar în situația în care aceasta dispune de resursă umană și bază materială corespunzătoare, inclusiv de cadre didactice de sprijin și itinerante”.
Orice copil poate ajunge în categoria elevilor cu CES. CES înseamnă: dizabilitate senzorială, elevi nevăzători sau cu vedere parţială, surzi sau cu auz parţial, dizabilitate mintală, dificultăţi de învăţare, apartenenţa la o categorie dezavantajată socio-economic, tulburări emoţionale şi de comportament, tulburări de limbaj, tulburări din spectrul autist sau ADHD.
Foarte puține şcoli din România dispun de resursă umană și bază materială corespunzătoare. Începând de săptămâna următoare, orice director de scoală ar putea refuza înscrierea în învățământul de masă a acestor copii.
Organizațiile non-guvernamentale au trimis un memorium şi scrisori Ministerului Educației, doar orice intervenție a fost ignorată. Legea a trecut de Camera Deputaților și a ajuns în Senat. Viitorul a peste 100.000 de copii depinde acum de un vot.
“Această lege este inacceptabilă. Ne întoarcem în trecut, în anii în care copiii diferiți de ceilalți erau izolați și invizibili. Fiecare copil are dreptul fundamental la educație și fiecarui copil trebuie să i se ofere șansa de a învăța în școli publice de masă, alături de alți copii de vârsta lui”, afirmă Cristina Sălăgean Țecu, doctor în Stiințe ale Educației, președinte al asociației Com Passion.
Data:12.05.2023 Cristina Sălăgean Țecu
Președinte Asociația Com Passion–
Cristina Sălăgean Țecu, PhD, BCBA
Analist Comportamental
Președinte Asociația Com Passion
Cabinet Individual de Psihologie