Născută în localitatea Aluniş, județul Mureş, scriitoarea Voichița Toma a absolvit Liceulul Pedagogic din Tg. Mureş, promoţia 1977, având-o ca îndrumătoare spirituală pe distinsa doamnă profesoară Cornelia Sticlaru. Lucrând cu copii, pe parcursul zecilor de ani de activitate pedagogică, desfășurată ca ca educatoare la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 16, din Tg. Mureş, a avut șansa de a modela sufletele fragede ale multor generații de pitici. Apoi, învățând să valseze cu eleganță prin lumea magică a literaturii pentru copii, a descoperit bucuria de a se afirma prin scris oferind micilor cititori mai multe cărți de povești și poezii dintre care amintesc : „Povestea castanului”( 2008), „Glasuri de cer”(2009), „Băsmăluţa cu fluturi” (2012). „Mere roşii”( 2014), „Bulgăraşi de soare”(2016), „Comori de lumină”(2017), „Jocul de-a lumina”(2018) . Apărute la Editura Cezara Marica, cărțile Voichiței Toma își află, inevitabil, sursa de inspirație în lumea nepervertită și jucăuță a copilăriei.
„Culori și aripi”, volumul de poezii pentru copii a apărut, ca și celelelte cărți ale scriitoarei mureșene, sub atenta îngrijire a poetului și editorului Valentin Marica, mentorul literar, care a călăuzit-o prin lumea cărților și a ajutat-o să facă primii pași prin universul creației literare pentru copii.
În anul 2021, Voichița Toma a reușit să-și răsplătească cititorii cu un nou volum de versuri. Domnia sa a transformat poezia într-o sărbătoare lirică, desfășurată pe parcursul a cinci capitole corespunzătoare celor cinci anotimpuri, care nu sunt altceva decât anotimpurile sufletului de copil pe care scriitoarea îl menține treaz de fiecare dată când se destăinuie prin scris. Este vorba de un suflet nostalgic și zglobiu, care profitând de forța tainică a cuvântului așternut pe hârtie, a continuat să se dezvăluie mereu și nu a încetat să se mire în fața frumuseții fără pereche a fiecărui anotimp.
Întâlnim în acest volum cinci anotimpuri, și nu patru, cum ar fi normal, iar cel de al cincilea anotimp se dezvăluie la granița amintirilor legate de farmecul meleagurilor unde a copilărit și pun în lumină chipul părinților trecuți în veșnicie. Sunt aduceri aminte care nu se vor șterge niciodată și care vor dospi în paginile acestui volum, de fiecare dată când un copil curios va deschide cartea și va citi despre tinerețea uitată „lângă un zâmbet șăgalnic de fată”, despre marea cu „brățări de scoici în val”, îl va descoperi pe Albert, nepotul pregătit să devină școlar, va citi despre colindele de Crăciun și despre chipul mamei care „colindă din ceruri”, despre tatăl scriitoarei care „o veghează dintr-o stea”sau despre alte imagini și evenimente adunate din vremuri apuse, ori extrase din evenimente recente.
Nu trebuie să uităm însă, că Voichița Toma, le propune micilor cititori o călătorie lirică prin tărâmul magic al fiecărui anotimp, scoțând la iveală printre „culori și aripi”, timbrul specific al primăverii timide, al verii parfumate, al toamnei melancolice și al iernii înfrigurate. În acest sens, dacă primăvară își face apariția de „prin cotloanele amorțite de frig” și așteaptă cu nerăbdare întâlnirea cu „florile înfrigurate”, vara se strecoară printre sânzienele ce își varsă parfumul cu generozitate și se îmbată de bucuria vieții de la țară ori savurează imaginea ocrotitoare a lanului de grâu. Toamna, însă, apare printre „frunze tremurânde” iar vântul rămâne cam năucit în fața frunzelor goale, apoi, dând la o parte „arămitele șaluri” își lansează furios privirea spre iarna cu haina-i dantelată.
Atentă la detalii, poeta înregistrează schimbările prin care trece natura în lunile fiecărui anotimp și dă viață unor aspecte din mediul înconjurător sau unor animăluțe care devin personaje de poveste precum : pițigoiul, cioara și berzele, pescărușii, albinuțele, melcul și ariciul, cărtița, măgarul și mieii. Aceste personaje jucăușe se cuibăresc în colivia unui limbaj captivant care alintă sufletul cititorului, îl fermecă dăruindu-l cu delicioase expresii și imagini poetice.
În concluzie, „Culori și aripi” este un volum de versuri scris cu iubire și dăruit cu evidentă bucurie, de Voichița Toma, copiilor care îndrăgesc poezia. Cartea dobândește în ochii cititorilor un plus de valoare prin ilustrațiile presărate printre versuri, care reproduc desenele realizate cu talent de nepoții autoarei dar atrage atenția și prin coperta cărții din care se răzvrătește, spre cei ce o pprivesc, un plus de candoare, culoare și lumină.
Liliana Moldovan