Duminică, 21 mai 2023, va debuta în Italia primul Talent Show adresat românilor din Diaspora! Este vorba despre prima ediție a “Festivalului Concurs ROMA-NIA”. Un adevărat maraton al talentelor, care se va desfășura atât online cât și în prezență și va cuprinde aproape 100 de momente artistice.
“Evenimentul, primul de acest gen organizat peste granițe, va da voce și spațiu la peste 70 de concurenți români din 7 țări, cu vârsta cuprinsă între 4 și 58 de ani. Descoperim talentele din diaspora! Va fi un adevărat spectacol, cu muzică, dans, teatru și multe alte surprize.Este un proiect de suflet, născut din dorința de a valoriza numeroasele talente românești din diaspora, indiferent de vârstă! Mă bucur că, de la prima ediție, avem deja mulți concurenți înscriși, a căror evoluție va fi evaluată de un juriu de excepție. O altă notă importantă este că cei mai numeroși participanți s-au înscris la categoria “muzică populară”, semn că există o legătură puternică sufletească cu România, chiar și la tineri născuți în diaspora! Mulțumesc lui Mihai Trăistariu, președintele juriului, care a fost un consilier valoros pe durata pregătirii Festivalului! ”, a anunțat Mihaela Bolog, Directorul Festivalului, artist român stabilit în Italia și președinta Asociației culturale Roma-Nia. Punctul culminant al competiției va fi duminică, 21 mai, prin spectacolul – concurs cu intrare liberă, găzduit de Villa Fornarola, lângă Roma. Un cadru mirific încărcat de istorie, o locație din sec. XVIII înconjurată de un parc sugestiv, unde sunt așteptați să participe sute de spectatori, atât români, cât și italieni.
Concurenții, care provin din Italia, România, Grecia, Republica Moldova, Spania, Anglia, Canada, s-au înscris la una din cele două variante de participare: cea online și cea în prezență. Festivalul prevede 20 de secțiuni, iar un concurent se poate înscrie, potrivit regulamentului, la mai multe secțiuni.
Iată și secțiunile Festivalului: Muzica Românească, Eurovision, Muzică Etno, Muzică Internațională, Muzică Vocală Clasică, Muzică Populară, Dans, Muzică Instrumentală, Recital, Remember, Am Talent, Creație Muzicală, Videoclip, Teatru, Best Studio Voice, Grupuri, Talent înnăscut, Ansambluri, Remember, A Capella, Miss&Mister ROMA-NIA.
Printre concurenți se numără și Alexia Aloisantonio, o româncă de 8 ani originară din Pescara, câștigătoarea prestigiosului trofeu “Sanremo Junior 2021”, care s-a înscris la trei secțiuni!
Un juriu prestigios internațional
Juriul prestigios al concursului este format din șapte membri de marcă, specializați în diverse domenii ale artei și spectacolului. Printre aceștia se numără personalități de renume care vor aduce expertiza și experiența lor unică pentru a-i desemna pe cei mai talentați participanți.
Mihai Trăistariu, cunoscut cântăreț și interpret, care a reprezentat România la Eurovision este Consilierul artistic al Festivalului și va fi Președintele Juriului. Alături de el o avem pe Raluca Diaconu, om de televiziune și profesor de canto, Viorel Faur, coregraf și profesor de dans din Brașov, va fi însoțit de 22 de copii din România, care au venit special pentru a se prezenta publicului din Italia.
Florin Vos, artist și producător binecunoscut, originar din Reghin, va aduce o perspectivă inovatoare și creativă în cadrul juriului. Din Italia o vom avea în juriu pe Mariana Dudnic, profesor la Conservatorul de muzică și artist în Filarmonica din Roma. Mariana Bargan, președinta asociației Româno-Elenă “Artă și Cultură” din Atena-Grecia, profesor de canto și chitară, va aduce o abordare unică și o perspectivă internațională la concurs. Juriul este completat de Gabriel Pîrjolea, președintele Asociației “Dor Călător” din Italia, este profesor și coordonator de dansuri populare.
Premii și surprize
Pe lângă juriul impresionant, Festivalul Concurs Internațional Roma-Nia – ediția l – Roma se va bucura și de prezența unor invitați speciali, care vor fi anunțați chiar în ziua evenimentului.
Vor fi acordate numeroase premii din partea organizatorilor și partenerilor. Florin Vos va acorda un premiu special, realizarea unei piese muzicale de la text, muzică, până la înregistrare și producție. Marele Premiu acordat câștigătorului Festivalului va fi de 400 de euro.
Concursul este organizat și promovat de către Asociația Roma-Nia. Ideea Festivalului aparține Mihaelei Bolog, artist, cantautor și profesor de canto. Mihaela Bolog, originară din Iași, este absolventă a Facultății de muzică și pedagogie din București și s-a specializat în tehnică vocală (CVT) având ca mentor pe Lucia Ciubotaru. E căsătorită, are doi copii și locuiește în Italia de 22 ani. În Italia s-a afirmat în domeniul muzical, profesând la o școală cu regim academic, unde are oportunitatea de a preda în limba română pentru conaționalii noștri. De asemenea, activează în calitate de coordonator al unui grup vocal pe care l-a fondat în 2021 și cu care a participat deja alături de mari artiști la diferite Festivaluri. A colaborat cu artiști de renume, precum cei de la Orchestra Moldovlaska din Chișinău, și a făcut parte din Jurii la diferite Concursuri.
Parteneri: Asociația Art Respect, Asociația româno – elenă Arte și Cultură / Atena (Grecia), AIR – Asociația pentru Identitatea Românească, Asociația Villaggio Romeno. Partener Media: Radio Pro Diaspora.
Informații utile: Intrarea la Festival este liberă, pe tot parcursul zilei de duminică, începând cu ora 9:00 până la sfârșitul evenimentului. Locație: Villa Fornarola, Via del Mare, 188 localitate Pavona, lângă Roma. Se poate ajunge și cu trenul – navetă de la Termini, stația Pavona, apoi sunt de parcurs circa 10 minute pe jos. Parcare gratuită la locație. Evenimentul se desfășoară în aer liber, în caz de ploaie spectacolul se va desfășura în sălile complexului Villa Fornarola.
Regulament, materiale foto și detalii:
Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100090805944312