25 C
Nürnberg, DE
April 30, 2025
Canada Exclusiv

Interviu  de Aristotel Bunescu

1.Pentru început vă rog să vă prezentați pentru cei care nu vă cunosc. Cine este Mihaela CD?


Îmi place să cred despre mine că sunt un suflet de om bun, lăsat de Dumnezeu pe pământ pentru a împărți frumosul și iubirea. Cred că la împărțirea sufletelor, eu am primit un suflet de artist, pentru că respir și trăiesc prin literatură și artă, iar activitățile mele sunt legate de tot ce înseamnă cultură, literatură și artă în general. Mă identific cu scriitura în aproape toate formele sale, de la jurnalism, proză, poezie, eseu, aforism și critică literară până la texte pentru piese muzicale; iar cu arta, de la pictura tradițională și arta digitală, până la scenariu și regie, ocupându-mă de emisiuni, spectacole, evenimente, gale și concursuri, în calitate de promotor cultural.
În anul 2018 am fondat la Montreal revista ‘’Poezii pentru sufletul meu’’ și odată cu ea am inaugurat și evenimentul ’’Gala Artelor’’ care se desfășoară an de an la Montreal. În prezent sunt redactor la editura ’’Globart Universum’’ din Montreal și Director cultural al revistei ’’Sintagme codrene’’, colaborator la diverse publicații și redactor-coordonator de antologii. Sunt scenarist și regizor la ’’Universum Vip Studios’’ la emisiunea ‚’Salut Romanesc din Montreal’’.
Sunt membru al Uniunii Scriitorilor din Canada (TWUC), membru al Ligii Scriitorilor din România (LSR), Președinte al Word Poets Association-Canada(WPAC), membru al Federatiei Artistilor Canadieni (FCA), membru al Asociatiei Artists in Canada (AAC) și membru al Asociatiei Nationale a Artistilor Digitali din Massachusets, USA( NADA)

2.Din ce se compune activitatea dumneavoastră scriitoricească, literară, și jurnalistică? Care este opera dumneavoastră, ce cărți ați publicat?

Am o activitate literară și jurnalistică destul de bogată, pentru că nu mă opresc la un singur gen literar. Eu scriu și poezie și proză scurtă și romane, articole jurnalistice, eseuri, cronici și recenzii, aforisme, uneori chiar și poezii pentru copii, publicând în peste 60 de reviste, platforme literare și grupuri culturale din țară sau străinătate. Scriu foarte mult, public zilnic în reviste și lucrez în paralel la mai multe cărți de genuri diferite, în felul acesta dacă nu am inspirație la un subiect scriu la altul și nu mă plictisesc niciodată.
Opera mea se compune din 27 de titluri de carte, împărțite pe următoarele categorii: 5 cărți de proză scurtă, eseuri și cronici literare (în limba română): PRIN OCHII MEI, PRIN ROUA GÂNDURILOR, RECOLORAREA CUVINTELOR, SIMFONIA GÂNDURILOR, PETALE LITERARE; 1 carte de proză scurtă cu texte și reflecții de libertate: ȊN NUMELE DREPTĂŢII; 9 cărți de poezie în limba română: BINECUVÂNTARE ŞI CHIN, FOCUL DIN NOI, PAŞI DE CATIFEA, IUBEŞTE-MĂ ȊN FIECARE ANOTIMP, LA CASA DE NEBUNI, ȊNDUMNEZEIRE, CU SUFLETUL ȊN PALMĂ, VIAŢĂ VIOLETĂ, SUFLET DE FEMEIE; 3 cărți de poezii în dialog literar cu un alt poet: MĂSURÂND CLIPA, DIALOG PESTE OCEAN, DORUL CUVINTELOR; 3 cărții de poezii în limba engleză: BLESSING AND TORMENT, THE FIRE WITHIN US, VELVET STEPS; 4 cărți de aforisme- reflecții și enunțuri motivaționale bilingve română-engleză: UNEORI ELEFANTII ZBOARA/SOMETIMES ELEPHANTS ARE FLYING, NASCUT PENTRU A FI (ALT)CINEVA/ BORN TO BE SOMEONE(ELSE), GREU DE ATINS/HARD TO REACH, INTREBARI PENTRU MAI TARZIU/QUESTIONS FOR LATER: 2 romane- unul în limba română, FEMEIA CARE A UITAT SĂ MAI PLÂNGĂ și varianta romanului în limba engleză THE WOMAN WHO FORGOT TO CRY.
Pe parcursul anilor am publicat în peste 70 de volume colective/ antologii, 17 cărți de interviuri, dicționare și enciclopedii; și am câștigat numeroase premii, diplome, trofee și medalii. Sunt bucuroasă și onorată că patru dintre cărțile mele au câștigat premiul ”Cartea Anului” la concursurile anuale ale Ligii Scriitorilor Români.

3.Vă rugăm să oferiți cititorilor un text semnat de dvs.


Cu mare drag ofer cititorilor un fragment din romanul FEMEIA CARE A UITAT SĂ MAI PLÂNGĂ.

’’A început dansul dar Ana nu voia să danseze. S-a îndreptat spre barul din colț încercând parcă să lase loc perechilor care valsează.
-Dansați? se aude un glas prin muzica învăluitoare
-Mulțumesc, desigur! Răspunse Ana adresând un zâmbet bărbatului care îi și întinsese mâna. N-a mai dansat de câțiva ani dar se pare că valsul la fel ca și mersul pe bicicletă odată învățat nu-l mai uiți. Dealtfel pantofii aceia franțuzești cunoșteau pașii de vals de ani mulți și-ar fi purtat-o oricum.
În timp ce valsa cu partenerul necunoscut simțea cum toate privirile erau ațintite spre ei. Simțea cum o bucurie interioară îi cuprindea ființa! Valsa! Era vie din nou!
La sfârșitul melodiei, sângele i se înfierbântase, obrajii îi luaseră parcă foc. O deochease cineva? A ieșit pe terasă să ia puțin aer și să se răcorească.
-Bună seara! se aude o voce din întuneric
-Ah, n-am știut că aici este cineva! Bună seara! A răspuns Ana surprinsă
-N-am vrut să vă sperii, scuzați-mă! răspunse un bărbat care se apropie din lateral prin întuneric.
În razele lunii îi vedea doar profilul și forma capului cu o ceafă frumoasă parcă cunoscută. Un val de parfum de mosc dulceag îi umplu nările.
-Vă cunosc de undeva? Ne-am mai întâlnit? întreabă Ana
-Nu, n-am mai avut plăcerea, numele meu este Ion
Ana își dădu seama că vocea aceasta o mai auzise undeva. Coborî privirea și observă pantofii lui de lac. Un flash rapid îi brăzdase mintea.
E imposibil se gândi! Imposibil! Acela a fost doar un vis!’’

4.Spuneţi-ne câte ceva și despre activitatea de promotor cultural, evenimentele pe care le organizați și activitatea artistică. Mai aveți timp să pictați ?


Eu sunt un mare iubitor de oameni, iar acest lucru cred că îl moștenesc de la tatăl meu care era un om foarte iubit, prietenos și foarte popular. Lucrând cu scriitori, pictori și artiști din toată lumea, în decursul anilor am avut și colaborări cu muzicieni. Astfel au fost compuse pe versurile mele12 melodii și 1 colindă, iar la 6 dintre melodii eu am compus și linia melodică. Iată titlurile după care pot fi găsite și ascultate pe Youtube: IUBIRE CA A NOASTRĂ, VAPORUL CU IUBIRE PARFUMAT, DRAGOSTE CU SPINI TRADAFIRII, VIAŢA-I O MUZICĂ ŞI-O MELODIE, DOR DE DRAGA ROMÂNIE, ROMÂNII DIN LUMEA MARE, BUCHETUL DE MIREASĂ, EŞTI A SUFLETULUI MEU ALEASĂ, IUBITO ESTE NOAPTEA NOASTRĂ, PORTATIVUL INIMII, SĂ ŞTII CÂT TE IUBESC și colinda SLAVĂ ŢIE ȊN VECI SĂ FIE.
În ce privește activitatea mea de promotor cultural, pot spune că în ultimii 7 ani am avut o activitate bogată, efervescentă, organizând 9 concursuri de literatură și artă , 24 de evenimente culturale (spectacole, gale, lansări), și peste 20 de parteneriate culturale, la tabere literare, spectacole și alte evenimente artistice. Roadele nu au întârziat să apară și în anul 2020 am primit din partea World Literature Academy,”Trofeul de promovare al literaturii la nivel global” pentru rolul de promotor neostenit al literaturii, artei și culturii în lume, apoi în anul 2022 la Sinaia, am primit titlul și diploma de ”Ambasador Cultural European” iar în anul 2024, Liga Scriitorilor din România mi-a decernat medalia Virtutea Literară pentru întreaga activitate de promovare a literaturii și culturii române cât și pentru întreaga operă literară.
Toate aceste activități îmi ocupă foarte mult timp și din păcate îmi fură din bucuria de a picta. Încă de când eram foarte mică, adoram să pictez, atât pictură tradițională cât și pictură digitală realizând mai multe colecții cu lucrări proprii. Lucrările mele de artă sunt prezente sub formă de imprimeuri ART DESIGN în mai multe colecții de modă-artă purtabilă (îmbrăcăminte) la Montreal și în numeroase colecții de mic mobilier, design interior și articole diverse din USA. Cu picturile mele am obținut numeroase diplome și premii importante dintre care: de 4 ori Șevaletul de bronz, de 10 ori Șevaletul de argint și de 2 ori Șevaletul de aur.


5.Cum a fost întâlnirea dumneavoastră, cu scrisul, cu arta?


Cred în Dumnezeu și cred că NU ne-a lăsat să venim pe pământ doar așa, ca să fim! M-am întrebat ani la rând dacă menirea mea și voia Lui a fost aceea de a fi un bun profesionist sau o bună fiică, o bună mamă, o soție iubitoare sau e mai mult decât atât? Am simțit și am știut întotdeauna că voi afla într-o bună zi răspunsul.
Din fragedă pruncie am avut talente artistice și o înclinație spre frumos, spre literatură, muzică , artă teatrală și pictură! Am fost un copil vesel, deschis, prietenos și foarte inventiv. Am avut o copilărie fericită, părinții mei, intelectuali cu principii, au avut mare grijă să-mi asigure o educație cât mai completă, urmând cursuri de balet, pictură, muzică, pian, limbi străine, sporturi atât individuale cât și de echipă, cursuri de dansuri, teatru și chitară. Părinții au fost foarte fericiți și mândri cu fetița lor cu bucle aurii care devenise o mică Shirley Temple ce cânta, dansa, recita fără nici un trac de scenă la orice serbare, eveniment, concurs sau festival încât ajunseseră să organizeze mici spectacole acasă, cu diverse ocazii, cu invitați prieteni și rude. Aveam capacitatea de a inventa ad-hoc texte, poezii, versuri, cântece, iar la toate serbările, scenetele de la grădiniță, școală sau tabere școlare, eu jucam mereu în roluri principale.
Aceste talente au fost oarecum moștenite pentru că tatăl meu recita superb, interpreta monologuri lungi și cânta extraordinar, mama mea a scris și ea poezii în tinerețe iar unchiul meu a scris povești pentru copii si poezii. Am crescut printre cărți și am prins drag de citit de mică. Primii pași în domeniul scrisului au fost la școală când profesoara mea de limba română mi-a apreciat o poezie și am primit o notă de zece. Poeziile și scrierile mele din acea vreme s-au pierdut, citeam mult și scriam compuneri frumoase, participam la olimpiade dar nu m-am gândit că am să devin scriitor. Petreceam mult timp in bibliotecă unde bibliotecara, doamna Livia David, devenise prietena mea care-mi știa sufletul și mă îndruma. Eram îndrăgostită de poezia lui Minulescu, îl îndrăgeam pe Eminescu și îl consideram un mare geniu contemporan pe Păunescu. Deși toți profesorii mei spuneau că voi deveni actriță și mi-aș fi dorit enorm de mult, viața a avut o alta cale pentru mine…
Anii au trecut, am emigrat în Canada unde am trimis unei reviste locale o poezie dedicată mamei în limba engleză și am fost plăcut surprinsă când mi-au publicat poezia. Acest fapt eu nu l-am considerat neapărat un debut literar pentru că atunci nu am continuat să public, scriind sporadic și doar pentru mine. Pasiunea mea pentru scris a existat dintotdeauna, mi-a plăcut să compun, să scriu povești, scrisori, memorii nu neapărat poezii.
Am fost întotdeauna foarte legată de părinți chiar dacă erau departe, ne vizitam anual și petreceam clipe minunate împreună. Sensul vieții mele s-a schimbat și inima mi s-a făcut franjuri în momentul în care l-am pierdut pe tatăl meu care m-a așteptat să ajung în România și și-a dat ultima suflare în brațele mele. De atunci, versurile nu mi-au mai dat pace și m-au hăituit noapte de noapte șoptite parcă de o voce divină. Primele versuri erau rugăciuni, nu puteam să mă rog decât în versuri fără să înțeleg de ce. Am început să le scriu, să le adun , am primit încurajări de la scriitori să le public dar nu-i ușor să îți pui sufletul în vitrina cititorilor, am publicat mai întâi pe un website personal cu pagina blog.
Viața ne dă lecții când ne așteptăm mai puțin! La numai 6 luni de la plecarea tatălui meu am pierdut-o și pe draga mamă a soțului meu care-mi era ca o mamă si o bună prietenă! Durerea enormă, tăierea rădăcinilor, a fost oarecum compensată de scris, scriam încontinuu. Am început să intru-n contact și cu alți poeți cu povești de viață asemănătoare ”dăruiți de Dumnezeu” și la scurt timp împreună cu soțul meu am fondat revista ”Poezii pentru sufletul meu ” la care au venit la început 4 scriitori, iar în câteva luni erau peste 100, apoi revista a devenit tot mai cunoscută și apreciată. Am publicat primele poezii în revista ”Poezii pentru sufletul meu ” în oct 2018 , apoi s-a născut în 2018 volumul ’’Binecuvântare și chin ‚’’ care a avut un succes nesperat vânzându-se în 500 de exemplare în doar câteva luni.
Am înțeles că menirea mea este în vers pentru că versurile veneau fără să vreau, fără să le cer, fără să le compun și fără să mă gândesc, parcă mi le sufla cineva la ureche, iar eu trebuia doar să le scriu. Am suferit cumplit după cele două pierderi sufletești iar versul mi-a fost leagăn, alinare și un mod de viață. M-am întrebat mult, de ce acum? De ce poezia? De ce Doamne? Devenisem obosită pentru că nu mai dormeam aproape deloc fiindcă scriam într-una, credeam că acestea au fost transmise chiar de tatăl meu , de unchiul meu, din lumea de dincolo cu scopul de a mă face sa trec mai ușor peste suferință…dar a fost mai mult decât atât…

6.Când ați știut că aceasta este menirea dumneavoastră?

În scurt timp s-au născut noi și noi cărți de poezii, proză, articole, eseuri, cronici literare etc Am publicat în nenumărate reviste, în zeci de antologii, enciclopedii, dicționare și cărți de interviuri. Am scris cronici, articole, recenzii, mi-am făcut noi prieteni, am primit recunoașteri, aprecieri, am evoluat fulminant și începusem să mă bucur de rezultate! Am participat la nenumărate concursuri și festivaluri obținând zeci de premii distincții și titluri onorifice. Colaborarea cu pictorul Mircea Ruștiuc care a împodobit cartea FOCUL DIN NOI cu 17 picturi așezate la începutul fiecărui capitol, mi-a adus noi bucurii dar și noi perspective. Eram tristă deoarece evenimentul lansării a fost anulat din cauza pandemiei. Am avut însă o mare surpriză! Doamna Mioara Hususan realizator al emisiunii ”Printre rânduri, printre gânduri, printre oameni” de la Radio Romantic , România, mi-a lansat cartea ’’Focul din Noi’’ în direct în cadrul emisiunii din 3 iulie 2021. Emoțiile au fost la cote maxime iar cartea mea s-a bucurat de un real succes!
După cartea ’’Focul din Noi’’ a urmat la scurt timp încă o carte ’’Uneori elefanții zboară/Sometimes elephants are flying’’ , carte bilingvă în engleză și română, un volum de reflecții și enunțuri motivaționale sub formă de aforisme. Ideea acestei cărți mi-a venit văzând câtă lume este demoralizată, eu însumi am trecut printr-o perioadă grea știam ce înseamnă să ai nevoie de un mic imbold și m-am gândit să dăruiesc pozitivism celor din jur, să le fac o bucurie care poate să îi și motiveze să nu renunțe la vise, să nu se descurajeze. Lansarea nu s-a putut realiza tot din cauza pandemiei și a fost amânată până în 29 august 2021 când a fost lansată oficial în cadrul evenimentului Galei Artelor ediția a 2a la Montreal.
Mi se întâmplau zilnic lucruri la care nu mă așteptam, mă miram în fiecare zi câte daruri primesc fără să le cer, eram invitată la evenimente literare, antologii, eram apreciată, citită, primeam emailuri și mesaje private de la scriitori și cititori, numărul cititorilor creștea de la o lună la alta, eram invitată la reviste, căutată de radiouri pentru interviuri, eram atât de copleșită de tot ce mi se întâmplă încât mi se părea că trebuie să mă redescopăr în fiecare zi! Mi-am dat seama că evoluția mea nu-mi mai aparținea și m-am lăsat purtată de valul divin…
Am înțeles cu fiecare zi ce trecea că voia Domnului este să dăruiesc tot ce am ținut închis în suflet! Niște lucruri incredibile și oarecum similare i se întâmplau și soțului meu ghidându-ne spre noi idei și noi proiecte iar acum știm și suntem convinși că avem o misiune comună, să dăruim frumosul, să răspândim bunătatea, binele, să promovăm talente, să ajutăm pe alții, să promovăm arta și cultura în lume. Cred cu tărie că adevărata menire o afli numai când ești cu adevărat pregătit!

7.Ce a urmat apoi in cariera scriitoricească?

Pășind prin viață am adunat experiențe și amintiri care se află adânc în suflet și care înmuiate în penița harului divin, devin versuri. Poeziile mele sunt inspirate în general din viața de zi cu zi, cu bune și cu rele, scriu cu sufletul, despre iubire, familie, părinți, tinerețe, copilărie, amintiri, viață și moarte, de dor, despre natură, de prietenie, divinitate, etc. Așa s-a născut în 2020 cartea mea ’’Pași de catifea’’ poezii pentru suflet publicată la editura Globart Universum, Montreal 2021, lansată oficial în 29 august 2021 în cadrul evenimentului Galei Artelor editia a 2a la Montreal.
Tot în 2021 la editura Globart Universum a fost publicată cartea ’’Dialog peste ocean’’ o punte de poeme pentru suflet, care este rod al colaborării mele cu scriitorul Trandafir Sîmpetru, urmată de o carte de poezii în limba engleză ’’The Fire Within Us’’ , editura Globart Universum 2021 o traducere și o adaptare a cărții ’’Focul din Noi’’. Volumele ’’Dialog peste ocean’’ şi’’The Fire Within Us’’ au fost lansate la Montreal în cadrul evenimentului GARDEN Party Universum Vip Studios. Ȋn luna decembrie a anului 2021 am publicat tot la editura Globart Universum din Montreal un volum de poezii de dragoste ” Iubește-mă în fiecare anotimp” dedicat soțului meu, volum pe care l-am lansat în luna mai 2022 la Montreal in cadrul evenimentului ”Să iubim în orice anotimp”, eveniment în care am avut și expoziția de pictură ”Descoperă-mi sufletul” de la Hanul Moldovenesc din Montreal.
Anul 2022 mi-a adus noi satisfacții, am publicat în luna iunie la editura Globart Universum cartea ”Prin ochii mei”, o carte de proză, articole, eseuri și critică literară, pe care am lansat-o în Montreal în cadrul evenimentului ”Să dansăm pe valul libertății”, iar apoi în luna iulie am publicat cartea de versuri răzvrătite ” La casa de nebuni” , carte lansată la Sinaia în 3 iulie 2022 iar apoi lansată și la Montreal în cadrul evenimentului ’’The One’’ realizat la Universum Vip Studios. Apoi au urmat alte 2 cărți: o traducere în limba engleză a volumului ”Binecuvântare și chin” care se numește ”Blessing and Torment” și o carte de aforisme, versuri și reflecții emoționale ”Născut pentru a fi (alt)cineva”
Anul 2023 a fost un an al provocărilor. Un an în care am muncit enorm iar apoi am plătit cu sănătatea. Am publicat 6 cărți pe care le-am trimis la biblioteci în România. Volumul de eseuri, articole, recenzii și cronici literare,’’Prin Roua Gândurilor’’-editura Globart Universum 2023 a fost lansat în 6 mai 2023 în cadrul evenimentului cultural ”Smaralde pe portativ” la Domeniul Roman Montreal. Tot în aceeași locație în 10 iunie 2023 în cadrul evenimentului ”Rezonantele sufletului” am lansat volum de poezii rugi și dialoguri în versuri cu Dumnezeu ’’Îndumnezeire’’ și ’’Măsurând clipa’’ un volum de versuri nemuritoare cu 2 autori, în colaborare cu autoarea Aurelia Oancă din România, editura Globart Universum 2023. Romanul mult așteptat ’’Femeia care a uitat sǎ mai plângǎ’’ o năucitoare poveste de viață publicat la editura Globart Universum – 2023 a fost lansat în 28 oct 2023 în cadrul unui eveniment deosebit la care a participat maestrul Gheorghe Gheorghiu, ”Mai lasă-mă să te iubesc’’ la Domeniul Roman din Montreal. Anul 2023 s-a încheiat cu lansarea în 9 dec 2023 a unui volum bilingv româno-englez, de aforisme-reflexii și enunțuri motivaționale ’’Greu de atins/Hard to reach’’ -editura Globart Universum 2023- în cadrul evenimentului ’’Secretul Reușitei’’ care a avut loc la Domeniul Roman din Montreal .Tot la final de an a fost publicat volumul de poezii din suflet și pentru suflet ’’Cu sufletul în palmă’’–editura Globart Universum 2023 – lansarea fiind programată pentru 27 ianuarie 2024 în cadrul evenimentului ‘’Secretul reușitei’’

8.Cum a fost 2024 pentru scrisul dumneavoastră?


Anul 2024 a fost pentru mine un an foarte dens din punct de vedere scriitoricesc și jurnalistic. Am avut un an aglomerat deoarece anul 2024 a fost înțesat cu activități multiple și variate, lansări de carte, interviuri, emisiuni și multe evenimente culturale. În anul 2024 am scris 7 cărți și alte două le aveam în faza de proiect pe masa de lucru dar datorită programului foarte încărcat cu multe evenimente culturale, pe care le-am organizat și prezentat, am reușit să public doar 3 dintre ele. Însă în anul 2024 am lansat 4 cărți, cele 3 publicate și una publicată din decembrie 2023. Astfel, în 27 ianuarie 2024 în cadrul evenimentului ‘’Secretul reușitei’’ am lansat volumul de poezii din suflet și pentru suflet ’’CU SUFLETUL ȊN PALMĂ’’ publicat in decembrie 2023 la editura Globart Universum, a urmat apoi, RECOLORAREA CUVINTELOR -o carte de proză/ eseuri articole și cronici literare publicată la editura Globart Universum 2024, lansarea a avut loc la Domeniul Roman din Montreal în cadrul evenimentului ”Culori de primăvară” în 27 aprilie 2024. DORUL CUVINTELOR – carte de poezii în colaborare cu poeta Aurelia Rînjea- editura Globart Universum 2024- a fost lansată în 29 iunie 2024 la Domeniul Roman și INTREBARI PENTRU MAI TARZIU/QUESTIONS FOR LATER- un volum bilingv de românǎ-englezǎ de aforisme-reflexii și enunțuri motivaționale -editura Globart Universum 2024, a fost lansat în 21 septembrie 2024 la Domeniul Roman din Montreal. Finalul anului 2024 l-am dedicat pregătirii pentru publicare a celorlalte cărți și familiei.


9.Ce visați pentru finalul anului 2025, dar și pentru următorii ani?


Anul 2025 l-am început în forță cu planuri mari, pregătind pentru publicare cele 4 cărți pe care nu am apucat să le mai public în 2024, dar și alte 3 cărți noi: VELVET STEPS un volum de poezii în limba engleză care e o traducere și o adaptare a cărții ”Pași de catifea”, THE WOMAN WHO FORGOT TO CRY -un roman în limba engleză care descrie o năucitoare poveste de viață , SIMFONIA GANDURILOR- o carte complexă cu articole, eseuri și critică literară, VIAŢĂ VIOLETĂ un volum de poezii din suflet și pentru suflet, ȊN NUMELE DREPTĂŢII o carte răzvrătită, cu articole eseuri și reflecții de libertate, PETALE LITERARE–o carte deosebita cu articole diverse, eseuri și critică literară și SUFLET DE FEMEIE o carte de poezii din suflet și pentru suflet.
Mai am în lucru 3 cărți, două romane și o carte de poezii pentru copii pe care le voi pregăti pană la finalul anului pentru a fi publicate în 2026. Îmi doresc să reușesc să termin romanele MAMĂ DE REZERVĂ și SPARE MOTHER și să încep alte romane pentru că mulțumesc lui Dumnezeu nu duc lipsă de idei și creativitate.
Desigur pe termen scurt și mediu mai am multe alte proiecte privind publicări în reviste, colaborări, articole și volume colective, iar pe termen lung am multe idei pe care doresc să le pun în aplicare, mă aflu într-o perioadă prolifică și creativă, mă reinventez și mă redescopăr zi de zi, mă bucur și apreciez tot ce primesc!


10.Ce scriitori români vă plac? Dar de peste hotare?


Cred că întrebarea se referă la scriitori contemporani și nu la clasici. Datorită activității mele de scriitor și jurnalist dar și datorită activității mele de promotor cultural, organizând de-a lungul anilor mai multe concursuri literare și evenimente culturale prin care să promovăm tinere talente dar și scriitori și artiști români consacrați, din România și din întreaga lume, am avut ocazia să descopăr foarte mulți scriitori, mari talente, pe unii dintre ei întâlnindu-i personal.
Îmi plac scriitorii și poeții care scriu cu sufletul și cu inima, cei care transmit emoție prin scriitura lor şi nu doar informează. Ador să citesc o poezie de calitate sau un roman bun a cărui poveste mă face să nu las cartea din mână. Îmi plac scrierile care mă fac să zâmbesc, sau cele care mă fac să fiu nostalgica sau tristă. Îmi place să citesc un aforism bun, o legendă, un articol, care transmite o emoție, o trăire, o vibrație înaltă pentru că în fond acesta este rolul primordial al scriitorului, să lumineze! Din lipsă de spațiu dar și din dorința de a nu uita pe cineva nu voi enumera o listă lungă de poeți și scriitori. Mi-ar trebui mult prea mult spațiu căci sunt foarte mulți cei pe care îi citesc și îi apreciez.
Dar, există și o altă categorie de scriitori pe care nu îi citesc și nici nu îi public. Este vorba de scriitorii care se ascund sub masca amorului artei pentru a lăsa să iasă hidoșenia la iveală. Este vorba de aceia care adună totul într-o salată de cuvinte stropite cu vulgarități din dorința de a șoca, Deși ca scriitor, jurnalist și om de cultură, nu sunt de acord în niciun caz cu cenzura, pentru aceștia aș fi de acord cu instituirea cenzurii bunului simţ.


11. Cum vreți să se desfășoare lumea dumneavoastră, lumea culturală, lumea în general?


Cred că la ora actuală lumea culturală dar și lumea întreagă, în general, se află într-o mare criză! În opinia mea omenirea se află într-un punct de mare răscruce. Valorile lumii au fost întoarse pe dos, nu mai știm ce e rău ce e bine, ce e frumos și ce e urât, încurcăm curajul cu tupeul și cu nonșalanța. Toleranța și acceptarea sunt confundate cu lașitatea iar impostura a luat locul modernismului. Nimic nu mai este cum era și orice este posibil. Din dorința de a fi deschiși spre nou, dărâmăm tot ce e vechi și încercăm să ne autodistrugem. Din păcate distrugem tot inclusiv viitorul copiilor și al lumii. În lumea mea, nu este loc de răutate, lucrurile stau altfel şi sufletul meu se răzvrătește pentru că nu poate accepta atâta ură și nepăsare. Dar cred că cel mai bine poetul se exprimă în vers deci voi lăsa versurile să spună cum e în lumea mea….
În lumea mea, Autor: Mihaela CD

În lumea mea, e multă poezie
E vers, e cântec și e doar senin
Cerul meu e colorat în fantezie
Sufletul de dor și drag mi-e plin

În lumea mea, pacea te-ncântă
Vreascuri de gânduri se topesc
Inimile-n cor de frenezie cântă
Pe toți aș vrea să vă înveselesc

În lumea mea, există omenie
Și-i loc, numai pentru dreptate
Veniți să navigăm în prietenie
Și să vă molipsiți de bunătate!

12. La final, vă rugăm să transmiteți un gând celor care vă susțin și vă urmăresc necondiționat în realitate, dar și în spațiul virtual.


Cel mai mult îmi doresc să trăiesc într-o lume liberă și să fiu sănătoasă ca să-mi pot continua menirea. Oamenii, au nevoie de echilibru, în sufletul lor, de bunătate, de pace și de iubire. Eu asta încerc să le ofer prin scrierile mele. Dacă am reușit sau nu, asta numai cititorul hotărăște pentru că el este supremul nostru judecător și peste noi toți este timpul … cu care luptăm zi de zi…care se așază precum un praf greu peste lume și peste noi…
Depinde numai de noi dacă vom reuși să ne desprăfuim ca să nu fim uitați…
Le doresc tuturor celor care vor citi aceste rânduri să facă pași spre nemurirea faptelor lor, să fie sănătoși, buni, demni, liberi și fericiți! Doamne ajută!

Mihaela CD ,
19 aprilie 2025, Montreal, Canada

Interviu realizat de Aristotel Bunescu
AGENTIA DE PRESA CULTURALA SI SPORTIVA APCS – Agentia de Presa Culturala si Sportiva
A. Bunescu este autorul a 15 cărți. A scris numeroase studii și cercetări despre fenomene culturale. A condus, în calitate de Redactor Șef, ziarul național Tineretul Liber, al treilea din Romania, după Adevărul și Romania Liberă, după 1989.

Related posts

Cât costă fericirea? – Eseu

Liliana Moldovan

O rescriere a istoriei românilor. Germanii au origini geto-dace?

Liliana Moldovan

Adriana Tillich:  „Îndrum românii să aibă curajul de a face primul pas dacă au un vis.”

Theodora-Raluca Paun

  Pandemia ca timp pentru creație

Liliana Moldovan

Al. Florin Țene – Dăruirea întru poezie

Liliana Moldovan

Valoarea artistică nu este aceeași cu succesul

Liliana Moldovan

Lasă un comentariu

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy