Comunicat de presă DRP
„Mă adresez vouă, copiilor și tinerilor participanți: voi sunteți puntea dintre trecutul și viitorul nostru. Fiecare zâmbet al vostru, fiecare cuvânt spus în limba română, fiecare gest de prietenie întărește această mare familie pe care o numim România. Taberele ARC sunt o investiție în generațiile viitoare, o punte simbolică între românii din toate colțurile lumii, un gest asumat prin care cultivăm sentimentul de apartenență și întărim legătura cu valorile și rădăcinile care ne definesc ca popor”, a declarat doamna Cristina–Lavinia Arnăutu, Director cu atribuții de secretar de stat al DRP, în discursul din deschiderea taberelor.


Reprezentantul DRP a evidențiat că noutatea acestei ediții constă în varietatea experiențelor pe care le oferă și în deschiderea a două locații-pilot, în București și în Snagov, concepute să faciliteze contactul direct cu patrimoniul cultural, muzeele și instituțiile fundamentale ale statului român. De asemenea, s-au inclus două noi tabere, Padiș–Ponor, în inima Apusenilor, în proximitatea Parcului Natural, și Căprioara, în județul Dâmbovița, în vecinătatea munților Runcu-Leaota.


Deschiderea oficială a reunit reprezentanți ai autorităților europene, naționale și locale, precum și ai partenerilor instituționali – Parlamentul European, Parlamentul României, misiunile diplomatice, Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Agenția Națională pentru Sport, Patriarhia Română, Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, Inspectoratul Județean de Poliție Prahova, Inspectoratul de Jandarmi Vrancea.
Evenimentul a avut loc într-una una dintre cele nouă locații ale taberelor, Mănăstirea Caraiman – Bușteni, iar programul cultural tradițional a fost pregătit de voluntarii și copiii din prima serie a taberei, sosiți din comunitățile de români din Ucraina și Moldova.


„Apreciem în mod deosebit amploarea și diversitatea activităților dedicate participanților, de ordin recreativ, sportiv, cultural și spiritual. Prin acestea, taberele oferă tinerilor noștri speranțe de viitor și momente unice care vor rămâne pentru totdeauna în zestrea amintirilor legate de Țară. Ei se regăsesc aici, în patria istorică primitoare, împărtășind valori commune românești și europene deopotrivă”, a declarat doamna Irina-Loredana Stănculescu, Consul General al României la Cernăuți.
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a transmis un mesaj prin Părintele Costin Spiridon, Consilier patriarhal, în care a evidențiat contribuția ARC: „Continuitatea acestui program reprezintă o dovadă vie a grijii pentru păstrarea legăturii cu valorile noastre identitare: limba, credința și tradiţiile spirituale şi culturale care ne definesc ca popor”.
„Mă bucură în mod deosebit că anul acesta aveti posibilitatea să mergeți în fabrica de medalii a României, în Centrul Sportiv Național Elisabeta Lipă din Snagov”, le-a transmis participanților la tabere domnul Constantin Bogdan Matei, Președintele Agenției Naționale pentru Sport, partener al DRP în derularea programului.
În cadrul evenimentului au mai luat cuvântul: Gheorghe Cârciu, europarlamentar; Daniel Banu, Consul general al României la Gyula; Cosmin Dumitrescu, Consul general al României la Torino; Claudiu Tătaru, Consul general, Gerant interimar al României la Odesa; Preasfințitul Părinte Ioan Casian, Episcop Ortodox Român al Canadei; Preasfințitul Părinte Nectarie, Episcop Ortodox Român a Irlandei și Islandei, Constantin – Valentin Răducanu, Director general cu atribuții de secretar de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova și David Petrovici, Pr. Stareț Arhimandrit al Mănăstirii Caraiman.

Ediția din acest an a programului, organizată cu sprijinul Agenției Naționale pentru Sport, al Consiliului Județean Dâmbovița și al Patriarhiei Române, se va desfășura în intervalul 1 iulie – 2 septembrie 2025, în serii consecutive, de câte 8 zile, în Centrul de Agrement Oglinzi (județul Neamț), Centrul de Agrement Sângeorz-Băi (județul Bistrița-Năsăud), Centrul de Agrement Codrii de Aramă (județul Botoșani), Centrul de Agrement Căprioara – Moroeni (județul Dâmbovița), Centrul de Agrement Gălăciuc (județul Vrancea) Satul de vacanță IC Ponor Padiș (județul Cluj), Centrul Sportiv Național „Elisabeta Lipă” Snagov (județul Ilfov), Centrul Sportiv Național Arcul de Triumf (municipiul București), Mănăstirea Caraiman – Bușteni (județul Prahova).
Programul de „Tabere ARC”, inițiat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, este destinat elevilor şi tinerilor români din afara granițelor țării, care se încadrează, conform legii, în categoria românilor de pretutindeni. In acest an, un număr de 7000 de copii și tineri sunt așteptați să participe la activitățile culturale și educative din cele nouă locații în care se va derula programul. Dintre aceștia, peste 5000 de copii vin din comunitățile românești istorice – Moldova, Ucraina, Serbia, Ungaria, Albania.
Timp de o săptămână, copiii își vor perfecționa limba română și cunoștințele despre România participând la ateliere interactive cu teme din portul popular, confecționarea obiectelor de artizanat sau alte meșteșuguri tradiționale. Mai mult, ei vor afla mai multe despre evenimentele istorice, relieful și cultura zonei în care se vor afla, prin excursii sau alte activități – dans, muzică, activități sportive și cu caracter preventiv (prim-ajutor, siguranță rutieră, prevenirea incendiilor, campanii antidrog etc), întâlniri cu reprezentanți ai autorităților locale.
Programul este un proiect cu tradiție al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, finanțat de Guvernul României, și vizează conștientizarea apartenenței la identitatea culturală română, aprofundarea cunoștințelor de cultură și civilizație românească, promovarea educației în limba română și dezvoltarea abilităților de comunicare, precum și accesul la valorile patrimoniului cultural românesc.
