Nr. 41 din 28 iunie 2022
COMUNICAT DE PRESĂ
– Marți, 28 iunie a.c., la sediul Senatului României, a avut loc conferinţa de lansare a Raportului European privind drogurile 2022: tendințe şi evoluții.
La eveniment au participat, alături de directorul adjunct, comisar-șef de poliție Georgel-Cristian IVAN, și de specialiștii și de membrii Consiliului Științific ai Agenției Naționale Antidrog, Alina GORGHIU, vicepreședintele Senatului României, Nicoleta PAULIUC, președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Senat, Anca Dragu, președintele Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități, precum și reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, instituţiilor partenere în aplicarea Strategiei Naționale în Domeniul Drogurilor 2022-2026 şi reprezentanţi ai societăţii civile.
Datele cuprinse în Raportul European privind drogurile 2022 au fost prezentate, în sistem de videoconferinţă, de Marica FERRI, șeful Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie EMCDDA.
Analiza anuală, prezentată de reprezentantul forului european, descrie evoluția problemelor legate de droguri în Europa, precum și modul în care inovarea transformă piața drogurilor. Potrivit raportului european, disponibilitatea drogurilor se menține la niveluri ridicate în UE (în unele cazuri, cum ar fi cocaina, depășind nivelurile anterioare pandemiei), iar substanțe psihoactive noi, cu potență mare, continuă să apară pe piață. Raportul dezvăluie și modul în care produsele pe bază de canabis devin din ce în ce mai diverse, iar producția de droguri sintetice în Europa este în creștere. Referitor la consumul de droguri, există și semne ale revenirii la nivelurile din perioada anterioară pandemiei. Astfel, în anii 2020-2021, se observă creșteri ale consumului de cocaină, cocaină crack, amfetamină și metamfetamină în unele orașe.
Conform datelor raportului european, țara noastră se menține în continuare sub media europeană în ceea ce privește consumul pentru majoritatea tipurilor de droguri.
În continuare, programul conferinţei a inclus intervenţia, în sistem de videoconferință, a reprezentanților Institutului Superior de Sănătate din Italia, care au furnizat informaţii de actualitate referitoare la fenomenul consumului de GHB (Gamma Hydroxybutyrate), cunoscut şi sub denumirea de „drogul violului”.
Pentru a completa imaginea de ansamblu asupra situației naționale a fenomenului drogurilor cu cele mai recente date, în cadrul evenimentului au fost prezentate rezultatele Studiului „Consumul de droguri în rândul tinerilor care frecventează medii recreaționale”, implementat de Agenția Națională Antidrog în anul 2021.
Principalele date din Raportul European privind drogurile 2022: tendințe şi evoluții și din studiul „Consumul de droguri în rândul tinerilor care frecventează medii recreaționale” se regăsesc pe pagina de internet a Agenţiei Naţionale Antidrog, accesând link-urile http://ana.gov.ro/wp-content/uploads/2022/06/SINTEZA-_RE-2022_RO.pdf, respectiv http://ana.gov.ro/wp-content/uploads/2022/06/prezentare-Studiul-in-medii-recreationale.pdf.
COMPARTIMENTUL RELAŢII PUBLICE