Liderii mondiali se angajează să lupte pentru libertate și valori, cu istoria la un moment de cotitură
Publicat
26 mai 2022
Acțiune
Într-un discurs de încheiere, Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, a cerut „o globalizare durabilă, rezistentă, care folosește resursele naturale cu moderație și, mai presus de toate, ține cont de nevoile generațiilor viitoare”, adăugând că o nouă abordare a globalizării ar fi „ bazată pe solidaritate de care beneficiază toți cetățenii – din toate părțile lumii. ”Liderii mondiali se angajează să lupte pentru libertate și valori, cu istoria la un moment de cotitură.
Președintele Zelensky al Ucrainei s-a adresat reuniunii anuale, spunând că aceste cuvinte „punct de cotitură” au devenit mai mult decât o simplă figură de stil retorică”, îndemnând că: „valorile trebuie să conteze”.
Războiul adâncește hotărârea de angajament pentru acțiune, în timp ce liderii mondiali abordează noi realități într-un moment fără precedent în istorie
Eșecul sistemelor globale de alimentație, energie și sănătate necesită noi parteneriate și colaborări
Reprezentantul american pentru climă, John Kerry, a dezvăluit un semnal puternic de piață de 8,5 trilioane de dolari pentru comercializarea tehnologiei cu emisii zero, în timp ce peste 50 de companii s-au alăturat Coaliției First Mover, care își propune să decarbonizeze industria grea și transportul.
Trimisul special al Chinei pentru schimbări climatice, Xie Zhenhua, a anunțat angajamentul țării sale de a planta și conserva 70 de miliarde de copaci până în 2030.
Davos-Klosters, Elveția, 26 mai 2022 – Liderii mondiali s-au reunit la Reuniunea Anuală a Forumului Economic Mondial din 2022, pe fondul aprofundării fricțiunilor și fracturilor globale și a unei pandemii o dată într-un secol.
Luni, președintele Zelensky s-a adresat participanților în direct de la Kiev. El a spus că cuvintele „punct de cotitură” au „devenit mai mult decât o simplă figură de stil retorică” și a subliniat că „valorile trebuie să conteze”.
Războiul din Ucraina a creat o imensă suferință umană. Iar impactul mai larg al conflictului se simte în întreaga lume.
Forumul Economic Mondial a cerut un „Plan Marshall” pentru reconstrucția Ucrainei. „În Davos, solidaritatea noastră este în primul rând cu oamenii care suferă de atrocitățile acestui război”, a declarat Klaus Schwab, fondatorul Forumului și președintele executiv.
Sesiunea Dialog special privind Ucraina a reunit 70 de directori generali globali alături de prim-ministrul Ucrainei (care s-a alăturat virtual), cu președintele Comisiei Europene, ministrul de externe al Ucrainei și prim-viceprim-ministrul Ucrainei la Davos în persoană, alături de alți demnitari. Directorii executivi au oferit modalități concrete despre cum companiile lor pot sprijini guvernul ucrainean și sectorul său privat în reconstrucția Ucrainei acum, în loc să aștepte încheierea războiului.
Forumul Economic Mondial și-a oferit sprijinul în acest demers, promovând discuțiile cu privire la noi parteneriate și soluții bazate pe piață pentru a permite un răspuns extins la situația umanitară din Ucraina și alte crize globale.
Întâlnindu-se personal după o pauză de doi ani, la întâlnire au avut loc peste 450 de sesiuni, care au reunit 2.500 de lideri și experți din întreaga lume, inclusiv 300 de lideri de guvern și 50 de șefi de stat. A fost o oportunitate critică de a promova o cooperare globală și regională mai puternică pentru a restabili stabilitatea și a crea un impact real.
Natura si clima
Criza energetică, exacerbată de războiul din Ucraina, nu trebuie să adâncească dependența lumii de combustibilii fosili care încălzesc climatul. În timpul săptămânii, s-a concentrat pe accelerarea soluțiilor de energie curată și climatice:
Peste 50 de companii s-au alăturat acum Coaliției First Movers, care a fost lansată de președintele SUA Biden și Forumul Economic Mondial la COP26 pentru a decarboniza industria grea și sectoarele transportului pe distanțe lungi – sectoarele responsabile pentru 30% din emisiile globale.
Săptămâna aceasta, la Davos, John Kerry, trimisul prezidențial special al Statelor Unite pentru climă, s-a alăturat acestor companii pentru a transmite un semnal puternic de piață pentru a comercializa tehnologia cu zero carbon. Capitalizarea lor de piață reprezintă aproximativ 8,5 trilioane de dolari pe cinci continente și își asumă angajamente de cumpărare în avans fără precedent până în 2030.
Opt țări noi s-au alăturat Coaliției First Movers ca parteneri guvernamentali – Danemarca, India, Italia, Japonia, Norvegia, Singapore, Suedia și Regatul Unit. Toți s-au angajat să creeze piețe timpurii pentru tehnologii curate. Alături de Statele Unite, există nouă parteneri guvernamentali angajați.
Peste 70 de directori executivi ai CEO Climate Leaders Alliance – cel mai mare grup de acțiune climatică condus de CEO la nivel mondial – au convenit să ia măsuri îndrăznețe pentru a traduce angajamentele în reduceri tangibile ale emisiilor în conformitate cu 1,5C. Acoperind 26 de țări și 12 industrii și reprezentând 120 de companii în total, alianța are o amprentă anuală combinată de emisii mai mare decât India sau UE.
Directorii executivi au convenit să facă eforturi pentru progrese în ceea ce privește obiectivele climatice globale critice pentru 2030 și 2050, mobilizând dialogul între guverne și sectorul privat pentru a obține un rezultat de succes la COP27 de la Sharm el-Sheikh.
Trimisul special al Chinei pentru schimbări climatice, Xie Zhenhua, a anunțat contribuția țării sale la plantarea și conservarea a 70 de miliarde de copaci până în 2030. Forumul Economic Mondial și China Green Foundation vor întreprinde măsuri concrete împreună prin 1t.org China Action pentru a sprijini îndeplinirea contribuției Chinei.
O nouă investiție de 15 milioane USD pe cinci ani a fost anunțată pentru a sprijini antreprenorii care pot stimula inovația în managementul resurselor de apă dulce – inițiativa va fi găzduită de platforma noastră UpLink.
Directorii generali au purtat, de asemenea, dialoguri cu reprezentanții regionali pentru climă, conducerea COP26, COP27 și COP28 pentru a face progrese în ceea ce privește politicile climatice globale, inclusiv importanța stabilirii unui preț global pentru carbon și alte măsuri politice cheie pentru a accelera tranziția.
Activista de tineret Elizabeth Watuthi a vorbit despre Protejarea oamenilor și a planetei noastre, împărtășind perspectiva locală și impactul direct al schimbărilor climatice în comunitățile vulnerabile, iar activistul de tineret Vanessa Nakate, vorbind la sesiunea Staying on Course for Climate Action, a spus: „Când vorbim despre schimbările climatice vorbim și despre securitatea alimentară. Este foarte important să înțelegem intersecțiile acestei crize.”
Coaliția Globală pentru Noua Mobilitate a Forumului lansează inițiativa Urban Mobility Scorecards. Peste 30 de companii, precum Visa, Hyundai, Uber, Volta Trucks și TIER, vor lucra cu factorii de decizie din orașe și regiuni pentru a înțelege mai bine provocările și soluțiile pentru a crea un ecosistem de mobilitate comun, conectat și decarbonizat.
O nouă Comisie globală pentru economia apei a fost lansată pentru a redefini modul în care prețuim și încorporăm apa în luarea deciziilor economice. Este condus de Ngozi Okonjo-Iweala, directorul general al Organizației Mondiale a Comerțului; Mariana Mazzucato, director fondator al Institutului UCL pentru Inovare și Scop Public; Tharman Shanmugaratnam, ministru înalt al Guvernului din Singapore; și Johan Rockström, director al Institutului Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic.
Transformare economică
Raportul Chief Economists Outlook al Forumului a avertizat cu privire la „consecințele umane grave” ale fragmentării economiei globale. Acesta a spus că economiile în curs de dezvoltare se confruntă cu compromisuri între riscurile crizei datoriilor și asigurarea alimentelor și combustibilului. Creșterea costului vieții afectează cel mai puternic cele mai sărace comunități din lume. Conflictul din Ucraina a exacerbat sistemele energetice și alimentare deja fragile. Co-investiția din partea sectorului public și privat este esențială pentru repornirea unei noi ere a creșterii economice, una care integrează incluziunea și sustenabilitatea în nucleul său, mai degrabă decât o gândire ulterioară, și este cea mai bună cale de progres pentru prosperitatea comună.
Un grup lider de directori generali, miniștri și experți academicieni au convenit asupra foii de parcurs pentru Alianța Creatorilor de Piață pentru a dezvolta principii mai echitabile pentru guverne, întreprinderi și parteneriate public-privat în domeniul inovației și dezvoltării industriale. Acesta va fi lansat mai târziu în acest an.
Patru viitoruri pentru globalizarea economică: scenarii și implicațiile lor subliniază modul în care natura globalizării se poate schimba pe măsură ce puterile economice aleg între fragmentare sau integrare atât în dimensiunea fizică, cât și în cea virtuală a economiei mondiale.
Guvernul Rwandei și Emiratele Arabe Unite au anunțat că se alătură Alianței pentru acțiunea alimentară pentru a stimula transformarea sistemelor alimentare. Ei fac parte dintr-un grup în creștere de țări care se deplasează în primul rând. Noul parteneriat va valorifica inovația pentru a accelera obiectivele țării privind securitatea alimentară și nutriția, creșterea favorabilă incluziunii, durabilitatea și rezistența la schimbările climatice, în conformitate cu Obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU.
Muncă, salarii și crearea de locuri de muncă
Consorțiul pentru locuri de muncă, un grup de lideri din sectorul public și privat concentrați pe investiții în locurile de muncă de mâine, a ținut întâlnirea lor inaugurală la Davos pentru a conduce o agendă globală de redresare și investiții pentru următorii doi ani. Ele urmăresc să creeze creșterea locurilor de muncă de mâine, noi standarde la locul de muncă și salarii mai bune pentru toți, concentrându-se pe locurile de muncă sociale, ecologice și tehnologice ca sector cu creștere ridicată și creare de locuri de muncă al viitorului.
Peste 6 milioane de refugiați au părăsit Ucraina în alte țări din februarie, adăugându-se celor 31 de milioane de persoane strămutate forțat din întreaga lume dincolo de frontiere. A fost lansată Inițiativa pentru angajarea și angajarea refugiaților, o coaliție de ofițeri șefi de resurse umane din peste 140 de organizații care sprijină integrarea refugiaților ucraineni în Europa. Aceasta își va pilota activitatea de susținere a oportunităților de învățare și de angajare pentru refugiații ucraineni din Europa în prima sa etapă – cu scopul de a se extinde în alte regiuni ale lumii în viitor.
Educație și abilități
Inițiativa Revoluția Reabilitarii , lansată la reuniunea anuală din 2020, a mobilizat acum o comunitate de peste 50 de directori executivi, 350 de organizații și 15 țări, toate care lucrează pentru o viziune de a oferi a 1 miliard de oameni o educație, recalificare și perfecționare mai bune. O rețea de acceleratoare de țară din Bahrain, Bangladesh, Brazilia, Cambodgia, Georgia, Grecia, India, Oman, Pakistan, Africa de Sud, Turcia și Emiratele Arabe Unite, cu sprijin din Danemarca, Finlanda, Singapore și Elveția și un consorțiu al cele mai mari platforme de învățare online lucrează împreună.
Inițiativa se va extinde acum dincolo de învățarea adulților pentru a adăuga un accent pe educația pentru copii și tineri. Aceste eforturi vor fi promovate de o nouă Alianță Educație 4.0 , care reunește 20 de organizații educaționale de top, iar Bangladesh a devenit prima țară care a adoptat modelul de accelerare a educației în Davos.
Un nou raport, Catalysing Education 4.0 Investing in the Future of Learning for a Human-Centric Recovery , se concentrează pe pregătirea generației actuale de copii de vârstă școlară cu o mai bună soluționare colaborativă a problemelor care ar putea adăuga 2,54 trilioane de dolari – peste 3,000 de dolari per copil de vârstă școlară – numai din această abilitate.
Diversitate, echitate, incluziune și justiție socială
Gender Parity Accelerators sunt o rețea globală de platforme naționale de colaborare public-privat care lucrează pentru a elimina decalajele de gen existente și pentru a remodela paritatea de gen pentru viitor. Anul acesta, două țări din G20, Mexic și Japonia, vor iniția Acceleratoare pentru paritatea de gen în lunile următoare.
Inițiativa Valuable 500 a anunțat un program unic de mentorat – Generation Valuable – pentru persoanele cu dizabilități pentru a construi viitoarea conducere executivă, stimulând incluziunea persoanelor cu dizabilități prin revoluționarea sălilor de consiliu de mâine.
Alianța Edison a lansat un nou program pentru a accelera incluziunea digitală în sectoarele vitale ale sănătății, educației și finanțelor. A lansat o nouă rețea de „țări-far”, inclusiv Bahrain, Bangladesh și Rwanda, colaborând cu Programul ONU pentru Dezvoltare pentru a promova viziunea alianței de 1 miliard de vieți de a oferi oamenilor soluții digitale accesibile până în 2025.
Lanțuri comerciale și de aprovizionare
Liderii de afaceri și guvernamentali au subliniat potențialul facilitării comerțului, al finanțării și al tehnologiei comerciale pentru a aborda barierele lanțului de aprovizionare. Miniștrii Comerțului s-au reunit la Davos pentru a auzi de la afaceri și societatea civilă și să se pregătească pentru Conferința Ministerială a Organizației Mondiale a Comerțului de luna viitoare. Liderii au cerut diversificarea relațiilor comerciale și de investiții pentru a susține dezvoltarea și a sprijini valorile comune. Liderii indigeni și sindicali au cerut rezultate incluzive din comerț. Securitatea alimentară era pe primul loc pe ordinea de zi.
Alianța Mondială pentru Investiții pentru Dezvoltare a fost lansată împreună cu Secretarul General al OCDE, Matthias Cormann, Banca Mondială, UNCTAD și alți parteneri, pentru a spori colaborarea în abordarea politicii și practicii investiționale.
Platforma pentru Comerț și Investiții a Forumului, împreună cu Organizația pentru Cooperare Digitală, a lansat o inițiativă ISD digitale pentru a sprijini investițiile în economia digitală în economiile în curs de dezvoltare.
Forumul Economic Mondial a convocat Friends of the Africa Continental Free Trade Area, un grup de șefi de stat și lideri de afaceri, care a avansat un cadru despre modul în care parteneriatele public-private pot sprijini implementarea AfCFTA.
Întreruperea lanțului global de aprovizionare îngreunează accesul copiilor cu provizii care salvează vieți. Săptămâna aceasta, UNICEF a cosemnat o carte extinsă cu Forumul Economic Mondial și 16 lideri logistici pentru a acorda prioritate sprijinului pentru transporturile umanitare.
Sănătate
COVAX, inițiativa multilaterală care vizează asigurarea accesului echitabil la vaccinuri contra COVID-19 care salvează vieți a fost concepută la Davos în urmă cu doi ani. În ultimele șapte zile și-a livrat doza de 1,5 miliarde.
Pandemia de COVID-19 a provocat perturbări enorme în asistența medicală – inversări în testarea și tratamentul bolilor care pun viața în pericol. S-au luat măsuri esențiale pentru a ajuta la contracararea acestor eșecuri. Acestea includ:
Fondul Global de Combatere a SIDA, tuberculozei și malariei și-a anunțat primul angajament din partea sectorului privat din Davos. A strâns o treime din cele 18 miliarde de dolari necesare pentru a inversa eșecurile cauzate de pandemie.
Bazându-se pe recomandările elaborate în parteneriat cu grupul operativ pentru cancerul pulmonar COVID-19 din Uniunea Europeană, Forumul, împreună cu Lung Ambition Alliance, a lansat Colaborarea globală pentru cancerul pulmonar pentru a reuni organizații din domeniul asistenței medicale, cercetare, diagnosticare, biofarma, susținere a pacienților și organizațiilor neguvernamentale pentru a facilita o mai mare colaborare și soluții pentru eliminarea cancerului pulmonar ca principală cauză de deces.
Un Acord pentru o lume mai sănătoasă a fost lansat la Davos de către Pfizer săptămâna aceasta, oferind toate medicamentele și vaccinurile protejate de brevet actuale și viitoare disponibile în SUA sau UE pe o bază non-profit către 45 de țări cu venituri mai mici. Pfizer a cerut liderilor și organizațiilor globale din domeniul sănătății să se alăture acordului, aducând expertiza și resursele lor pentru a reduce decalajul de echitate în sănătate și pentru a contribui la crearea unei lumi mai sănătoase pentru 1,2 miliarde de oameni. Rwanda, Ghana, Malawi, Senegal și Uganda sunt primele cinci țări care s-au angajat să se alăture acordului. Oficialii din domeniul sănătății din aceste țări vor ajuta la identificarea și rezolvarea obstacolelor dincolo de aprovizionare pentru a informa lansarea în toate cele 45 de țări cu venituri mai mici.
Platforma pentru sănătate și asistență medicală a Forumului Economic Mondial a semnat un memorandum de înțelegere cu Arabia Saudită în sprijinul Coaliției globale pentru valoare în asistența medicală . Acest parteneriat va spori eforturile de colaborare pentru a construi o mișcare globală de asistență medicală pe sisteme de sănătate bazate pe valori și îngrijire centrată pe oameni, alături de factorii de decizie guvernamentali la nivel mondial, industrie și mediul academic prin accelerarea parteneriatelor public-privat.
Frontierele tehnologiei
Forumul Economic Mondial a dezvăluit conceptul unui sat de colaborare globală, o inițiativă majoră de valorificare a potențialului metaversului pentru a crea un loc în care cooperarea internațională poate fi consolidată.
Inițiativa Definirea și construirea metaversului a fost lansată reunind părțile interesate cheie pentru a defini și a construi parametrii unui metavers viabil din punct de vedere economic, interoperabil, sigur și incluziv.
Coaliția globală pentru siguranță digitală s-a angajat să dezvolte protocoale de urgență pentru protejarea siguranței digitale în timpul războaielor, în special pentru a combate exploatarea și abuzul online, conținutul extremist violent și terorist, precum și dezinformarea și dezinformarea. Acest lucru va completa activitatea mai amplă a coaliției de a face internetul mai sigur , abordând conținutul dăunător și comportamentul online.
Întâlnirea anuală a găzduit primul său panel public despre Unlocking Quantum, liderii angajându-se să se concentreze asupra modului în care tehnologiile și analizele mai profunde ar putea transforma decarbonizarea și accelera lupta împotriva schimbărilor climatice. Ei vor colabora cu Qlimate , Volkswagen și guvernul olandez la identificarea și scalarea soluțiilor.
Ministrul de Finanțe al Malaeziei a anunțat că țara sa va fi prima locație pentru un Centru pentru a Patra Revoluție Industrială (C4IR) în regiunea ASEAN. Și, Dubai Future Foundation, cu sprijinul Guvernului Emiratelor Arabe Unite, a semnat un acord de colaborare pentru a continua operațiunile C4IR UAE. Centrul se va concentra pe blockchain, inteligență artificială și alte tehnologii emergente.
Samantha Cristoforetti a devenit primul astronaut care s-a alăturat întâlnirii anuale în direct din spațiu la bordul Stației Spațiale Internaționale, orbitând planeta la 27.500 de mile pe oră. Sesiunea Live from Space a analizat modul în care guvernul și afacerile pot colabora pentru a se asigura că explorarea spațiului aduce beneficii oamenilor și planetei.
Public.Affairs@weforum.org
Sursa foto: pixabay