Aşadar, să vedem Cum arată o zi obişnuită din viaţa dvs? Aceasta este, în general, una dintre cele mai des întâlnite întrebări, despre care se spune că „sparge gheța”.
Conform DEX, interviul este o convorbire între o persoană culturală şi un ziarist, în cursul căreia acesta îi pune întrebări spre a afla părerile acestei persoane în diferite probleme de actualitate cu scopul difuzării lor.
De fapt termenul de interviu presupune la mai multe definiţii. Cel ales pentru Interviuri literare este un construct care reliefează un portret fiind interesant prin ideile, opiniile, detaliile pe care răspunsurile le-au determinat.
Una dintre abordările interviului este gruparea unei serii de întrebări referitoare la o temă cunoscută, iar dacă reporterul şi cel intervievat au o istorie comună, discuţia capătă o formă liberă, optimistă, în care intervievatul îşi doreşte să împărtăşească momentul mărturisirii propriului sine şi al crezului său poetic.
Fiecare interviu al acestei colecţii pune în valoare personalitatea culturală căreia i se adresează.
O altă particularitate a interviurilor aflate între aceste coperte este aceea că lista întrebărilor concepută de autoare este adaptată fiecărui interlocutor, este tolerantă, blândă, lăsând o totală libertate de exprimare, ceea ce produce plăcerea participării şi o notă de originalitate prin divertisment.
Interioare literare – Liliana Moldovan în dialog cu membrii Ligii Scriitorilor Români – Filiala Mureş…este o dovadă de iubire, de apreciere, de încurajare şi dorinţă de-a reda într-un unison fericit membrilor ligii un start corect şi avantajos.
Pe lângă ocazia foarte inspirată a unei prezentări personale, nu numai ca autor, ci şi ca om făcând parte dintr-o silabă a existenţei culturale, Liliana Moldovan a deschis o poartă largă spre o cale uşor bătătorită, o primă filă de jurnal în care vom adăuga înscrisuri şi descrieri de prim-planuri artistice, care ne vor apropia de ideea fiinţei ce vrea să trăiască într-un mod colorat, într-un mod accedând spre o anume desăvârşire.
Ideea ar putea să ducă nu numai înspre o aliniere întru scopul comun, acela de făuritori, ci ne-ar putea da ocazia să ne privim în interior unii pe ceilalţi, să ne întâlnim într-un alter ego neaşteptat, care să ne crească şi să ne completeze într-o renaştere înălţătoare.
Acest împreună, acest act comun, acest suntem, aduce bucurie, încredere şi îndreaptă spre lumină unda de îndoială creată de singurătate. Împreună vom fi într-un ritm normal al proximităţii care de fapt este firescul existenţei omului. Vom crea o desfăşurare de ipostaze neaşteptate a lui A FI şi vom îmbogăţi conştiinţa cu magia cuvântului sublimat în adânc, în tonuri diverse, în zbatere şi vibraţie divină.
Dialogul stă la baza cunoaşterii şi integrării, vindecă timpul rănit şi revarsă într-un mod generos, într-un cotidian devenit inert, firescul estompat de o neînţelegere izvorâtă din nimic, dintr-un ciob văduvit de lumină, căzut aşa…dintr-o dată peste suflul poetic.
Dar suflul şi fiorul cheamă din adâncuri ancestrale şi amestecă gând şi cuvinte, trăiri şi dorinţe de înălţare, de aceea filele scrise se întorc într-un ritm continuu, lumea literară renaşte, cheamă, zămisleşte cu bucurie.
Suntem şi ne umplem de ceea ce am construit împreună, revărsând peste lume rod al trăirilor, al zbaterilor, al înmuguririi, al înfloririi, al lui A FI.
Mulţumiri Lilianei Moldovan şi celor care au făcut paşi siguri, iar acum se oglindesc între coperţile acestei colecţii de interviuri. În forma Interioarelor literare, noi, membrii Ligii, ne vom nemuri pentru o perioadă…împreună.
Viorica Feierdan,
14.04.2022
foto : Viorica Feierdan și Liliana Moldovan