La serata cenaclului literar „Aurel Filimon”, a Ligii Scriitorilor din România – Filiala Mureș, din 24 octombrie 2023, toamna a respirat poezie. Desfășurată în primitoarea atmosferă a Secției Periodice de la Biblioteca Județeană Mureș, întâlnirea cenacliștilor a relifat, ca de fiecare dată, bucuria autorilor mureșeni de a fi împreună, de a împărtăși, cu colegii de Ligă, cele mai noi creații literare și de a dezvălui proiecte de viitor.
La început, s-au purtat discuții legate de„ iminenta” apariție a antologiei literare „Orizonturi mureșene”, ajunsă la volumul IV. După cum a menționat, scriitorul Iov Roiban Oroianu, realizatorul ediției din acest an, noul volum include 23 de autori, care sunt prezenți în antologie cu compoziții de proză și poezie.
Mircea Dorin Istrate, președintele Filialei Mureș a Ligii Scriitorilor Români, i-a întâmpinat pe participanți cu vestea aprecierii cărților autorilor mureșeni punând accentul pe faptul că romanul autobiografic al doamnei Voichița Toma, „Unde se legănă visele” a fost premiat pe plan național de către comisia Ligii Scriitorilor din România. În acest context, Liliana Moldovan i-a felicitat pe Voichița Toma și Dan Lăzărescu (pseudonimul avocatului Daniel Gîrbuleț) pentru premiile obținute în cadrul concursului de creație literară, desfășurat în luna septembrie, concurs organizat de Asociația HIFA – România (Târgu-Mureș), în colaborare cu Filiala Mureș a LSR și Biblioteca Județeană Mureș. Este vorba de Premiul III –secțiunea proză – acordat scriitoarei Voichița Toma și Premiul I secțiunea poezie- primit de Dan Lăzărescu „pentru valoarea deosebită a creaţiilor înscrise în concurs, talentul remarcabil şi contribuţia adusă la îmbogăţirea universului literar actual”. În continuare, secretara filialei mureșene, a anunțat că, în luna august, a avut onoarea de a primi două dimplome din partea scriitoarei Mihaela CD și senior editorului Johnny Ciatlos-Deak din Canada, respectiv : „Diploma de merit pentru creație literară” și diploma „Stejarul de Aur”, care se acordă o dată în viață pentru merite literare deosebite și pentru promovarea culturii românești și a imaginii revistei „Poezii pentru sufletul meu”, apărută la Montreal. (Canada).
E important să reținem că printre „Premiile Ligii Scriitorilor din România pentru cărțile apărute în anul 2022”, un loc important ocupă Premiul pentru „Cartea de critică, eseu și istorie literară” (din 13 nominalizări) acordat lui Iovu Roiban Oroianu pentru volumul : „Limbajul și toponimia Câmpiei Transilvaniei, în poezia lui Ion Horea”, Ed. Ardealul, Tg. Mureș.
Invitația de a lectura fragmente din creațiile propri a fost lansată de Liliana Moldovan care a dat glas poeziei „Acuarelă” de Ion Minulescu, apoi a continuat cu citirea unor poeme personale dedicate toamnei legănată de amintiri și tainice iubiri. Cu mare emoție și reală bucurie, doamna Marcoci, a citit câteva creații lirice din cărțile soțului său, poetul Dorian Marcoci. Toamna și-a deșirat pletele în poeziile încărcate de nostalgie, ale lui Dan Lăzărescu și au prin culoare în versurile scriitoarei Doina Pană. Vasile Tomoiagă a citit o poezie închinată limbii române și a lecturat o baladă modernă dedicată unui controversat personaj feminin. Jucăușă și plină de candoare s-a dezvăluit toamna în poemele doamnelor Elena Cristea și Angela Maria Drăgoi, deplasându-se apoi în atmosfera magică a poveștii despre un nostalgic stejar bătrân. Vasile Luca a susținut un minirecital poetic, urmat de scriitorul Cornel Mărginean, care a prezentat dicționarul „Cuvinte, satiră și politică : Un dicționar al fenomenului politizării societății”, volumele 1 și 2, apărute în 2022, la Editura Casa Cărții de Știință din Cluj-Napoca. Ilustrațiile volumului sunt realizate de Marcel Claudiu Morariu, care a fost prezent la întâlnirea cu scriitorii mureșeni.
La finalul reuniunii literare, poetul Mircea Dorin Istrate a prezentat câteva emoționante poezii dedicate limbii române și a citit, cu implicare emoțională, versuri de Dorian Marcoci, în plus, Liliana Moldovan a anunțat programul din luna noiembrie a cenacliștilor, axat pe lansarea volumului IV al antologiei „Orizonturi mureșene”, carte, nu întâmplător, intitulată „Stihuri autumnale”.
Liliana Moldovan