12 iulie , ORA 17.00 – Depunere de flori la statuia/ bustul lui Al. I. Cuza – instalată în Stadtgarten Heidelberg, relativ peste drum de Hotel Europäischer Hof, în care a decedat Al. I. Cuza),
Apoi, de la ora 19, la Bürgerzentrum Kirchheim Heidelberg:
– Prezentarea cărții despre Vlad Țepeș, de către Mircea Cosma, Președintele Asociației Cultural-Istorice Mihai Viteazul, Ploiești (cel care, în calitate de Președinte al CJ Prahova, ne-a făcut cadou statuia/bust a Domnitorului Unirii
– Filmul documentar: ”Dimensiunea europeană a lui Vlad Țepeș (Dracula)”
– Expoziție de tablouri/ portrete ale lui Vlad Țepeș, copii ale unor portrete ce se află în mari muzee europene
Urmează discuții libere, la un pahar de vorbă, de bere, de vin ori de apă, suc, la o ceașcă de cafea….
Expoziția va putea fi văzută/ vizitată apoi la Welthaus Heidelberg, Willy-Brandt-Platz 5
(clădirea gării centrale, Hauptbahnhof).
Câteva spilcuiri din pagina web a domnului Președinte Mircea Cosma:
”La Acerenza,reg.Basilicata, Italia, se lucreaza intens pentru finalizarea spatiilor necesare montarii expozitiei “Dimensiunea Europeana a lui Vlad Tepes”. Un proiect care se desfasoara in cadrul conceptului SMV Ploiesti ”Cei ce ne-au dat nume si tara”.Participă, in calitate de parteneri: Departamentul Pentru Romanii de Pretutindeni,
asociatia”Lucani nei Balcani”, Glinii & Asociatii, Complesso monumentale ”Santa Maria la Nova “ Napoli, Palazzo Italia București și ARI Basilicata.”
”Alaturi de Vlad Tepes, Intregitorul Mihai Viteazul, amandoi din glorioasa dinastie a Basarabilor, este prezentat in epoca in care a trăit, in diverse lucrari de artă, gravuri, ziare. Un tablou celebru, Rudolf al II-lea prezentând oaspetilor bogatiile regelui Solomon, a fost pictat de Frans Francken al II-lea, atunci, in martie 1601, la Praga. Locul, rangul și atentia de care se bucura Intregitorul este pictat pe panză. Mihai Viteazul-425, un program al SMV Ploiesti!”
2) Vineri, 26 septembrie, Teatru: ”Mobilă și durere” – Teatrul Andrei Mureșanu, din Sf. Gheorghe
3) 4, 5 octombrie, Festivalul Internațional de Tineret – ca în fiecare an.
”Veniți, români, veniți la Meca noastră,
Veniți la Alba Iulia-n Ardeal!” (zicea regretatul poet)
Înscăunarea lui Mihai Viteazul, la Alba Iulia, în 1600, a însemnat PRIMA MARE UNIRE.
Mai târziu, Unirea s-a realizat treptat:
24 Ianuarie 1859, Unirea Moldovei cu Țara Românească, ceea ce a-nsemnat CREAREA ROMÂNIEI CA STAT NAȚIONAL. Nu este, deci, mică – Dacă n-ar fi existat România, n-ar fi fost de gândit așa-numita MARE UNIRE, care a fost, în fapt, o ÎNTREGIRE. Sigur, prin unire, nu cu forța. În 1918 s-a realizar ROMÂNIA MARE, adică România a crescut, în granițele ei firești, desigur.
Veniți să punem o floare la statuia/bustul DOMNITORULUI UNIRII, la Heidelberg, – mai simplu decât să mergem la Alba Iulia!
Mircea Cosma, Președintele Asociației Cultural-Istorice Mihai Viteazul, Ploiești, cel care ne-a donat statuia, va fi cu noi, va depune și el flori la statuia/bustul lui Al. Ioan Cuza.
Ca să putem veni toți, să ,putem participa apoi, la Bürgerzentrum Kirchheim, la prezentare cărții/ broșurii despre Vlad Țepeș, cel mai cunoscut domnitor român, a filmului documentar despre Vlad Țepeș/ Dracula și, apoi, la discuții libere – la un pahar de vin, de bere, apă, suc, la o cafea.
Cu toții vom primi, în dar, respectiva revistă/broșură.
Mi-am amintit cântecul ce-l cântam ”pe vremuri”:
”…Deseară să nu m-aștepți, deseară n-am să vin
Pentru două vorbe și-o cană cu vin…”
Noi vă așteptăm, exact pentru două vorbe și-o cană cu vin…
A. I. CUZA – Gesellschaft für Literatur, Musik und Kunst e. V. Heidelberg
Josif Herlo, 1. Vorsitzender