20.2 C
Nürnberg, DE
July 1, 2025
Sens Giratoriu

Interviu cu Profesor Asociat Dr. Nicoleta Anton

Iași, iunie 2025

Motto: Ce este mai frumos decât redarea vederii unui pacient și creșterea calității vieții acestuia?! ( Dr. Nicoleta Anton)

Dr. Nicoleta Anton este un medic primar oftalmolog cu o reputație solidă în Iași, activând în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” și ca profesor asociat la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.               

Este specializată în glaucom, cornee, chirurgie de cataractă, retină medicală și neuro-oftalmologie.

În 2024, Dr. Anton a fost coorganizator și membru al comitetului științific al Reuniunii Anuale a Oftalmologilor (RAO), un eveniment major în oftalmologia românească.     De asemenea, a fost implicată în sesiuni științifice, prezentând lucrări despre neuropatiile optice infecțioase și utilizarea rețelelor neuronale artificiale în predicția progresiei glaucomului.

În 2025, a participat la o premieră națională în oftalmologie, aplicând o nouă tehnică chirurgicală pentru controlul glaucomului moderat. De asemenea, a fost implicată în reluarea activității de transplant de cornee la Clinica de Oftalmologie a Spitalului „Sf. Spiridon”, după ce a urmat un curs de specializare în Italia și mai multe cursuri în Egipt, Tunisia.

Pe lângă activitatea clinică și academică, Dr. Anton este membră a mai multor societăți științifice naționale și internaționale, inclusiv Societatea Română de Oftalmologie, Societatea Europeană de Glaucom, EuCornea, Societatea Europeană de Cataractă și Chirurgie Refractivă și Societatea Europeană de Neuro-Oftalmologie.

Dr. Nicoleta Anton este unul dintre cei mai apreciați medici oftalmologi din România, activând în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” din Iași și formând viitoare generații de specialiști la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” ca Profesor Asociat. Cu o experiență vastă în diagnosticul și tratamentul glaucomului, în chirurgia cataractei, corneei dar și în domenii mai puțin abordate precum neuro-oftalmologia, dr. Anton este un nume de referință în medicina românească. Prin implicarea sa în cercetare, organizarea de evenimente științifice și premiere chirurgicale naționale, dovedește o dedicare constantă față de excelența în oftalmologie.

La propunerea mea de a o intervieva, doamna dr. Nicoleta Anton a acceptat cu amabilitate chiar dacă timpul e foarte prețios pentru domnia sa.

Iată interviul:

– Ce v-a atras spre oftalmologie și cum ați ales această specializare?                          

– Pentru început nu m-am gândit la această specialitate, voiam ginecologie, chiar am făcut și lucrarea de licență cu un subiect interesant de malformaţii la făt. Dar ceva m-a atras la oftalmologie, faptul că ochii sunt oglinda sufletului, se operează la microscop, este o chirurgie extrem de fină și grea. Îmi plac provocările și am simțit că pot avea parte de provocări multe.

– Cum s-a schimbat oftalmologia de când ați început să profesați și până      astăzi?                                                                                                                            

– Oftalmologia a fost întotdeauna cu un pas înaintea tuturor celorlalte specialități chirurgicale. În primul rând informarea și pregătirea noastră se face din aceleași surse bibliografice, apoi instrumentarul folosit și tehnicile sunt foarte noi. Peste tot în toată lumea se vorbește aceeași limbă. Avem foarte multe tehnici la îndemână, chirurgia este modernă.

Având în vedere că sunt mulți pacienți care se confruntă cu afecțiunea glaucomului, ce transmiteți cititorilor noștri, pe înțelesul tuturor, pentru a preveni această boală?                                                                                                                                

– Glaucomul este o afectarea a nervului optic care poate duce la orbire. Doar simpla măsurare a presiunii intraoculare ar putea duce la prevenția progresiei acestei boli. Adresați-vă unui medic oftalmolog pentru măsurarea presiunii intraoculare și evaluare a nervului optic indiferent de vârstă.

Ați fost implicată recent într-o premieră națională privind tratamentul chirurgical al glaucomului. Ce presupune această nouă tehnică și ce beneficii aduce pacienților?                                                                                                             

– Întotdeauna mi-au plăcut noile provocări din oftalmologie. De aceea am adus pentru prima dată în România, sub îndrumarea unui coleg din străinătate  a unui device (dispozitiv, nota red.) care permite funcționarea mai bună a operației de trabeculectomie (intervenție chirurgicală utilizată pentru a trata glaucomul, nota red.), pe care o practic de peste 10 ani. Nu este o procedură scumpă dar eficientă în menținerea scăzută a presiunii intraoculare mult timp.

– Despre conferințele internaționale la care participați, ce ne puteți spune? Dar despre cea recentă?                                                                         

– Întotdeauna mi-au plăcut congresele internaționale la care particip cu mare drag, întâlniri cu colegii mei, schimb de informații  și soluții la cazurile complexe.                                  

  Ultima conferință la care am participat a fost la Winter ESCRS Atena, Congresul Internațional de cataractă și chirurgie refractivă la care am avut o participare activă cu două comunicări având ca subiect glaucomul și corneea. Participarea la congrese îmi aduce o recunoaștere internațională a muncii mele dar și întărirea  de relații de prietenie cu colegi de la alte Universități și Spitale.

– Transplantul de cornee este o intervenție extrem de delicată. Ce ne puteți spune despre reluarea acestor operații la Iași și ce înseamnă acest pas pentru oftalmologia românească?                                                                      

– Transplantul de cornee este o pasiune a mea, pregătirea a durat doi ani și încă mă pregătesc. Este o intervenție extrem de grea și de un înalt nivel și ultima soluție pentru îmbunătățirea vederii la pacienții cu opacifierea corneei. Intervenția poate dura și 3 ore în funcție de complexitatea cazului, de la pregătirea grefonului de la donator până la transplantul propriu zis cu înlocuirea corneei bolnave cu o cornee sănătoasă.

Reluarea transplantului la Iași este extrem de benefică pentru pacienții din toată zona Moldovei, care trebuiau sa cutreiere România pentru că nu suntem decât 5 chirurgi. Există o lista de așteptare cu foarte mulți pacienți care își pun speranța în a vedea cât mai repede. Mă bucur nespus să pot aduce bucurie acestor oameni.

Transplantul din România are nevoie de câți mai mulți chirurgi bine pregătiți și de o bancă de organe și țesuturi pentru a ajuta cât mai mulți pacienți.

Cum reușiți să îmbinați activitatea clinică cu cea academică și de cercetare?                                                                                                                     

-Este extrem de frumos să poți împărtăși din experința ta celor mai tineri și formându-i pentru viitor.                                                                                                                           

    Întotdeauna mi-a plăcut să explic, și să arăt și altora, am făcut acest lucru de la ciclul primar când învățam colegii matematică.                                                                          

   Cercetarea este extrem de importantă în medicină, să dezvolți un subiect, o idee care mai târziu să poată să fie pusă în practică.                                                    

 Acestea trei nu pot fi una fără cealaltă, cel puțin în mediul academic, mă încarcă pozitiv și mă fac să am o altă perspectivă asupra vieții.                                                                                                               

Ați lucrat cu rețele neuronale artificiale în predicția progresiei glaucomului. Credeți că inteligența artificială va transforma semnificativ oftalmologia în următorii ani?                                                                                       

– Am început să aplic inteligența artificială în oftalmologie pe perioada doctoratului când încercam să stabilesc o corelație între glaucom și diabet. Este un subiect fascinant pe care l-am aplicat  mult în ultima perioadă, în subiecte de cercetare și am publicat o serie de articole cu acest subiect. Inteligența artificială nu o să înlocuiască niciodată medicul dar poate ajuta de exemplu în glaucom în selecția pacienților ce vor veni la controale oftalmologice în funcție de riscul de progresie a bolii, identificat cu ajutorul instrumentelor de inteligență artificială.

– Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac pacienții când vine vorba de sănătatea ochilor?                                                                               

– Pacienții ar trebui să se adreseze medicilor, nu numai atunci când apar probleme grave, ci la evaluări periodice pentru a preveni apariția unor  serii de afecțiuni. Nu sunt atenți la o serie de semne pe care le au, antecedentele familiale de asemenea au un rol important etc.

– Ce sfaturi aveți pentru tinerii medici care aleg să urmeze o carieră în oftalmologie?                                                                                                        

Oftalmologia este o specialitate extrem de frumoasă, dacă este aleasă trebuie aprofundată și chiar dacă nu aleg partea chirurgicală, să se perfecționeze permanent, să și întrebe mentorii, experții și să nu rămână fără răspunsuri.                                                 

Ce este mai frumos decât redarea vederii unui pacient și creșterea calității vieții acestuia?!

– Ce v-a motivat să continuați să vă perfecționați și să inovați, chiar și după atâția ani de experiență?                                                                                       –   

Pentru că îmi plac provocările trebuie să fiu permanent pregătită să le pot rezolva. Chirurgia oftalmologică este în continuă inovare și trebuie să fii permanent la curent cu tot ce este nou pentru a oferi pacientului din fața ta cea mai bună soluție.

– Ce v-ați dori să schimbați în sistemul medical românesc, din perspectiva unui medic și formator?                                                                    

– Ar fi multe de spus. Ca sa ai performanță și un sistem să funcționeze trebuie să ai infrastructură (spitale dotate cu tot ce trebuie), formatori bine pregătiți și studenți dornici de învățare. Aș stimula tinerii să rămână prin asigurarea unor centre de pregătire practică și teoretică care să concureze cu centrele internaționale, posibilitatea de a profesa după, într-un Spital extrem de dotat și o Universitate de Excepție, competitivă.

– Aveți ceva de adăugat, sau un mesaj pentru cititorii noștri?                                                    

– Medicina este o profesie nobilă, nu poate fi realizată decât cu dăruire,  pasiune, cu sacrificii. Este nevoie de multă empatie față de cel în suferință. Mi-am dorit această profesie pentru a ajuta pe cei care au nevoie de mine și sper să o pot face cât mai bine.  

Vă mulțumesc, doamna doctor, pentru acest dialog sincer și valoros!                    

    Munca dumneavoastră reprezintă o combinație rară între excelența profesională, curajul inovației și devotamentul față de pacienți și studenți.                                           

 Vă doresc mult succes în proiectele viitoare și sper ca tot mai mulți tineri să vă urmeze exemplul.

Interviu realizat de Lucreția Berzintu,                                                                                                                                                                                                                                            Jurnalistă, membră AJRP, Canada, https://ajrp.org/

Surse de documentare: rao-iasi.ro+3Revista Timpul+3ResearchGate+3online.eventernet.ro+1Revista Timpul+1                         Ziarul de Iaşi – liderul presei ieşeneBZI.ro+1BZI.ro+1

Related posts

Chris Norman (Smokie) concertează pe Arena BT Cluj pe 15 iunie 2023

Theodora-Raluca Paun

Mormantul lui Hristos de la Ierusalim_in 3D-ABSOLUT FASCINANT

Theodora-Raluca Paun

Acreditări la Festivalul Internaţional George Enescu 2023

Theodora-Raluca Paun

BLESTEMUL PASARII PHOENIX

Theodora-Raluca Paun

Teatrul Odeon pune în vânzare biletele pentru seria de concerte din cadrul Festivalului Enescu dedicată copiilor

Theodora-Raluca Paun

Un spectacol contemporan – de la cei mai râvniți artiști la NFT

Theodora-Raluca Paun

Lasă un comentariu

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy