Vernisajul (3.4.2025) cu excelentele 40 de lucrări s-a bucurat de un bun succes, în fața unei săli pline, la Galeria de Artă „Valer Suciu” a municipiului Turda. O interesantă și complexă combinație de pictură, artă decorativă, colaj & instalații într-un real spectacol de explozii cromatice pe o adevărată coregrafie cvasi-muzicală a sufletului și spiritului. Au prezentat Eugen Cojocaru – scriitor, critic de artă și film cu Demostene Șofron – jurnalist și critic de artă.

Sunt 40 de povești cu motive predominant spiritual-emoționaleîn care combină, ca nimeni altul, materiale textile, mărgele, sticlă, lemn, plastic, fire, vopsea acrilică în o sincreză a umanului cu astralul, a esteticului cu senzorialul. Ne uimește permanent și ne ajută să descoperim noi universuri în noi și în jurul nostru prin aceste complexe lucrări mai aproape de perfecțiunea cu care ne-a obișnuit artistul.
Dem Șofron a subliniat frumusețea, cromatică în combinație cu spațiul astral: „Amprente reale cu urma mâinilor creatoare, a timpului, a personalității creatorului.” Eugen Cojocaru a intrat în dialog cu cei prezenți despre viața lucrărilor și diversitatea stilistică folosită de maestrul Dumitru Popa, care „pleacă de la ornament și decorativ (absolvă „arta textilă” / 1979 la Fac. Arte Plastice Cluj), dar iese din abstract cu puternice mesaje simbolice și figurative grefate pe o autentică inspirație cromatică cu motive din arta incașă.” Titlurile sunt semnificative și expresivitatea acaparatoare a lucrărilor prind instantaneu sufletul și spiritul în meandre de plăceri pur estetice augmentate de descoperiri emoționale pline viață. De aceea, movul, culoarea spiritului e una dominantă în cromatica debordantă ce nu deranjează, ca în curentul fauvist, fiind pe deplin stăpânită cu eleganță stilistică.


Maestrul Dumitru Popa a mulțumit celor prezenți numindu-i „prieteni ai artei, familia care prinde sufletul în dulci simțiri”. Pentru el „Arta rămâne valoarea absolută, care unește și înalță sufletul. Urmele rămase sunt esențiale și ochii vor oglindi ce a strâns sufletul într-o viață.” Fidel crezului său umanist, afirmă că totul, gânduri, fapte, caracterul au impact pozitiv sau negativ în viață. S-a dcumentat mult și a lucrat intens întreg anul trecut până acum, la vernisaj: întâi face un concept, apoi schița sa. după care trece la lucrul propriu-zis, deloc simplu prin complexitatea materialelor, a cromaticii etc. Trebuie subliniată diversitatea stilistică originată în colajul dada-ist, dar mult mai complex la acest artist de excepție prin combinarea artistică a numeroaselor materiale, simbolistica și varietatea formelor non- și figurative care nu pierd legătura cu destinatarul / privitorii cum s-a întâmplat cu modernii. Paul Klee deplnângea în anii 1330: Poporul nu mai este cu noi!
Nu e o simplă expoziție, sunt cicluri arhetipale, cosmice, zodiacale (Peștii) cu multiple fațete și povești emoționante: Frământările sufletului, Jocurile tinereții, Mama, Planuri de viitor, Vieți-Amprente, Bucurii de moment, Întâlniri dramatice, Amintirile unei vieți trecute…amprente din o altă viață, alt ciclu incitant. Expoziția e deschisă pânî în 16 aprilie.
În încheiere folkistt-ul Felix Rațiu a încântat publicul cu un mini-concert care a mers la sufletul auditoriului. Întreg evenimentul e prezentat într-un emoționant reportaj la AGORA MEDIA TV: Dumitru Popa o nouă expoziție fascinantă https://www.youtube.com/watch?v=fzdFKk5Ta58&t=12s
© Eugen Cojocaru