Mai sunt doar câteva zile până la concertul de deschidere al primului turneu solo din cariera violonistului Liviu Prunaru, care va avea loc la București, luni 31 martie, de la ora 19:00, la Ateneul Român.
Sunt 35 de ani de când Liviu Prunaru a plecat din România, iar în tot acest timp, 18 ani a fost concert maestru al uneia dintre cele mai bune orchestre din lume, Royal Concertgebouw Amsterdam.
Între nenumărate turnee solo în toate colţurile lumii şi activitatea de profesor de vioară la Academia „Menuhin“ din Elveţia a găsit tot timpul ocazia de a se reîntoarce pentru a cânta în România.
Biletele pentru concertul de la Ateneu se găsesc aici: https://oveit.com/hub/event/recital-extraordinar-de-vioara-solo-8nQX103m/reserve-seats
”A cânta cu orchestra este complet diferit de sentimentul de a fi singur pe scenă. Este o provocare, este ceva frumos. Vă gândiţi, o vioară va înlocui un ansamblu, o orchestră. Deci singur va trebui să îndeplinesc toate funcţiile. Este ceva pe care abia aştept să-l încerc, să-l prezint publicului, mai ales de la noi de acasă. Nu ştiu, cred că nu aş fi încercat să-l fac în altă parte. Este foarte bine că se întâmplă acasă, la noi, pentru că voi avea nevoie de această susţinere şi mă voi bucura împreună cu dumneavoastră, cu toţi cei care vor asculta aceste concerte, de acest eveniment extrem de special.” (violonistul Liviu Prunaru)
Pornind de la București, Liviu Prunaru va susține alte cinci concerte în orașe precum Iași, Bistrița, Brașov, Ploiești și Craiova.
În 1990, violonistul Liviu Prunaru, pe atunci în vârstă de 21 de ani şi student al Conservatorului bucureştean, pleca la un curs de vară în Elveţia. Din acel moment a fost doar o chestiune de timp până a ajuns un artist de talie internaţională. I-a avut profesori pe pe violonistul Yehudi Menuhin (fost elev al lui George Enescu) şi pe Alberto Lysy (cu care a cântat pentru Papa Ioan Paul al II-lea Dublul concert de Bach). În 2006, devenea concertmaestrul celebrei orchestre Royal Concertgebouw Amsterdam, cea mai bună orchestră din lume, timp de 18 ani cântând pe o vioară Stradivarius ce i-a fost pusă la dispoziţie de orchestră.
Din 2011 a susţinut anual turneul Duelul Viorilor, alături de violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail.
PROGRAM MUZICAL:
J.S. Bach – Sonata nr. 1 pentru vioară
N. Paganini – Capriciile nr. 2, 9, 10,
V. Filip – Suita românească
N. Paganini – Capriciile nr. 13, 17, 23
N. Milstein – Paganiniana pentru vioară solo
Spot video: https://youtu.be/NHxg3mwhKC4
Un turneu Pro Contemporania 20 din seria Turnee de Poveste.
Proiect cofinanțat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România
Producător: Pro Contemporania
Partener de tradiție: JTI
Parteneri instituţionali : Institutul Cultural Român, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română
Sponsori: ORKLA FOODS, Grand Hotel Continental, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti
Parteneri: The Culture Club, Asociaţia pentru comunicare, transparenţă şi artă ACTA
Parteneri culturali: Filarmonica George Enescu București, Ateneul Național Iași, Primăria Bistrița, Centrul Cultural George Coșbuc Bistrița, Primăria Brașov, Centrul Cultural Apollonia Brașov, Filarmonica din Ploiești
Parteneri media: Radio România Muzical, Mediatrust, RFI România, România TV, Liternet, Agenția de carte, Ziarul Metropolis, Cronicari digitali, www.demilioane.ro, Ordinea zilei