Iubitorii de poezie au fost așteptați la o activitate inedită, LANSARE DE CARTE – „IUBIRE IMPOSIBILĂ”, autor prof. Titi Constantin Mocanu, venit tocmai din zona Hușului, dintr-un sat numit Șișcani, comuna Hoceni și a invitat toți prietenii și iubitorii de frumos la o întâlnire cu Poezia.
Într-o zi rece de toamnă și cu un soare care se tot ascundea după nori, am pornit spre Târgul Ieșilor pentru a participa la acest eveniment literar.
Pășim ușor și nu înțelegem de ce e atâta liniște în sală, se vorbea doar în șoaptă. Uimiți și noi încercăm să nu facem nici cel mai mic zgomot. În fața noastră, în depărtare, zărim autorul așezat la o masă scriind de zor.
Liniștea misterioasă s-a destrămat la sosirea noastră. Se ridică Poetul și ne întâmpină cu un zâmbet cald, cu o atitudine prietenească. Nu ne-am văzut de peste 40 de ani, când pentru scurt timp am lucrat la aceeași școală. Publicul privește uimit această întâlnire. Îmbrățișări, amintiri, mai să uităm de obiectivul întâlnirii.
Autorul prezintă invitații și pe cei care l-au sprijinit în demersul său: prieteni, rude, foști elevi, Andreea Mocanu, Ștefan Penelea, Focanici Ionel, Tălmaciu Licuța, Ciurlică Alexandru, Dana Maria Răducanu. La activitate au participat poeții ieșeni Nicu Stancu și Anatolie Coșuleanu și scriitorii vasluieni, prof. Silvia și Ioan Hodaș.
Arunc o privire în jur pentru a vedea unde e desfășurătorul, pentru a ști când e momentul meu. Organizatorul îmi surprinde privirea și-mi sugerează că voi începe chiar eu prin a prezenta volumul de poezii „Iubire imposibilă”. Într-o atmosferă atât de primitoare, nu m-am așezat la masa „prezidiului”, am simțit în acel moment că dacă aș fi luat loc pe scaun, în față, vraja ospitalității s-ar fi destrămat.
Încep discursul, din obișnuință, arunc priviri și zâmbete și mă gândesc dacă mă voi face înțeleasă, în sală fiind copii, tineri și adulți de toate vârstele. Treptat, treptat, am realizat cât de minunat e publicul, un public mai rar întâlnit.
Câteva opinii despre volumul de poezii „Iubire imposibilă”: „Poezia, în general, izvorăște din profunzimile sufletelor sensibile, din căutări, neliniști și frământări, iubiri și dezamăgiri, pasiuni și trăiri sublime. Multe din poeziile ivite din toate acestea devin un miracol prin frumusețea lor. Sufletul autorului Titi Constantin Mocanu, vibrând la tot ce ne înconjoară, și-a materializat sentimentele în poezii cu o tematică diversă: iubirea cu consecințele ei, natura cu frumusețile de nedescris, satul și copilăria, familia, credința , moartea cu tristețea ei, scurgerea timpului, miturile și legendele.
Volumul de debut conține poezii cu o încărcătură de emoții de început, în stare pură. În fiecare vers simți sentimentele cum se unduiesc după muzica și armonia inimii. Versurile au venit din suferință și durere, dar și bucurii, și împliniri. […] Tematica fiind atât de amplă nu ai cum să nu te regăsești într-una din poezii. Indiferent despre ce scrie, mereu se întoarce la iubire pe care o caută, o întâlnește, uneori o pierde sau devine imposibilă. Ne propune o călătorie prin sufletul său deschis. Autorul dezvăluie sentimentele și ne face părtaș la trăirile sale. Meditațiile asupra iubirii sunt izvorâte din nepotolita sete, aspirație către o iubire pură care tot pleacă, iar uneori devine imposibilă.”
În poezia „Iubiri imposibile”, aflată pe coperta IV, autorul ne spune:
„Unele iubiri sunt imposibile
dar… sunt totuși iubiri:
se întâlnește suflet cu suflet,
dar trupul se află în alt timp
în alt loc…”
și concluzionează:
„Unele iubiri sunt imposibile,
dar… sunt totuși iubiri!”
În cuvântul său autorul a povestit cum a început să scrie poezii, despre cei care i-au apreciat poezia și l-au îndemnat, și ajutat să publice. Acest volum l-a închinat soției sale, care înainte de a pleca la Ceruri, i-a adresat îndemnul de a publica poeziile. Vis împlinit astăzi. Ne-a prezentat câteva poezii pline de sensibilitate și trăiri profunde:
„Glasul ei suav se ridică spre cer,
Stelele cad în izvoare ca într-un dulce mister,
Vin cerbi să se adape în limpezile ape,
Culeg stelele aurii de glasul ei semănate.” („Glasul ei”)
Au recitat din creația autorului: Natalia Adam, admiratoare a poeziilor sale, poetul ieșean Anatolie Coșuleanu. După acest moment poetic, autorul a propus un moment umoristic, susținut de scriitorul umorist, prof. Ioan Hodaș. Publicul a fost încântat de șarjele de umor, au dat bună dispoziție tuturor. A captivat cu poezia sa, dar și cu umorul, cunoscutul poet Nicu Stancu.
În lumina și bucuria degajată de cei din public și care au creat o atmosferă unică a continuat dialogul între creatorii de frumos la o masă de sărbătoare. Fără o ordine stabilită, fiecare citea din creația sa: autorul, prof. Titi Mocanu, poeții Nicu Stancu și Anatolie Coșuleanu, umoristul Ioan Hodaș. Cei de față, oameni frumoși și sensibili la frumusețea poeziilor au aplaudat din plin.
Evenimentul literar a fost o adevărată sărbătoare a cuvintelor care au mângâiat sufletul prin frumusețea versurilor.
La final, a urmat sesiunea de autografe a autorului. A dăruit cu tot dragul fiecărui participant câte o carte.
Silvia Hodaș