Sâmbătă, 19/10/2024, saloanele Ambasadei României în Grecia au găzduit evenimentul cultural “Orizonturi românești” organizat de către Comunitatea română “Sântul Ștefan cel Mare” din Atena. Proiectul este finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
Întâlnirea prin excelență culturală a fost onorată de prezența ministrului-consilier Mioara Pituț, însărcinat cu afaceri a.i. al României în Republica Elenă, Excelența Sa, Andrei Popov, Ambasadorul Plenipotențiar al Republicii Moldova în Grecia, Mihai Dohotar – senator, membru al Comisiei de Cultură a Senatului României și al Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Senat. Binecunoscuta actriță Vasia Trifilli ne-a onorat pentru încă odată cu inegalabila prezență, iar doamna Adriana Roșca ne-a făcut cinstea să traducă profesionist bilingv distinsei audiențe, formată din români și greci: familii mixte, membri marcanți ai comunității românești din Grecia, prieteni, simpatizanți, iubitori de artă. De asemenea, alături de noi a fost și inimoasa președintă a asociației “Sfinții Constantin și Elena” din Aspropyrgos, doamna Mariana Conduraru, cunoscută ca o mare iubitoare a românismului, cu o activitate remarcabilă de peste un deceniu în cadrul asociațiilor românești.
După ce Imnul României a fost ascultat și cuvântul de salut al invitaților oficiali a fost rostit programul asociației noastre s-a desfășurat pe 2 paliere: educațional și cultural.
Școala românească de week-end a fost reprezentată de Vasilios Konstantinos Melinte, care adorabil a recitat poezia lui Mihai Eminescu “Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie.” A fost impresionată apariția acestui frumos copil (cu ia lui cu motive românești pe albastru), care la doar 5 ani a reușit să capteze întreaga atenție a sălii prin tonul și intonația pe care a dat-o fiecărui vers, asta dincolo de surprinzătoarea memorie. Era evident că trăiește, gândește, simte românește, deci tânăra generație de românași, cei născuți dincolo de granițele țării, va duce spiritul românesc mai departe! Cu onoare și demnitate.
Echipa de jurnaliști a comunității noastre a prezentat apoi volumul “Orizonturi românești”, o carte mică, scrisă de oameni mari însă, pagini delicate adresate cu dragoste de către românii de pretutindeni pentru românii de peste tot. O carte originală dedicată României, Patria-mamă, care se adresează tuturor românilor cu sinceritate, respect și dor de țară.
Am acordat Diploma de Merit doamnelor:
- Mariana Conduraru (Asociația “Sfinții Constantin și Elena”)- Aspropyrgos
- Dina Izbiciuc (dirijorul corului “Dor de doină” al asociației fraților de peste Prut “Orfeu”).
În calitate de Membri de Onoare ai comunității noastre i-am nominalizat pe:
- Vasia Trifilli, domna teatrului din Grecia, a cărei inimă bate românește de foarte mulți ani și care ne-a sprijinit în toate demersurile;
- Excelenței Sale, Ambasadorului Republicii Moldova, Andrei Popov;
- Senatorului Mihai Dohotar, această proeminentă, puternică și clară voce a Greciei în Parlamentul României;
- Domnului George Tegu, fost președinte al Comunității “Sfântul Ștefan cel Mare” pentru întreaga activitate.
Vasile Burlea, în calitate de președinte, membri ai Consiliului de Conducere al asociației și ai colectivul profesoral reprezentați prin: Adina Ilie, Florentina Hlușcu, Veronica Todor, Aurelia Munteanu (Galanopoulos) și Ioana Diaconu au mulțumit Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, fără sprijinul căruia multe dintre activitățile desfășurate de românii de peste graniță nu ar putea avea loc. De asemenea, buna intenție, colaboarea și ospitalitatea întregii echipe a Ambasadei României în Grecia, datorate coordonării remarcabile pe care a reușit-o doamna Mioara Pituț, nu au trecut neobservate. La fel de notabilă a fost și absența profesorului Apostolos Patelakis, corespondentul de la Salonic și cunoscut istoric, care din motive obiective nu a putut fi prezent, dar care îmbogățește constant pagina noastră electronică.
Seara s-a încheiat printr-o expoziție de pictură. Ana Iulia Miheșan este profesorul cu care ne mândrim! Școlită la Cluj, Iulia Miheșan este descrisă de colegii din presa din România astfel: “un pictor-revelație, un artist complex care surprinde prin tonurile intense, puternice și prin expersivitatea simbolurilor alese.” După remarcabila expoziție a colegei noastre de la Muzeul Țăranului Român a urmat o nouă invitație “acasă”, astfel încât nici Iulia Miheșan nu a putut fi prezentă la această seara memorabilă, dar ne-a fost alături prin tablourile expuse și prin talentul pedagogic, pentru că dacă trebuie să vorbim despre un element-surpriză, atunci cred că aceasta a fost reprezentat de clipa în care cele două eleve ale comunității noastre: Ioana Ilie și Georgiana Dumitru și-au expus tablourile. Talent și măiestrie! Și multă muncă! Culori surprinzătoare, teme absolut interesante. Mult succes, domnișoarelor!
Întreaga echipă a comunității noastre mulțumește celor două restaurante românești: „To Iasio” și doamnei Gabriela Munteanu și „La Dorna” și domnului Ionel Gălbiniță, care au completat acest eveniment răsfățându-ne cu delicii culinare românești.