Întâlnirea din luna mai 2024 a membrilor Cenaclului „Aurel Filimon” a Ligii Scriitorilor din România – Filiala Mureș s-a desfășurat sub semnul căutărilor literare specifice poeziilor scriitoarei Angela Maria Drăgoi, a poveștilor din volumul de versuri și poezii pentru copii al Esterei Bălan și sub semnul punerii în lumina reflectoarelor a personalității și creațiilor lui Traian Furnea, poet și caricaturist ludușean. care a plecat dintre noi mult prea devreme.
Serata literară moderată de Liliana Moldovan, președinta filialei mureșene a ligii scriitorilor, a debutat cu binecuvântarea preotului dr. Gabriel Caraș, care și-a exprimat bucuria de a participa la acest eveniment desfășurat la secția „American Corner” a Bibliotecii Județene Mureș.
În continuare, în discursul său legat de recentul debut editorial cu volumul de versuri „Drumul căutării”, Angela Maria Drăgoi și-a exprimat recunoștința, mulțumind scriitorilor care au susținut-o în acest demers literar și anume: Mircea Dorin Istrate(președintele onorific al filialei mureșene), Vasile Luca, Ion Suciu, și bineînțeles, poetul Nicolae Băciuț, editorul cărții. La finalul intervenției sale, autoarea de la Sighișoara a lecturat, cu emoție și har, câteva din poemele din carte iar poeta Doina Pană a preluat ștafeta, citind, alte două poezii din cartea lansată recent.
Cu această ocazie, doamnei Angela Maria Drăgoi i s-a înmânat legitimația de membră a Ligii Scriitorilor din România – Filiala Mureș dar și o diplomă de suflet acordată de Mircea Dorin Istrate, la momentul debutului poetic al scriitoarei din Sighișoara. Despre volumul de versuri „Drumul căutării” a vorbit și poetul Dan Lăzărescu, care a citit, apoi, prefața cărții scrisă de jurnalistul și poetul Vasile Luca. Pictorița Rodica Oltean a citit articolul pe care l-a publicat în ziarul local „Cuvântul liber”, articol despre evenimentul de debut al doamnei Drăgoi, desfășutat în aprilie, la Sighișoara.
Cu un remarcabil talent, scriitoarea Ana Munteanu Drăghici, revenită de curând din Statele Unite, a citit câteva versuri cuprinse în volumul „Drumul căutării” și și-a exprimat bucuria reîntâlnirii cu membrii Cenaclului „Aurel Filimon” și în mod special cu poetul Mircea dorin Istrate. Acesta din urmă, a felicitat-o pe noua membră a Ligii pentru excepționalul său debut literar și a dat citire unei poezii închinate domnului Liviu Boar, fostul director al Arhivelor din Târgu-Mureș, prezent în sală împreună cu doamna sufletului său.
Trecerea de la genul liric, la basm a fost realizată de Liliana Moldovan, prefațatoarea volumului semnat de Estera Bălan: „Fluturii zorilor”, comunicând publicului faptul că este vorba despre o antologie fermecătoare cu 12 povești și 12 poezii pentru copii, actuale și cu final moralizator, paginile cărții fiind excepțional de frumos ilustrate de artistul vizual Florin Grosu.
Prezentă la eveniment actrița Erika Domokos, de la teatrul Național din Târgu-Mureș, a citit povestea intitulată „Chemarea felinarului” din seria de povești dedicate lui Liza și Levi.
Între timp, scriitorul Cornel Mărginean a oferit fiecărui participant câte un exemplar din volumul „Povești aproape mincinoase”, o carte postum apărută la Editura Mega din Cluj Napoca, cu texte de cugetări și zvâcniri de gând, despre care criticul literar Iulia Boldea scria că sunt „smulse din cotidian și au o structură textuală nonconformistă”.
Caricaturistul Caudiu Morariu a tipărit în format A3 și a prezentat câteva din caricaturile realizate de Traian Furnea iar referitor la întâlnirea, din 16 aprilie a cenaclului, a mărturisit că : „Am venit cu mare plăcere și am plecat mult mai bogați!, amintindu-și, de asemenea, că Traian Furnea spunea «Ce păcat că celui ce-am fost nu pot să-i au nimic din tot ce am ….» Eu aș completa : Ce minunat că nouă celor ce suntem, Traian ne-a dat tot ceea ce a avut, are și va avea ….”.
Printre cei care l-au cunoscut pe Traian Furnea, pe care scriitorul Cornel Mărginean îl consideră un geniu al Ludușului și al românilor, Iovu Roiban Oroianu, stabilește că : „A fost seară frumoasă, petrecută alături de colegi, membrii ai cenaclului Literar «Aurel Filimon» din Târgu Mureș. O seară mai altfel, aș zice eu, în care, împreună cu prietenii Cornel Mărginean și Marcel Claudiu Morariu din Iernut, l-am comemorat spre aducere aminte și neuitare pe cel care a fost caricaturistul și poetul Aurel Traian Furnea. Un prieten bun din anii de liceu de la Luduș, plecat la cele veșnice la numai 49 de ani, care nu este altul decât autorul poeziei «Vânătoreasa fricoasă», pe versurile căreia formația de muzică ușoară «Roșu și Negru» interpretează îndrăgita melodie «Pseudofabula»:
« Într-o nu ştiu care seară
Într-o nu ştiu care vară
Într-un nu ştiu care sat
Sub un nu ştiu care pat
Sub un nu știu care pat
Mititel cât un cercel
Stă pitit un şoricel
Tremurând bietul de el
Fiindc-aflase dintr-o carte
Fiindc-aflase dintr-o carte
Într-o nu ştiu care seară
Într-o nu ştiu care vară
Într-un nu ştiu care sat
Sub un nu ştiu care pat……»
Scriitorul Cornel Mărginean a descris, la rândul său, atmosfera seratei literare menționând următoarele : „Claudiu Morariu a adus dintre desenele cele mai adânci ale lui Traian Furnea. Ce s-a întamplat? Ne-am bucurat pentru sufletul unui om, Traian Furnea, care ieri a «înviat» între noi pentru câteva minute. A fost o minune că s-au aprins cu o putere mare privirile tuturor și o prezență nerostită s-a simtit în întreaga încăpere! Venise acolo să ne privească și să fie din nou «viu», coborând din amintirile noastre. Și, de necrezut, chiar și cei prezenți, care ieri abia auziseră despre poetul și caricaturistul Traian Furnea, s-au molipsit de entuziasm. Mă tot gândesc: Ce s-a întâmplat? Se poate oare mai mult de atât : să ridici cuiva o amintire?! Probabil că se poate!! Așa cum a fost de uluitoare acea clipă, ar trebui să fie orice amintire a unui suflet. Doar să avem «puterea cea mare si completă a sinceritatii», să reușim să nu ne prefacem deloc, deloc, cu nimic și despre nimic, și să îi cerem timpului, direct din suflet si cu încredințare. Așa s-a petrecut, acum câteva zile, o minune! N-a fost metafizică și nici magie! A fost frumos! Sunt bucuros că am fost acolo! Tuturor celor care au fost acolo, cu noi, le mulțumim! Cu drag!”
Entuziasmul său molipsitor a conferit evenimentului literar un plus de valoare de și emoție. Așa se face că seara de 16 mai 2024, va fi așezată de toți cei prezenți în tolba cu amintiri, ca un moment literar memorabil, dezlegător de inimi, aducător de bucurie și împlinire sufletească.
LILIANA MOLDOVAN