Ionela van Rees- Zota ( I.v R-Z): Cine este Adriana Tillich și când ai venit în Germania?
Adriana Tillich (A.T): Dacă întorcem timpul cu 28 de ani în urmă, Adriana era o tânără de 26 de ani venită în Germania pentru a munci și a strânge bani pentru a-și realiza visul de a deschide o școală modernă de dans în România.
Chiar dacă aveam deja în România o școală de dans sportiv cu 100 de elevi împărțiți în trei categorii de vârstă, mi-am dat seama că este nevoie de un sacrificiu financiar pentru a crește. Neavând pe nimeni să mă susțină, am hotărât să vin la fratele meu în Germania pentru a munci și a strânge bănuții care îmi trebuiau ca să îmi îndeplinsc visul.
( I.v R-Z): Cum ți-ai ales acest Hobby?
(A.T): Simplu, este darul meu de la bunul Dumnezeu. De la trei ani, voiam să dansez, însă, din păcate, părinții mei nu și-au dat seama că am nevoie de mai multă susținere în acest domeniu.
Erau foarte ocupați cu munca în trei schimburi, clar că le era greu să mă ducă la orele de dans așa cum îmi doream eu. Când am crescut mai mult, am început să merg singură la diferite cursuri, începând cu “Casa Pionierilor”, unde am făcut balet și dans tematic. Am continuat să cresc și am ajuns la Timișoara, unde, la 16 ani, m-a descoperit marele coregraf Marcel Botcheler și m-a luat în grupa sa. Am dansat pe multe scene importante, începând cu Opera Română din Timișoara, apoi Opera Română din București și multe altele. După doi ani de activitate în Timișoara, m-am întors în județul Alba, dar nu am oprit dansul, ci am continuat la Formația de Dansuri de Societate de atunci. Acum sunt numite dansuri sportive.
După alți doi ani de activitate, am decis să-mi deschid propria școală de dans. Nu a durat mult timp și mi-am dat seama că nu pot progresa din multe motive. Voiam o sală frumoasă cu oglinzi, voiam costume etc., toate necesitau bani. Așa că asta m-a făcut să-mi iau inima în dinți și să părăsesc țara doar pentru un an sau doi, să muncesc și să adun bani pentru sala mult dorită.
Destinul meu era de fapt altul; găsindu-mi jumătatea, m-am căsătorit și am devenit mamă a doi copii minunați. Visul meu a fost puțin amânat, dar nu anulat. După cum bine știți, visul meu l-am realizat în Germania.
( I.v R-Z): Cum îți alegi echipa? Ce trebuie să îndeplinească?
(A.T): Eu las oameniisă vină către mine. Cine dorește să danseze cu mine este binevenit, indiferent de vârstă. Și da, am câteva pretenții de la oamenii cu care dansez. Să fie muncitori, serioși. Pun mare preț pe seriozitate și bun simț; altfel, nu pot conduce o grupă de oameni în proiectele frumoase pe care le-am realizat.
( I.v R-Z): Cu cine colaborezi și ce ai reușit să realizezi până acum în acest domeniu?
(A.T): Colaborez cu toată lumea, atât în Germania cât și în alte țări, dacă sunt chemată. Până acum, dacă ar fi să le enumăr pe toate, aș începe cu Consulatul General al României de la München, Primăria din München, Centrul Bisericesc din München, cele trei restaurante din München și împrejurimi Transilvania, Casa Rustica și Amperlust, Centrul Cultural Româno-German Dumitru Dorin Prunariu din Nürnberg, Centrul Cultural din Ulm, Biserica din Traunreut, Asociația SGRIM din München, Asociația Ge Rom din München, Asociația Forum Gerrum Stuttgart și Televiziunea Română TVRI, Asociația Insolvenz-Fach-Center, Asociația Hilfe Mensch zu Mensch. Organizatori de evenimente românești – Disco Magic Stuttgart și Bavaria Ro Party din Mühldorf etc.
( I.v R-Z): Cum se împacă activitatea ce o faci ca Hobby și afacerea ce o ai alături de soțul tău?
(A.T): După cum știți, soțul meu se ocupă cu insolvențe atât pentru firme, cât și pentru persoane fizice. Cred că ne împăcăm foarte bine, mai ales că eu lucrez dimineața la biroul soțului meu, iar seara mă destind cu grupele de dans. Oamenii vin către noi cu mare încredere, deoarece observă o stabilitate în ceea ce facem. Ne străduim să rezolvăm toate cazurile cu mare profesionalism.
( I.v R-Z): Ce vor românii care vă contactează și care sunt problemele lor?
(A.T): Românii care ne contactează sunt de obicei foarte speriați și chiar în prag de depresie, atât cei cu firme, cât și persoane fizice. Majoritatea au venit aici pentru a munci și a realiza ceva mai mult decât în România. Cei cu firme s-au implicat în achiziții de utilaje, dar nu au acordat importanța necesară unei contabilități corecte. Statul german este foarte strict în ceea ce privește impozitele neplătite. Unii au avut ghinionul să nu fie plătiți după lucrări de zeci de mii de euro.
Pe partea privată, mulți au considerat că pot rambursa un credit cu ușurință, fără să ia în considerare posibilele probleme precum o boală, concedierea, divorțul sau chiar decesul partenerului. Pandemia ne-a afectat pe toți, iar situația bunului trai în Germania s-a înrăutățit considerabil.
Când ajung la capătul puterilor și nu mai pot plăti nici creditele și nici nu mai pot salva firma, atunci ne contactează pe noi, firma TSM – Insolvenz-Fach-Center e.V din München. Avem mai multe filiale răspândite în toată Germania, care încearcă să ofere fiecăruia sfaturi și sprijin în această situație dificilă. Puteți întra pe link-ul nostru și acolo aveți acces la multe informații pe românește. http://www.insolvenz-fach-center.com
( I.v R-Z): Dacă ar fi să ai un vis, care este acela?
(A.T): Visul meu este să fiu sănătoasă pentru a-mi putea crește nepoții mari. Am doi băieți mari și mă aștept să devin și bunică cât de curând. Eu pun mare preț pe familie și spun tuturor că aceasta este cea mai mare realizare a mea.
( I.v R-Z): Care este cea mai mare realizare a ta? Ce ai făcut cel mai bine și ce nu ai mai face?
(A.T): Cea mai mare realizare a mea? Da, precum am spus, familia. Pe plan profesional, e greu de spus. Eu, oriunde am fost, am pus mult suflet și peste tot au ieșit realizări frumoase. Dar trebuie să mărturisesc că Ansamblul Ciuleandra München Juniori și seniori mi-a adus foarte mari satisfacții sufletești. Cu acest minunat ansamblu reușesc să ridic imaginea României, arătând tradițiile noastre sacre și reușesc să alin multe doruri de țară pe care toți le purtăm în inimă. Și cea mai mare realizare cu Ciuleandra a fost când am dansat alături de îndrăgita interpretă Andra la Traditional 2 în Germania la Stuttgart unde organizatori au fost Disco Magic și Bavaria Ro Party.
Ce am făcut cel mai bine și ce nu aș mai face? E foarte greu de spus. Cred că tot ce am făcut, rău sau bine, m-a adus la omul care sunt astăzi. Pot să spun că mă consider în categoriile de mijloc și sunt foarte mulțumită. Nu sunt nici perfectă, dar nici decăzută. Sunt fericită așa cum sunt.
( I.v R-Z): Ce sfaturi le dai celor care vor sa înceapa a dansa?
(A.T): Ce sfaturi le dau celor care vor să înceapă să danseze? Să înceapă să nu mai amâne. Dansul este mai mult decât credem noi. Dansul este terapie sufletească, este mișcare (deci și slăbim), este declanșarea hormonului fericirii, este alinarea sufletului. Eu zic că în fața stresului cu care ne confruntăm zilnic, este cel mai bun remediu.
( I.v R-Z): Câteva gânduri pentru cititorii noștri.
(A.T): Dacă au ajuns să citească până la final, vreau să le mulțumesc. În ziua de azi nu mai avem răbdarea să citim din păcate. Eu i-aș îndemna să aibă răbdare și iubire față de familie și cei care îi înconjoară. Să nu uite de respect și bunele maniere. Și i-aș mai îndemna să aibă curajul de a face primul pas dacă au un vis.
Le mai doresc multă sănătate și să nu uite că românii trebuie să rămână frați oriunde s-ar afla pe această planetă. Doamne ajută!
Ionela van Rees- Zota