Doina Pană Chira a debutat în anul 2019 cu volumul „Furt de iubire”, apărut la Editura eCreator din Baia Mare. Cartea de debut demonstrează calitățile sale literare excepționale. Doina Pană care se înfățișează, încă de la momentul debutului, atât ca autoare de versuri, cât și ca scriitoare de proză, fapt demonstrat prin faptul că volumul – despre care Ioan Romeo Roșiianinu stabilea că este „o adevărată poveste de viaţă, un descântec de sinceritate şi o punere pe tava a sufletului” – este alcătuit din trei mai capitole : „Poezie”, „Proză” și „Gânduri”.
Următoarea carte, pe care o oferă iubitorilor de poezie, este „Florile iubirii înflorite. Fiori d’amore sbocciato”, finalizată în anul 2021. Referindu-se această apariție editorială, Cristian Gabriel Moraru scria în postfață : „Este evident faptul că există o provocare nouă faţă de volumul său de debut, ridicând astfel ştacheta valorică, poeta Doina Pană Chira, aflată într-un tandem inedit şi binevenit cu Mădălina Veronica Radovici, reuşeşte să impresioneze prin perseverenţa cu care încearcă să sublinieze sublimitatea sentimentului în care oamenii să se poată regăsi și să se agațe de speranța că dragostea va putea îmblânzi fiara numită om și să facă lumea noastră mai bună. Un demers salutar care merită repetat, fără nicio îndoială!”
Într-adevăr, poeziile din „Florile iubirii înflorite” frapează prin acuratețea exprimării, frumusețea limbajului și tematica abordată. Am să mă opresc, mai întâi, asupra poemelor de dragoste, sentimentul iubirii fiind descris aici într-o manieră clară, nemijlocită și sugestivă.
„Învață să iubești/Chiar dacă neliniștea te-apasă” scrie Doina Pană. Iubirea este pentru autoare ca o forță care te înalță și căreia nu i te poți opune. Doamna Pană ne învață, ca un psiholog fin, educat de experiențele vieții, să acceptăm iubirea mereu, altfel, aceasta te poate înrobi și distruge. Într-o altă poezie, scriitoarea ne dă povețe despre iubire îndemnându-ne să o primim cu brațele deschise și sugerându-ne să-i acceptăm înflăcărata stare, cu riscul de a ne pârjoli cărările sufletului și de-a ne lăsa orfani de iubire.
Un loc special în volumul de versuri, ocupă pastelurile, Doina Pană, conducându-ne printr-o magnifică defilare a anotimpurilor, în cadrul căreia culorile se joacă una cu alta și își dispută supremația. Primăvara, de plidă, se laudă cu pornirile ei capricioase, cu „verdele care ne umple sufletul” ori cu „florile multicolore”, vara este, când aurie, când albastră, ea se scaldă „într-o mare de spice”, dansează într-un imens câmp de maci sau se leagănă în valurile mării. Toamnă însă, pășește semeață peste versurile trasate cu ghijă. Hainele ei multicolore te amețesc, te vrăjesc și te fac melancolic.
„E toamnă târzie!
O pasăre albastră, rătăcită
Ascultă simfonia toamnei
E simfonia schimbării
Ea Toamna, surata mai mare a Iernii
Se înfrățește cu ploaia, frigul
Copacii triști scriu pe cer dorul de senin,
Cerul devine de-un albastru intens.” („Simfonia toamnei”, p. 70)
Anotimpurile la care se referă Doina Pană Chira sunt expresiile perfecte ale tuturor culorilor ce formează curcubeul. Ele nu sunt tăcute și triste, ci pline de veselie și muzicalitate. De fapt, cu poeziile incluse în volumul româno-italian „Florile iubirii înflorite”, apărut în 2021, în cadrul colecției „Poesis” a editurii eCreator din Baia Mare, Doina Pană ne deschide calea spre sufletul fiecărui anotimp.
Cu fiecare poezie inclusă în carte doamna Pană ne atenționează că nu putem înainta spre sufletul anotimpurilor decât cu buzunarele pline de metafore, epitete și de reușite comparații. Anotimpurile descrise în vesurile Doinei Pană se umanizează și parcă doresc să intre cu ea într-un dialog firesc, nemijlocit.
Lăudabil este și efortul doamnei Mădălina Veronica Radovici, care a reușit să traducă în limba italiană poeziile incluse în volum. Acest lucru este bine punctat la finalul prefeței de către Conf. univ. dr. Magdalena Florea, atunci când scrie : „Munca poetului presupune inspirație și iubire iar a traducătorului răbdare cunoașterea celor două limbi și pasiune”. (p. 6)
Multă pasiune și mult talent a pus scriitoarea Doina Pană în realizarea acestui minunat volum de versuri, cu un conținut bogat bazat pe o temetică variată și versatilă, poeziile fiind etalate într-un limbaj plin de emoție și sensibilitate. Acest aspect este remarcat și de dl. Nicolae Dina care scrie referindu-se la „Florile iubirii înflorite” : „Limbajul expresiv asigură muzicalitatea versurilor și chiar dacă este preferată versificația modernă, iar sinceritatea și căldura cu care își exprimă sentimentele, trăirile și gândurile evidențiază un suflet sensibil, racordat la mirajul firii ocrotitoare a dragostei pe care Doina Pană Chira o trăiește și o dăruiește cu generozitate tuturor semenilor săi.” (p. 182)
Mențiunile de mai sus, întăresc ideea că Doina Pană Chira își poate găsi un loc de top în galeria celor mai talentate scriitoare de pe melagurile mureșene. Trebuie să reținem, de asemenea, că fiecare volum de versuri pe care l-a încredințat tiparului s-a născut din dorința domniei sale de a răspunde cât mai bine nevoii intense de a scrie, depășindu-se pe sine, de fiecare dată cu talent, de fiecare dată cu respectul cuvenit pentru istoria poeziei românești și pentru limba română.
Liliana Moldovan