La început de an, încercăm să identificăm la nivelul Bruxelles-ului cele mai bune metode de interacţionare în fascinanta lume a afacerilor europene. Subiectele de actualitate sunt, desigur, pandemia și criza din Ucraina, dar avem semnale îngrijorătoare și din punct de vedere al unei crize economice.
Dacă trecem pe partea mai de specialitate, taxonomia e la ordinea zilei la Bruxelles, iar Președinția franceză combinată cu alegerile pentru Elysée domină agenda publică.
La nivelul Bruxelles-ului, un oraș obișnuit cu 100 de conferințe pe zi înainte de pandemie, avem o ˝activitate de subteran˝. Subteranul contemporan este mediul online în care ne-am refugiat masiv de doi ani. Asta nu înseamnã că nu există interacție fizică, din când în când mai ieşim la suprafaţã. Instituțiile europene sunt deschise, birourile de lobby ale multinaţionalelor sunt turate la maxim fiindcă dinamica legislativă continuă.
Avem puține evenimente publice, cele mai agreate fiind cinele în format restrâns, prânzurile din Schuman sau cafelele din Place Luxembourg. Nu întrevăd o mare schimbare majoră a acestei abordări, chiar dacă vom trece treptat spre endemie. Conferințele Virtuale vor domina piața în 2022, iar formele de evenimente hibrid sunt vizibile, dar nu așa de puternic pe cum anticipau unii.
Important este ca dezbaterea să continue, iar modul cel mai eficient este ancorarea la agenda publică și găsit canalul cel mai pragmatic de a transmite opinia. Chiar și un document de poziție despre energia nucleară, dacă aduce un element de contextualizare macro ajută la impact. O referință la dosarul autonimiei europene, a prețurilor la energie și chiar a campionilor industriali e binevenitã.
Trăim timpuri complexe, în care a simplifica metodele de comunicare e fundamental. Documentele de două-trei pagini iau locul studiilor stufoase. Lista de zeci de contacte se poate reduce la câteva interacții precise și focalizate.
Monitorizarea este importantă, dar pandemia a adus ceva nou și bun în comunicarea instituțională. Există o deschidere fantastică în a răspunde rapid la emailuri și de participa la evenimente virtuale organizarete de sectorul privat sau non-guvernamental.
Capitalele europene sunt mai aproape acum ca niciodată, dar și activitatea din Bruxelles este mai vizibilă în țările europene. Cultura digitală a deschis porțile fortăreței Bruxelles. Am simțit asta și eu, din punct de vedere practic. De doi ani, fără să merg la București, am participat la cinci conferințe românești și am avut 10 intervenții în direct la televiziunile naționale. În ultimele luni am interacționat cu oameni fantastici din România pe care nu îi abordam fiindcă erau la mare distanță de mine.
Continui să întâlnesc persoane care spun că era mai bine înainte. Nu vreau să le zic nostalgici, dar asta e situația actuală și trebuie să ne continuăm activitatea și viața. Adaptate, adaptare și iar adaptare…
Iar dacă noul normal ne va ajuta să fim mai înțelepți, cu siguranță vom organiza mai bine societatea europeană spre interesul nostru, al cetățenilor responsabili şi constructivi.
Dr. Dan LUCA