21:30 | 18 iulie 2025
Președintele României, Nicușor Dan, a susținut vineri, 18 iulie 2025, la Ambasada României la Berlin, declarații de presă după întâlnirea cu reprezentanții comunității românești din Republica Federală Germania.
Vă prezentăm în continuare transcrierea declarațiilor de presă:
Jurnalist: (…) informațiile care au apărut astăzi dinspre NATO și partenerii europeni, voiam să vă întreb dacă luați în calcul convocarea unui nou CSAT, în care să discutați despre aceste interferențe rusești în toată această perioadă.
Jurnalist: Și care au fost, mai specific. Pentru că ați primit rapoarte, spuneați, în fiecare dimineață. Ce interferențe au fost concret? Ce puteți să ne spuneți? Dacă puteți să ne spuneți.
Președintele Nicușor Dan: La un moment dat – nu știu când o să fie acest moment dat, peste două luni, peste o lună – o să ieșim cu un raport complet.
Jurnalist: Dar cât de grav a fost atunci?
Președintele Nicușor Dan: Sunt lucruri pe care în momentul ăsta nu putem să le descriem decât într-o formă cantitativă, adică „au fost atâtea mesaje, care au țintit tipul ăsta de populație”, „mesajul ăsta este repetitiv în mai multe țări europene și de aici deducem..”. Deci niciodată nu o să fie, sau cel puțin la momentul ăsta nu sunt probe care să fie directe, evidente. Numai că, de data asta vorbim de NATO și de Uniunea Europeană, pe care cred că putem să ne bazăm.
Jurnalist: Informații care se repet, care reflectă niște tendințe, asta încercați să ne spuneți.
Președintele Nicușor Dan: Da. Ce vreau să spun este că, dacă vezi un mesaj care e difuzat, e plătit de undeva cu 5.000 de euro și ajunge la un milion și jumătate de oameni, nu poți să spui „e din Rusia”. Numai că, dacă te uiți la fenomen în ansamblu, și asta este ce au făcut UE și NATO, o să observi niște astfel de lucruri și niște dovezi care sunt într-un șir logic, nu sunt o dovadă directă.
Jurnalist: Dar acest fenomen a continuat și după momentul anulării alegerilor prezidențiale? Pentru că aceea a fost prima oară când a fost scos în față acest fenomen în spațiul public sau cel puțin numit de către autoritățile noastre și nu știm ce s-a întâmplat ulterior, după momentul decembrie 2024.
Președintele Nicușor Dan: Da, și așa cum am spus, când o să ies pe subiectul ăsta, o să venim cu toată perioada. De exemplu, acel… după ce am fost la Vilnius și a apărut ceva care semăna cu un decret în care eu spuneam că se mobilizează 250.000 de oameni, acesta este ceva în direcția acestui narativ.
Jurnalist: Și s-au făcut strict informațional, informatic, sau au fost și persoane identificate fizic?
Președintele Nicușor Dan: Nu pot să spun mai mult în momentul ăsta.
Jurnalist: Există în România, să le numim așa, relee care retransmit, pe care le-ați identificat, sau SRI, serviciile, autoritățile, instituțiile române, inclusiv Poliția, dacă nu SRI, care au identificat astfel de relee, retransmițători sau care colaborează și amplifică astfel de mesaje, și care pot fi scoase din sistem, prin intervenția serviciilor?
Președintele Nicușor Dan: Răspunsul este afirmativ, dar nu se referă în momentul de față la persoane, ci se referă la elemente online, cum ar fi site-uri.
Jurnalist: Și nu pot fi blocate, închise?
Președintele Nicușor Dan: E un proces în curs. E un fenomen nou, cu care instituțiile se confruntă de un an și pe care încă îl structurăm, ca să spunem așa.
Jurnalist: Tot pe plan intern, pentru că în această perioadă deja sunt, cred că e mai bine de o săptămână, în care Poliția din România caută un individ, un acuzat de crimă, dovedit făcând crimă, și nu au reușit autoritățile să identifice locul în care se află acesta. N-a fost puține dăți în care România s-a trezit cu persoane căutate în țară care au părăsit țara. Cum vedeți ancheta sau, mă rog, acțiunea Poliției din momentul de față?
Președintele Nicușor Dan: Nu am date statistice ca să-mi spună, într-o altă țară, ca referință, din persoane care comit diferite acțiuni, cât la sută Poliția reușește să identifice, ca să spună că e ceva – fiind cazul atât de mediatizat, evident că este o imagine proastă pentru Poliția Română, dar, repet, nu știu dacă, nu am date cu care să compar ce se întâmplă în altă țară.
Jurnalist: Pe pachetul 2 de măsuri fiscale, tocmai l-a prezentat astăzi premierul și se referă la reformă administrativă, ați fost primarul celui mai mare oraș din țară. Spunea premierul că e nevoie de o recorelare a numărului de angajați din primării, din consiliile județene. Dacă ați văzut acest pachet și cum îl apreciați?
Președintele Nicușor Dan: Nu, pentru că azi am fost în Germania. Am avut o discuție preliminară cu premierul, în urmă cu 10 zile, să spunem, în care mi-a spus ce vrea să facă într-un pachet 2, dar pe ăsta, concret, nu l-am văzut. Dacă mă întrebați, pe experiența noastră din București, da, există zone în care sunt oameni mult prea mulți în administrația publică, după cum există zone în care trebuie să fie mai mulți. De exemplu, dacă vorbim de București, secțiunea de Poliție rutieră din polițiile locale, da. Dacă vorbim din nou de Primăria Capitalei, da. Ce face azi Primăria Capitalei cu 1.000 de oameni, cred că poate să facă cu 600. De ce eu, ca primar, nu m-am preocupat de asta? Pentru că nu am fost motivat. În momentul în care bugetul nostru fluctua cu un miliard jumătate în sus, un miliard jumătate în jos, nu exista nicio predictibilitate, uman, adică, frustrarea de a nu avea banii pe care noi consideram că trebuie să-i avem, nu ne-am concentrat pe a reduce pe numărul de persoane.
Jurnalist: Dar strict măsurile anunțate astăzi de premier au fost discutate și cu dumneavoastră? Mă refer aici la reducerea aparatului de la Guvern, reducerea masivă, și a aparatului și a câtorva dintre facilitățile de acolo.
Președintele Nicușor Dan: Reducerea aparatului de la Guvern a fost discutată în Coaliție încă de acum o lună. După cum, de principiu, au fost discutate reducerea aparatului de lucru al ministerelor.
Jurnalist: Spuneați că vreți să fiți mai activ sau să vă implicați pe partea de reformă în justiție și aici m-aș uita direct la partea de magistrați, pensiile numite speciale. Dacă vor exista în perioada următoare discuții sau consultări neoficiale, informale între dumneavoastră și Premierul României sau miniștrii de resort pe acest subiect.
Președintele Nicușor Dan: Da, sunt mai multe întrebări. Deci eu am spus că mă interesează sistemul de Justiție, în sensul de funcționalitate. Și aici avem mai multe lucruri. În anumite zone e o scădere a calității actului de Justiție. Avem o problemă cu felul în care se promovează, și în funcții de conducere, și de la o instanță la o instanță superioară. Avem probleme, evident, cu Parchetele. Deci asta este activitatea de Justiție. Legat de pachetele astea de măsuri fiscale, ce am spus, am spus că a fost o greșeală faptul că de patru-cinci ani noi vorbim de cum o să tăiem pensiile magistraților – care sunt nejustificate, evident – dar toată această… fără ca noi să tot vorbim de lucrul ăsta, fără să avem un plan cu ei, a făcut ca foarte mulți magistrați să iasă din sistem, și asta a făcut și să scadă calitatea actului de Justiție – și asta, în opinia mea, pentru societatea românească, e ceva mai rău decât banii pe care noi îi plătim lor.
Jurnalist: Bun, referitor la scandalul din Coaliție, cum vedeți această disonanță sau, să zic direct, scandal între PSD și USR, fostul ministru al transporturilor, actualul președinte al PSD, care îl acuză pe ministrul USR sau, mă rog, REPER din Guvern, ministrul Pîslaru, referitor la pierderea fondurilor europene. Vedeți funcțională Coaliția?
Președintele Nicușor Dan: Tot timpul, în toate coalițiile, au fost tipul acesta de discuții. Ar fi fost mai bine ca discuția asta să nu existe, evident, pentru că Guvernul, în ansamblul lui, trebuie să ia niște măsuri care sunt de multe ori dureroase pentru oameni. Deci, cu cât Guvernul are o imagine mai unitară, cu atât e mai bine pentru România. Dar astea fiind zise, este o discuție între două persoane importante din două partide, dar această Coaliție funcționează mai departe. Asta e important.
Jurnalist: Domnule Președinte, s-a discutat, Franța, Italia și alte țări spun că nu vor agrea acel mecanism despre care vorbea Trump pentru a cumpăra arme pentru a trimite mai departe Ucrainei. Romania cum se poziționează în legătură cu asta?
Președintele Nicușor Dan: O să ne consultăm cu partenerii noștri și o să vedem. Vă dați seama că, în tot mecanismul acesta, România are un rol relativ mic. Lucrul cel mai îmbucurător e cel concret, că azi s-a dat pachetul 18 de sancțiuni. După care e îmbucurător că Statele Unite au dat acel ultimatum de 50 de zile. După care e îmbucurător faptul că Statele Unite vorbesc de un pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Și după aceea, din nou, este îmbucurător că Statele Unite vorbesc de noi arme pentru Ucraina. Mai departe, cum se va termina această discuție tehnică despre cine plătește, evident că ne dorim să existe o soluție negociată între Europa și Statele Unite.
Jurnalist: Care este cel mai mare rezultat al vizitei de astăzi în Germania?
Președintele Nicușor Dan: Dacă vorbim concret, rezultatul este că s-a semnat acel plan de acțiune, care este un parteneriat, și care e rezultatul unei munci care a început de mai multă vreme, un an și jumătate, să spunem, în care s-au clarificat modul în care noi vom colabora pe diferite domenii. O să vedem – pentru că au fost niște discuții care au început azi – o să vedem unde vor duce discuțiile pe partea economică, pentru că, dacă vom avea investiții în România de câteva miliarde, asta va fi, evident, rezultatul cel mai concret din această vizită.
Jurnalist: Ce mesaje ați primit de la români, mai exact, în această seară, că am văzut că ați fost primit și ați avut discuții cu românii prezenți aici. Ce mesaje? Și aș mai avea o întrebare, dacă se poate. Ce variante, în condițiile în care Curtea Constituțională a respins solicitarea dumneavoastră referitoare la legea Vexler, dumneavoastră acum ce veți face, o veți promulga sau o veți retrimite la Parlament? Pentru că aveți aceste două variante, iar unele organizații vă întreabă acest lucru.
Președintele Nicușor Dan: Da, da, sigur. În primul moment, la prima întrebare pe care mi-ați spus-o, nu e prima oară când ne întâlnim cu reprezentanți ai diasporei și bineînțeles că sunt probleme consulare, sunt probleme cu limba română, dar, în esență, reproșurile pe care oamenii din diaspora ni le aduc este că statul român este subreprezentat față de așteptările lor. Și acum, noi trebuie să vedem cum facem ca să echilibrăm ceea ce putem face noi cu așteptările legitime pe care oamenii ăștia le au. Deci, cam ăsta este răspunsul general. Legat de legea inițiată de domnul Vexler, să facem niște precizări. În primul rând, ea completează o lege care există, e în vigoare. În al doilea rând, eu am atacat-o la Curtea Constituțională, cerând Curții Constituționale să constate că aproximativ jumătate din articolele din această completare sunt neconstituționale. Opinie pe care o am în continuare, chiar dacă Curtea Constituțională a spus altceva. În continuare, cred că a lăsa ambiguitate în mai multe articole din această lege este nociv pentru societate și face ca tensiunea dintre cele două grupuri pe care am văzut-o în societate de un an de zile să se amplifice și să nu se reducă, și după ce Curtea Constituțională va redacta motivarea prin care a respins obiecția mea de neconstituționalitate, în termen de zece zile, eu o voi trimite Parlamentului pe acele articole pe care le-am contestat inițial.
Jurnalist: Și revenind puțin la discuția cu sistemele Patriot, discuție începută din Statele Unite. România mai are de gând sau i s-a cerut să mai cedeze vreunul din sistemele Patriot pe care le are?
Președintele Nicușor Dan: Sunt niște discuții, sunt niște discuții tehnice, nu vreau să spun nici da, nici nu în momentul ăsta.
Jurnalist: Scurt, dacă se poate: rămâneți pe aceeași idee, că la serviciile secrete, sau numirile pe care le veți face în toamnă, să nu mai fie unele politice, să nu mai fie oameni care poate au fost în partide politice?
Președintele Nicușor Dan: Este ceea ce eu îmi doresc, da. Dar, pe de altă parte, trebuie ca oamenii care ajungă acolo să fi dovedit că pot să conducă mulți oameni. Nu poți să pui pe cineva care nu a condus niciodată nimic să conducă un serviciu secret, sunt totuși chestiuni foarte serioase.
Jurnalist: Deci nu este o excludere totală a oamenilor care au avut tangență la un moment dat cu politica?
Președintele Nicușor Dan: Haideți să vedem numirile.
Jurnalist: Aveți ceva în vizor, domnule Președinte, în acest moment? Pentru că din interviul pe care l-ați dat presei germane astăzi reieșea în mod clar că veți alege pe cineva care nu are un substrat politic, nu a fost politician, așa reieșea din ce citeai.
Președintele Nicușor Dan: Asta e ce îmi doresc eu, da. Și am niște nume în cap, da.
Jurnalist: Asta era întrebarea.
Președintele Nicușor Dan: În momentul în care mă clarific eu cu mine – și este și pentru persoane care au capacitatea de autoreflecție, este și ăsta un fenomen – în acel moment mă voi duce către partidele politice pentru o discuție preliminară, ca să evităm situația în care, eventual, eu aș propune și ei ar respinge.
Jurnalist: Spuneați când ați fost ales – și chiar înainte, în campanie – spuneați că aveți de gând să promovați referendumul din București și să vă ocupați ca Parlamentul să-l pună în aplicare. Până la urmă, nu am văzut din partea partidelor din coaliția de guvernare sau de la putere niciun demers în acest sens.
Președintele Nicușor Dan: Referendumul din București a avut trei întrebări. Una este strict locală, da, cea cu antidrog, campania antidrog, și celelalte două sunt una pe construcții, una pe buget. În ceea ce privește întrebarea referitoare la buget, trebuie să așteptăm momentul bugetului 2026, adică începerea dezbaterii pe bugetul pe 2026, și înțelegerea pe care am avut-o cu partidele este ca referendumul din București să se reflecte în această lege.
Haideți să o iau de la început. Deci, referendumul în București a avut trei întrebări. Una s-a referit la politica antidrog pe București, asta e o chestiune care ține strict de Primăria Capitalei în momentul ăsta. Celelalte două întrebări sunt: una pe bani, una pe construcții. Întrebarea pe bani, discuția o să o avem în momentul în care o să discutăm legea bugetului național 2026. Eu sper ca discuția asta să o începem deja în toamna acestui an, pentru că toată lumea are nevoie de predictibilitate pe deficitul pe 2026. Și, în momentul ăla, discuția pe care am avut-o cu partidele a fost să introducem rezultatul referendumului din București în legea bugetului național pe 2026. Cealaltă întrebare relativă la construcții este, după cum știți, un jalon în PNRR, trecerea codului urbanismului, deci ar trebui să avem dezbaterea repede în Parlament pe codul urbanismului. Și, din nou, am avut discuția cu partidele politice ca rezultatul referendumului să fie transpus în codul urbanismului.
Jurnalist: Digitalizarea ANAF pare, așa, un proces fără final. Din punctul dumneavoastră de vedere, vedeți o vină a angajaților, a conducerii ANAF sau a politicului? A fost o frână politicul în digitalizarea ANAF?
Președintele Nicușor Dan: Nu am răspunsul complet la întrebarea asta, dar, din întrebarea pe care am pus-o, atunci când am discutat în CSAT, am discutat și era cumva un plan în nouă etape pentru digitalizarea ANAF. Din întrebarea pe care am pus-o, a rezultat că suntem la pasul doi din nouă.
Jurnalist: Și când se va finaliza?
Președintele Nicușor Dan: Și finalizarea acestei proceduri avea un ordin de timp de șase-nouă luni, cam așa. Însă, ca să nu fim în totalitate negativi, dacă vă veți uita pe graficul încasărilor pe care noi, ca stat, le-am avut în ultimii ani, o să vedeți că de la 2023 la 2024, la venituri, a fost o creștere de cam 70 de miliarde de lei, consistentă, care vine dintr-o îmbunătățire pe care ANAF a făcut-o. Ce spunea fostul ministru de finanțe, domnul Barna, Tánczos Barna, spunea că și în 2025, față de 2024, o să avem o creștere de 30-40 de miliarde de lei. Problema noastră este că, deși graficul de încasări arată destul de bine, graficul de cheltuieli arată dezastruos „de bine”, în sensul că noi am cheltuit mult, mult mai mult decât ne-au permis încasările pe care le-am avut. Și de asta, din motivul ăsta, ăsta era și un argument pentru a nu crește TVA, să te duci la Comisia Europeană și la agențiile de rating să spui: „uite, noi avem o creștere de venituri care este consistentă, noi trebuie să umblăm acum la reducerea de cheltuieli”.
Jurnalist: Și un termen final pentru o digitalizare totală a ANAF?
Președintele Nicușor Dan: Asta e o întrebare pe care să o puneți domnului ministru, pentru că sunt chestiuni tehnice. Trebuie corelate niște… deci există niște baze de date, pe acele baze de date operează niște softuri, care trebuie corelate între ele, deci sunt niște chestiuni tehnice. Întrebarea este – pentru că în acele baze de date sunt toate datele despre toți operatorii economici din România – întrebarea este: cine poate să intre în acele baze de date? Deci, sunt mai multe chestiuni tehnice la care cineva ca mine, care este cumva în afară, nu poate să răspundă.
Jurnalist: Și aș vrea să mă mai întreb o chestiune: Germania a respins propunerea de buget de 2 trilioane de euro propusă de Comisia Europeană. Cum se poziționează România vizavi de viitorul buget, și dacă subiectul acesta a fost atins și astăzi cu domnul Cancelar, și dacă v-au spus de ce au respins propunerea?
Președintele Nicușor Dan: Da, ne-au întrebat, am discutat puțin de subiectul ăsta, dar, vă dați seama, e o discuție pe care, așa cum a spus, dacă nu mă înșel, domnul Cancelar, în conferința de presă, e o discuție pe care trebuie să o terminăm până la finalul lui 2027. Deci mai avem doi ani și jumătate pentru ea și, de obicei, e o discuție care durează un an, un an și jumătate, și abia azi dimineață au apărut niște date, în urma unor socoteli care s-au făcut pe niște formule care erau prevăzute miercuri. Deci e o discuție care abia începe. Din punctul meu de vedere, până la momentul ăsta sunt două lucruri care sunt importante pentru noi. Unul, ca plățile pentru agricultori să nu fie condiționate de rezultate, de reforme, pentru că reformele dintr-un motiv sau altul poate să întârzie o jumătate de an, un an, dar fermierul are nevoie de bani la un moment fix ca să-și cultive cultura pentru anul respectiv. Deci asta ar fi o chestiune la care trebuie să ne uităm cu atenție. Și a doua chestiune, e foarte bine că sunt bani pentru competitivitate, pentru că Europa suferă, în raport cu Statele Unite, de exemplu, dar, pentru că noi, România, avem un nivel de cercetare-dezvoltare sub nivelul țărilor dezvoltate din Uniune, trebuie să ne asigurăm că nu există o competiție în care noi să nu luăm nimic, trebuie să existe o repartiție cât de cât echilibrată.
Jurnalist: Scandalul de la Lungulețu l-ați văzut? Scandalul între Ministerul Agriculturii și Ministerul Mediului, cu țăranii care vor să ia apă din Dâmbovița gratuit pentru irigare, și rămâne Bucureștiul fără apă?
Președintele Nicușor Dan: Nu, nu cunosc subiectul și nu vreau să mă pronunț pe el fără să mă informez și dintr-o parte, și din alta.
Mulțumesc!
Sursa: Președinția României