Acum aproape 20 de ani luam drumul strainatatii si plecam sa muncesc in Elvetia. Urma sa lucrez intr-o multinationala si ma bucuram enorm de posibilitatea sa experimentez munca intr-un mediu unde aveam sansa sa invat cum se lucreaza la cel mai inalt nivel de business din lume. Totusi, era vorba de liderul mondial in agribusiness, iar birourile top managementului aveau luminile aprinse in perioadele de raportari internationale chiar si pana la 5am.
In Elvetia aveam acces la cele mai bune informatii de business din lume, iar prin mult studiu individual am invatat programul Excel si programarea sa in Visual Basic, iar astfel m-am facut util ca analist de date, dar si ca administrator al unei sectiuni mari intranet a companiei pentru cei 20.000 angajati din cele 90 de tari unde avea sedii firma elvetiana.
Cea mai mare parte din informatii le-am asimilat prin studiul individual, utilizand cursuri de gen LearnKey, iar astfel ajunsesem la un moment dat sa am simultan 3 birouri, in 3 cladiri diferite, pentru a putea sa ofer suport colegilor cu analize pertinente pe baza de cifre si calcule tabelare. Cifrele fac diferenta intre o opinie subiectiva si una obiectiva.
Cand am revenit in tara mi-am dorit mult sa lucrez pe cont propriu si sa-mi folosesc knowhow-ul dobandit in Elvetia, iar astfel am infiintat agentia de comunicare online SwissPlan.biz.
Trebuie sa intelegeti ca pe vremea respectiva comunicarea online era tratata de multe echipe de marketing, ca un “nice to have”, chiar si in firmele mari, in special privind alocarea bugetelor.
Acum putini isi mai permit sa nu investeasca intr-o comunicare online eficienta, fiindca acolo este atentia clientilor cei mai activi, iar numarul mediu de ore petrecut cu ochii pe ecranele telefonului mobil, tabletei sau a altor dispozitive cu ecran este in medie de 7 ore pe zi.
In primii ani de activitate am reusit sa convingem companii mari ca putem comunica eficient pentru ei in mediul online, iar in 2008 an lansat proiectul SuperBlog. Prima data conceptul proiectului a fost lansat intr-o conferinta ForumIT, la Braila, in anul 2008 (link prezentare: https://fdocumente.com/document/prezentare-concept-superblog-albert-budica-swissplanbiz-la-forum-it.html), iar in toamna aceluiasi an, impreuna cu sponsorul principal, respectiv ASUS, am lansat competitia.
A fost un succes instant! Ideea de la care pornisem era o democratizare a pietei de continut si posibilitatea bloggerilor care aveau talent, dar poate nu aveau suficiente conexiuni sa ajunga in atentia companiilor sa obtina sansa sa se faca remarcati, sa afle ce doresc sa comunice brandurile interesate sa sustina blogosfera, dar si sa castige experienta sau premii in bani sau produse si/sau servicii. Ironia este ca erau intre participanti chiar si copywriteri din alte agentii, iar in timp am ajuns sa lucram inclusiv cu respectivele agentii pentru a le promova clientii prin SuperBlog in blogosfera.
Una din cele mai dificile provocari cand esti la inceput in bloggosfera este sa intri in campaniile companiilor mari, sa te invite sa sustii diverse proiecte si sa construiesti impreuna cu ei, mai ales daca nu ai experienta si se cer de cele mai multe ori volume minime de afisari/cititori/ sau impact media.
Este un cerc vicios, fiindca experienta o castigi in colaborarea cu firmele mari, iar vizibilitatea creste cand postezi un numar semnificativ de articole pe temele blogului. Competitia iti permite sa atingi ambele aspecte: companiile iti vor citi si juriza articolele, avand astfel posibilitatea sa iti descopere talentul de blogger, iar fiindca vei scrie multe articole in cadrul participarii, inclusiv numarul de articole va creste semnificativ si implicit numarul de cititori si followeri.
Cand esti la inceput, ca blogger, in Romania sau peste hotare, este greu sa-ti prioritizezi activitatile, sa decizi subiectele pe care sa realizezi articole, sa decizi ce alte bloguri sa citesti si pe care sa le atragi ca parteneri in propriile proiecte, iar comunitatea construita in jurul competitiei de blogging creativ SuperBlog, cu ajutorul grupului de pe Facebook, dar si comunicarii din cadrul Galelor de premiere, fizice sau online, ajuta bloggerii sa isi gaseasca informatiile necesare si sa afle de la cei cu mai multa experienta cum au rezolvat ei anumite probleme care pareau initial insurmontabile.
De multe ori bloggerii s-au ajutat chiar si intre ei, chiar si in timpul probelor, fiindca spiritul fair-play este o caracteristica des intalnita in cadrul comunitatii. Anul acesta chiar am lansat “Webinariile SuperBlog” in care bloggerii cu mai multa experienta sau diversi experti in comunicarea online prezinta informatii utile si practice bloggerilor, iar astfel impartasesc din know-how-ul lor in prezentari live.
Scrisul pe blog poate sa fie un hobby foarte util, mai ales ca abilitatile de comunicare in scris sunt foarte cautate de majoritatea angajatorilor, iar daca timpul investit in dezvoltarea acestor abilitati este si monetizat, e cu atat mai bine. Iata la acest link cateva informatii interesante despre blogging si motivele pentru care oamenii scriu pe blog: firstsiteguide.com/blogging-stats/
Fiindca lumea este mica si cei care isi doresc cu adevarat sa-si atinga obiectivele reusesc pana la urma, dupa participarea in competitie au ajuns sa fie bloggeri foarte cunoscuti si sa aiba propriile comunitati pe care le sustinem si le apreciem pentru profesionalismul si implicarea lor in tot ceea ce fac.
In concluzie, fiindca internetul face ca distantele sa se reduca la un click, iar social media poate sa fie un catalizator al relatiilor intre internauti, va asteptam in comunitate sa invatam reciproc lucruri noi, iar astfel sa ne gasim toti cei pasionati de scris pe blog. Spor la citit, dar mai ales la scris!
Daca sunteti curiosi sa cunoasteti comunitatea, va invitam pe:
- Pagina de prezentare a bloggerilor participanti: https://blog.super-blog.eu/superbloggeri/ sau
- In pagina bloggerilor Parteneri ai competitiei: https://super-blog.eu/bloggeri-parteneri
- La acest link sunt listati si castigatorii celor 23 de editii: https://super-blog.eu/castigatori
- Grupul de Facebook: https://www.facebook.com/groups/superbloggeri
Uneori mai scriu si pe blogul personal, dar nu prea des, ca sa nu imi plictisesc prea tare cititorii J
Albert Budica