Proiect de schimb de experiență pentru diaspora românească
Asociația furnizorilor de formare profesională Dimitrie Cantemir reprezintă un jalon în schimbul de experiență internațional între comunitățile românești de pretutindeni. Civilizația înseamnă educație, iar gradul de deschidere și echilibru al unei națiuni se măsoară prin nivelul de educație. Migrația a existat din toate timpurile în interiorul tuturor națiunilor, însă în ultimii 20 de ani, datorită tehnologiei, putem ține legătura mult mai ușor unii cu alții, ceea ce nu era posibil în trecut.
Cum ne afectează acest lucru? În ceea ce privește comunitățile românești din lume, acestea au tendința de enclavizare uneori ținând cont și de specificul mediului, locației și a națiunilor majoritare.
Proiectul nostru – Schimb de experiență 360º între comunitățile românești – finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni își propune să pună în legătură reprezentanți din cât mai multe țări, oameni de succes care au reușit în țara adoptivă, care au realizat ceva semnificativ și de impact pentru comunitatea adoptivă și care pot deveni modele pentru cei care doresc să emigreze. Printr-o serie de webinarii realizate periodic pe parcursul anului 2023 vom aduce în atenția publicului modul de trai de organizare din diverse țări ale lumii pentru a ne cunoaște între noi, a întări legăturile dintre comunități și pentru a face schimb de experiență.
Până în prezent în cadrul webinariilor noastre au fost prezenți și ne-au împărtășit din experiența lor conaționalii noștri din: China, Canada, Marea Britanie, Germania, Franța, Emiratele Arabe Unite, Cehia, Croația, Israel, Statele Unite ale Americii, Grecia, Spania, Iordania.
Dar să începem cu începutul… de ce un schimb de experiență între comunități? Pentru că este un proiect derulat în premieră de asociația noastră în vederea creării unui hub de comunicare și legături pentru obținerea de informații și crearea de legături și parteneriate utile.
Ce este Asociația Dimitrie Cantemir și cine este managerul de proiect? Asociația este o organizație de formare profesională și consultanță cu sediul în România, înființată în 2016 vederea facilitării workshopurilor internaționale și schimburilor de experiență între cadrele didactice. În prezent, asociația are mai multe parteneriate educaționale și culturale pe 2 continente și realizează activități de instruire cu valoare adăugată publicistică și științifică mare deoarece structurează expertiza multor specialiști din toate domeniile de activitate.
Doamna manager de proiect – Cristina Sofronia – este antreprenor de 17 ani și conduce asociația de formare profesională și consultanță în fonduri europene în România, dar și Centrul Educațional Român din Emiratele Arabe Unite. Pentru cei care nu cunosc ce înseamnă fondurile europene, acestea sunt sume de bani nerambursabile care sunt oferite de Uniunea Europeană țărilor membre pentru diverse activități. Acestea pot fi pentru dezvoltarea afacerilor, cercetare, acțiuni sociale, activități de protecție a mediului etc. Astfel, în România, acest segment de activitate privind proiectele europene cu finanțare nerambursabilă, este foarte dezvoltat și multe companii au fost înființate sau dezvoltate cu aceste tipuri de fonduri. . Totodată, este manager de proiect cu doctorat în economie, specializarea analiză economico-financiară și este trainer de peste 20 de ani în domeniul disciplinelor economice și dezvoltării personale, ceea ce aduce o valoare adăugată importantă ofertelor educaționale. și strategia companiei.
Ce este atât de diferit și de special la un astfel de proiect? Ei bine… este destul de rar să găsești inițiative private de succes care să aducă la un numitor comun mai mulți reprezentanți ai diasporei din toate colțurile lumii. Când există e bine să le evidențiezi pentru a avea modele de urmat, oameni obișnuiți care au devenit extraordinari creând ceea ce alții nu au avut curajul să facă.
Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și se adresează comunității românești din toată lumea. Ideea de proiect aparține managerului, doamnei Cristina Sofronia, iar implementarea se face în parteneriat cu compania HitHigh Events din Emiratele Arabe Unite, cu compania Innovation Center din Canada, Asociatia Interculturala Româno-Elenă Dacia din Grecia și Asociatia Ioana Academy cu activitate in Spania. Împreună, vor organiza 12 evenimente online de amploare pe teme de interes pentru comunitatea românească, la care vor fi invitați să participe toți cei care doresc să creeze noi legătur, să afle informații și să reia anumite interacțiuni. Până în prezent la webinariile noastre au participat peste 350 de persoane din diferite comunități.
Cât de dificil este implementarea unui astfel de proiect și care sunt obstacolele? Se pare că atunci când iubești ceea ce faci nimic nu este prea dificil. Doamna manager de proiect și doamnele directori de la organizațiile partenere sunt foarte atașate de comunitățile în care trăiesc și realizează activități. Provocările sunt mereu acolo, atât din partea oamenilor care te percep ca competiție, cât și din cauze obiective, dar nu e de ce să te temi și acest proiect este o dovadă vie că poți reuși chiar și atunci când faci ceva diferit pentru prima dată. A fi diferit, probabil, sperie cel mai mult, iar curajul de a trasa o nouă cale contează pentru cei care scriu istorie într-un anumit loc.
Alături de activitățile concrete desfășurate în cadrul proiectului cu scopul de a crește gradul de coeziune și informare a comunității românești din lume, conceptul schimb de experiență între comunități pune bazele unor activități continue și ritmate la care mulți membri ai diasporei românești vor adera în timp. Acestea vor continua în funcție de opțiuni și de modul în care evoluează cererea pentru diferitele teme propuse, dar ceea ce este mai important este exemplul dat de motivația și implicarea celor care au făcut acest început.
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni are un rol important în acest nou început, fără de care implementarea proiectului nu ar fi fost posibilă. Pe această cale dorim să-i mulțumim pentru sprijinul acordat și pentru încrederea în organizația noastră că va duce la bun sfârșit un proiect atât de cuprinzător.
Păstrarea identității naționale și coeziunea este importantă pentru orice comunitate, mai ales pentru cele care sunt în pericol de asimilare de către celelalte naționalități, mai numeroase. Parteneriatele realizate în cadrul proiectului vor aduce un plus de vizibilitate în rândul românilor din comunităților respective, precum și un exemplu pozitiv de implicare a Guvernului României în bunăstarea propriilor cetățeni din diaspora.
Proiectul – Schimb de experiență 360º între comunitățile românești – a mobilizat resurse umane și materiale importante iar rezultatele se vor vedea în timp, fiind de durată și de impact pentru diaspora românescă.